Zašto Sabor nije prihvatio pokroviteljstvo nad Danom Europe?

Širimo činjenice
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Proljeće je u punom zamahu i bliži se svibanj, pa je Hrvatsku zatresla vijest da je Sabor odbio pokroviteljstvo nad obilježavanjem Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom, koji se obilježavaju 09. svibnja. Predsjedništvo Sabora RH je odbilo taj prijedlog i time izazvalo, u nekim krugovima revolt, ali i hrpu negativnih medijskih napisa. O čemu se zapravo radi?

Tko je podnio zahtjev za pokroviteljstvom?

“Zahtjev” za pokroviteljstvom je podnio Ranko Ostojić, saborski zastupnik SDP-a. Zahtjev je podnešen  01. veljače 2018. godine. Radi se o dopisu u kojem zastupnik Ostojić predlaže “Predsjedništvu Hrvatskog sabora da prihvati pokroviteljstvo nad obilježavanjem Dana Eurpe i Dana pobjede nad fašizmom, koje bi se održalo uz prigodni glazbeni koncert”. Čitav tekst prijedloga nalazi se na slici ispod, a objavljen je na stranicama Ostojićeve udruge “Pozitiva”.

Prijedlog je sasvim običan, Sabor je često pokrovitelj svakakvim događanjima, i najčešće to ne iziskuje nikakve financijske obveze. Osim da predsjednik Sabora uputi svojeg izaslanika na tu manifestaciju. Najčešće ne treba čak ni to.

Zašto je Predsjedništvo Sabora odbilo pokroviteljstvo?

Predsjedništvo je iznijelo svoje argumente zašto ne prihvaća, a možete ih pročitati ispod.

Dan Europe se u Hrvatskoj obilježava na različite načine, a najviše ga obilježavaju obrazovne institucije (vrtići i škole). Razlog za odbijanje koji je Predsjedništvo navelo je taj što organizator događanja nije uputio zamolbu za pokroviteljstvom. Kaže se da je to uobičajena praksa. Bez podataka o organizatoru (jer Ranko Ostojić nije organizator događanja), Predsjedništvo ne može prijedlog zastupnika ni uvrstiti u dnevni red.

Tko je u pravu?

Nisam pronašao kriterije i postupke koje je potrebno odraditi kako bi se zamolio Sabor da bude pokrovitelj neke manifestacije. Logika nalaže da bi morao postojati nekakav organizator (institucija, udruga, pojedinac) koji bi se morali predstaviti (OIB, podaci, adresa), opisati manifestaciju za koju traže pokroviteljstvo i zamoliti Sabor da prihvati pokroviteljstvo. Ako bi Sabor prihvatio način na koji je to zastupnik Ostojić predložio, bili bi pokrovitelji manifestacije o kojoj ne znaju ni organizatora, ni sadržaj, ni cilj.
Vlada RH ima svoj način na koji prihvaća pokroviteljstva. Opisan je u “Odluci o kriterijima i postupcima za prihvaćanje pokroviteljstva Vlade RH”

“Molba za pokroviteljstvo treba sadržavati osnovne podatke o organizatoru događanja (OIB, adresu, podatke o odgovornim osobama, kontaktima i druge odgovarajuće podatke), obrazloženje razloga iz kojih se traži pokroviteljstvo, podatke o sadržaju, programu i mjestu događanja, sudionicima, ciljevima, svrsi i važnosti događanja, podatke o izvorima financiranja događanja, podatke o zatraženim i prihvaćenim pokroviteljstvima nad konkretnim događanjem te podatke o prethodno organiziranim događanjima i druge odgovarajuće podatke kojima će organizator potkrijepiti ispunjavanje kriterija iz točke II. stavka 1. ove Odluke.”

Sabor je često pokrovitelj određenih događanja. Ako se radi o nizu manifestacija onda Sabor donosi odluku poput ove ili ove.   U ovom slučaju, Predsjedništvo nije znalo ni o čemu bi trebalo raspravljati, tj. kakvo pokroviteljstvo bi prihvatili. To se ništa ne vidi iz prijedloga zastupnika Ostojića. Ako je želio potaknuti Predsjedništvo da preuzme pokroviteljstvo, mogao je organizatora nagovoriti da pošalje zamolbu u Sabor i zauzeti se da zamolba prođe.

Kronologija događanja

Ranko Ostojić je prošle godine zatražio da Sabor preuzme pokroviteljstvo nad obljetnicom bitke na Sutjesci. Predsjedništvo je tada raspravljalo o tome, ali su odbili taj prijedlog. Nakon 3 mjeseca, Ostojić opet pokušava nagovoriti Sabor da opet prihvati nekakvo pokroviteljstvo. Drugi put za redom je to “partizanska” obljetnica. 08.svibnja je i dan oslobođenja Zagreba u 2. svjetskom ratu. Ostojića odbijaju i drugi put.
Zamolbu je Ostojić predao 01.veljače 2018. godine, predsjednik Sabora Jandroković je odgovorio 29.ožujka 2018. godine. Na stranicama udruge Pozitiva odgovor je objavljen 15. travnja 2018. Istog dana, oko ponoći, Ranko Ostojić na svojem facebook profilu objavljuje vijest da je prijedlog odbijen. Index.hr svoj članak objavljuje 16. travnja 2018. Zanimljivo je da je od odbijanja zamolbe do njenog objavljivanja u medijima prošlo više od dva tjedna.

Društvene mreže i mediji su odgovorili vrlo ljutito. “Ljevica” je počela oštro kritizirati Vladu, Sabor, počeli su se pojavjivati “aveti prošlosti”, ustaše i slično. Sve ono što inače svakog proljeća uskrsava u Hrvatskoj, a ove godine nije zbog ratifikacije Istanbulske konvencije. Vlada, premijer, pa čak i HDZ, koji su zbog ratifikacije i u medijima i u javnosti slavljeni kao junaci, sada su opet “ustaše”.

Zaključak

Svake godine, čim prođu novogodišnji praznici, u Hrvatskoj se vode rasprave o 1941. i 1945. godini. To traje sve dok ne prođu komemoracije, a onda se prebacujemo na 1995.,  a na jesen na 1991. I to je taj krug života u Hrvatskoj. Ove godine, zbog ratifikacije Istanbulske konvencije, teme nisu bile iz prošlog stoljeća, već smo se bavili Istanbulskom konvencijom. Miljenik medija bio je premijer Plenković, ali i dobar dio HDZ-a. Oporba je pala na margine zbivanja. Ovim potezom, zastupnik Ostojić je bar na kratko uspio doći u središte zbivanja. Potez je, naravno, isplaniran još prošle godine i ovo je trebala biti samo jedna od aktivnosti. Sam potez je čista manipulacija i napravljen je tako da ga Sabor ni ne prihvati. Prihvaćanje jedne ovakve manifestacije bi bilo sasvim normalno i nelogično je da je Sabor ne prihvati. Međutim, iz ovakvih događanja proizlazi da je zastupnik Ostojić namjerno sabotirao vlastitu inicijativu. Zbog dobijanja političkih bodova. Standardna procedura u politici.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Facebook komentari