Je li Predsjednica rekla da je pozdrav “Za Dom – spremni” neprihvatljiv?

Širimo činjenice
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjednici Republike Hrvatske, Kolindi Grabar – Kitarović, trebalo je otprilike 50 godina da dozna kako pozdrav “Za Dom – spremni” nije stari hrvatski pozdrav. To je priznala na nedavno održanoj konferenciji za medije.

Po njoj, nije ona kriva. Pogriješila je, ali tko prizna pola mu se prašta. A ona je priznala.  A i onaj tko radi taj i griješi. Sad, što je, tu je, Predsjednica je dobila nove savjetnike, a oni su je odlučili odmah podučiti i upozoriti da bi po tom pitanju trebala obratiti pozornost na ono što su rekli povjesničari.  A trenutno najpoznatiji povjesničar među političarima se jasno odredio prema tom pozdravu.  Za Zlatka Hasanbegovića ZDS je ustaški pozdrav. Prethodni, vjerojatno smijenjeni, savjetnici do sada su krivo savjetovali Predsjednicu.

Osim što je napokon shvatila da ZDS nije stari povijesni hrvatski pozdrav s kojim su se pozdravljali kralj Tomislav i ban Jelačić, Predsjednica je i jasno rekla da je taj pozdrav kompromitiran i neprihvatljiv.  I jasno je rekla da smo je svi mi krivo shvatili prošli put dok je izjavila da je ZDS stari povijesni pozdrav.  Jer nije ona samo to mislila. Mislila je, i smisao njene tadašnje poruke je bio da je ZDS kompromitiran i neprihvatljiv. Pa je li Predsjednica baš tako rekla?

Što je Predsjednica rekla?

U svojem intervju za RTL, sa “slatkicom” Damirom Gregoret, Predsjednica je izjavila kako je ZDS  “stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana.” Predsjednica nije rekla da je ZDS neprihvatljiv, baš naprotiv. Govori o potrebi zakonskog definiranja (možda ograničavanja) simbola totalitarnih režima (tu misli i na crvenu zvijezdu), naglašava da je potrebno baviti se “egzistencijalnim” pitanjima, budućnošću…ostaviti povijest iza sebe, kao i podjele. Ali napominje da “kad je riječ o ploči, nemojmo izgubiti iz vida da je njezina primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili svoj život braneći Hrvatsku. “

Očito je da nigdje nije rekla kako je ZDS neprihvatljiv. Predsjednica pokazuje nepoznavanje povijesti, nelagodu u razgovoru o ZDS (izbjegava prebacivanjem na “egzistencijalna” pitanja) i pokazuje razumijevanje za pozdrav kad je u kontekstu Domovinskog rata i poginulih pripadnika HOS-a.

Ukratko, Predsjednica danas laže o svojim izjavama prije godinu i pol.

Zaključak

Nakon četiri godine svojeg mandata, Predsjednica je odlučila promijeniti smjer svoje politike. I ne samo smjer politike, već i svoju političku retoriku. Danas umanjuje značaj svojih izjava od prije godinu i pol, dodaje smisao koji one nisu imale tada. Prilično je razumljivo to njezino skretanje jer se radi o čistom političkom pragmatizmu. Malo laži u politici ionako nikada nikome nisu štetile, dapače. Zadnja istraživanja pokazuju da je broj onih koji bi zabranili upotrebu pozdrava “Za Dom – spremni” u porastu i možda u tome predsjedničini savjetnici vide priliku. Možda Predsjednica uspije prikupiti i glasove nekih na centru i možda malo lijevo. Čista matematika.

Je li u pitanju samo matematika, ili je u pitanju nešto drugo? Najnoviji tweet američkog veleposlanika u Hrvatskoj dovodi matematiku u pitanje. “Pozdravljamo zadnju izjavu Predsjednice Grabar-Kitarović o upotrebi  govora podjela u Hrvatskoj. Mada države moraju zaštiti slobodu govora i političkog izražavanja, postoje neke fraze kojima nije mjesto u modernom društvu. ” U prilogu tweeta se nalazi i Predsjedničina izjava o pogrešci u vezi pozdrava “Za Dom – spremni.”

Zašto se predstavnik zemlje koja jedina ima skoro pa apsolutnu slobodu govora osjetio pozvanim pohvaliti Predsjedničin istup i ujedno naglasiti kako postoje fraze kojima nije mjesto u modernom društvu? Ako im nije mjesto, bi li ih on zabranio?

Ako bi zabranio kod nas, bi li se usudio isto to napraviti i u SAD-u? Smatra li veleposlanik Kohorst da se ne bi trebao pridržavati vrijednosti zapisanih u Ustavu SAD-a i njegovim amandmanima sada kad se nalazi u Hrvatskoj?

Dobro, ne možemo znati za američkog veleposlanika, ali sad barem znamo za hrvatsku predsjednicu. Ni ona nije za slobodu govora.
Bilo bi lijepo da se svi naši političari ovako odrede tako da njihovi glasači znaju napokon za koga glasuju. Za one koji su za slobodu govora ili za one koji bi uvodili zabrane u doba interneta i u 21. stoljeću.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom.
Facebook komentari