Netočne informacije o saborskim zastupnicima i preferencijalnim glasovima

Širimo činjenice
  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U zadnjih nekoliko dana društvenim mrežama se širi meme koji govori o broju preferencijalnih glasova i njihovoj ulozi u glasovanju o ratifikaciji Istanbulske konvencije. Kratka informacija kaže:

Po onome tko je izračunao preferencijalne glasove saborskih zastupnika, 30 protivnika ratifikacije je dobilo više preferencijalnih glasova nego što je to dobilo onih 110 koji su glasovali za ratifikaciju.
Točnije, 30 zastupnika je osvojilo 160596 preferencijalnih glasova, dok je ovih 110 osvojilo 139313 glasova. Jasno je da, ako je informacija točna, ovo ni najmanje nije dobro. Demokracija i izborni sustav, u ovom slučaju su jako loše napravljeni.

Međutim, ova informacija nije točna. 
Ako pogledamo na stranicama Državnog izbornog povjerenstva, izborne rezultate iz 2016. godine, možemo točno doznati koliko je svaki od zastupnika u Saboru dobio preferencijalnih glasova. Vrlo je jednostavno i stvar se dozna sa par klikova mišem. Odaberite izbornu jedinicu koja vas zanima, pritisnite “Prikažite podatke” i izbacit će vam se rezultat. Ispod vam se nalazi i dokument u PDF formatu u kojem možete naći točan broj glasova za svakog kandidata na izborima.

Druga poveznica koja vam treba je na stranicama Sabora, a ondje su navedeni rezultati glasovanja o ratifikaciji.

Kad sam usporedio sve te rezultate dobio sam jednostavnu tablicu, po izbornim jedinicama, s točnim brojem glasova.

30 protivnika ratifikacije je osvojilo 161506 glasova, dok je ostalih 110 osvojilo 455308 glasova. Skoro tri puta više.

Zaključak

Informacija je netočna i lažna i dovodi ljude u zabludu. Trebala bi očistiti gorak okus poraza ljudima koji smatraju da su izgubili ratifikacijom Istanbulske konvencije. Ali ono što se temelji na lažima nikako ne može biti slatko. Ova informacija bi trebala poslužiti i kao temelj za izmjenu izbornog sustava. Ako je ovako lako pobiti ovu informaciju, razotkriti je kao lažnu, onda promjena izbornog sustava nema nikakve šanse za uspjeh.

 

NADOPUNA:

Dado

Na Twitteru mi je sugerirano da se onaj broj od 110 zastupnika ne odnosi na sve, nego se samo odnosi na HDZ-ove zastupnike. Moguće je, ali meme je sasvim jasan. Svejedno, odlučio sam usporediti preferencijalne glasove samo zastupnika HDZ-a i onih koji su bili na listama HDZ-a. To uključuje i sadašnje protivnike, Hasanbegovića i Esih. Naime, nije tajna da se za na one koji su najzaslužniji za pobjedu HDZ-a na izborima 2016. godine, smatra upravo i njih. Zbog velikog broja preferencijalnih glasova. Također, tu su i članovi drugih stranaka, poput Gorana Dodiga, koji su bili na listi HDZ-a. Kad se to usporedi, tablica izgleda ovako:

Iz tablice se vidi da protivnici ratifikacije imaju oko 16000 preferencijalnih glasova više od zagovornika. Ali brojevi navedeni u memeu i dalje nisu točni.

Zaključak

Ako bi se i ovi brojevi koristili kao argument protiv sadašnjeg izbornog zakona, valja podsjetiti da se u ovom broju nalaze i ljudi koji nisu izabrani u Sabor. Na primjer, umjesto Andreja Plenkovića, koji je dobio 33265 glasova, ušla je Ljubica Lukačić, koja je osvojila samo 169 preferencijalnih glasova. Slično je i s drugima koji su ušli u Vladu RH ili se vratili nazad na svoja gradonačelnička mjesta. Neki od tih koji su ušli umjesto članova vlade, glasovali su protiv ratifikacije. Lijevo su protivnici ratifikacije koji su ušli u Sabor umjesto ovih desno koji su otišli u Sabor ili negdje drugdje.

MARIJA JELKOVAC 1159 TOMO MEDVED 11189
TOMISLAV LIPOŠĆAK 1581 DAMIR JELIĆ 9612
IVAN ĆELIĆ 1424 TOMISLAV ĆORIĆ 2597

Ukratko, kako god okrenuli stvari podaci i brojevi iz memea nisu točni. I kao takvi ne mogu se ni razmatrati kao negativnost izbornog zakona. Izborni zakon je zastario i negativan zbog sasvim drugih stvari, a jedna od najvećih je demografija koja se u zadnjih 20 godina sasvim promijenila.

Nadopuna 26.04.2018.

U pisanju članka i prebrojavanju preferencijalnih glasova, potkrala se jedna greška. Naime, broj preferencijalnih glasova zastupnika nacionalnih manjina (XII IJ) nije 47244 već 23590. Razlog smanjenju broja glasova je taj što srpska nacionalna manjina ima mogućnost preferencijalnog glasovanja za više zastupnika, najmanje jednog, a najviše tri. Broj Srba koji su izašli na glasovanje je oko 19 000, a njih 16166 je glasovalo za zastupnike SDSS-a.  U konačnici, broj onih koji su glasovali za ratifikaciju iznosi 431654.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Facebook komentari