Lažna vijest Jutarnjeg lista o porastu broja zaraženih koronavirusom na Baniji

Širimo činjenice
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jutarnji list je objavio, 09. siječnja, vijest o tome kako je skočio broj zaraženih koronavirusom na Baniji.

Na Baniji skočio broj zaraženih koronavirusom, epidemiologinja otkrila kada slijedi popuštanje mjera

U samom članku se ne spominje broj zaraženih niti porast zaraženih, već se prenosi intervju koji je dala Iva Pem Novosel, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za N1 televiziju. Epidemiologinja govori o tome kako je pridržavanje mjera popustilo u područjima pogođenima potresom i o dobrobiti cijepljenja. Na kraju članka se opisuje kakva je situacija u Sisačko – moslavačkoj županiji po pitanju oboljelih od COVID-19. Ni u tom dijelu članka nema govora o rastu niti “skakanju” broja zaraženih koroanvirusom.
Cilj članka je, vjerojatno, sugerirati da je nakon potresa došlo do porasta broja zaraženih.

Skok broja zaraženih se zapravo spominje samo u naslovu.

Stanje u Sisačko – moslavačkoj županiji

Kako se vidi na gornjem grafikonu, porasta, ni skoka, zaraženih u Sisačko – moslavačkoj županiji nema. Stanje je redovno i vrlo slično kao i u ostaku Hrvatske. Broj zaraženih je u stalnom padu.

Podaci s grafova su skinuti sa stranice koronavirus.hr, a detaljnije podatke možete pronaći na ovoj poveznici.

Zaključak

Da su mediji u Hrvatskoj totalno poludjeli napisao sam i u prošlom tekstu. Stvara se nova religija koja vjeruje samo u Svetu Koronu i Cijepljenog Spasitelja, a postulati su im čim strože mjere. Zato nije ni veliko iznenađenje da se u medijima služe i ovakvim stvarima koje su očigledno lažne. Urednici u Jutarnjem, vjerojatno s pravom, računaju na to da ljudi čitaju većinom samo naslove, a sam tekst članka rijetko kad. Zato na ovaj način pokušavaju u javnost plasirati određeno razmišljanje i dalje širiti strah od koronavirusa među pučanstvom.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ću nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima mogu nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte me na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom

Facebook komentari