Asteroid ubojica na putu prema planeti Zemlji?

Širimo činjenice
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Portal Express.hr donosi najnoviju prognozu NASA-inog znanstvenika, Josepha Nutha. Po njima, pogodit će nas asteroid koji je već pobio sve dinosaure 66 milijuna godina ranije. Naravno, to je nemoguće i nelogično, jer taj asteroid je već eksplodirao prije 66 milijuna godina i više ne postoji. Može nas pogoditi SLIČAN asteroid, ali to Express.hr ne prenosi. U nastavku članka doznajemo da dr Nuth smatra da smo već morali biti pogođeni asteroidom, jer svakih 50 do 60 milijuna godina se takve katastrofe događaju na Zemlji. Po njemu, sad je nekako došlo vrijeme da se to dogodi.

Portal dalje iznosi teorije dr Nutha, u kojima on govori da je Zemlja sasvim nepripremljena za jedan takav scenario. Ne bi mogli uništiti asteroid, jer bi ga prekasno otkrili, a trebalo bi nam previše vremena da ga uništimo ili skrenemo s putanje. Do tada bi asteroid već udario u Zemlju. Dr Nuth dalje kaže kako “imamo tehnologiju uz pomoć koje možemo skrenuti asteroide gotovo svake veličine s njihove putanje. Prvi zadatak bi bio poslati robotsku sondu prema asteroidu koja bi ga pogodila, a sljedeća misija bi bila popratna te bi uključivala ‘gravitacijski traktor’, odnosno svemirski brod koji bi letio uz asteroid te ga porinuo dalje od Zemlje uz pomoć gravitacije.”
Ovaj scenario spasa Zemlje je već opisan u TV seriji “Salvation”, pa se čini da dr Nutt prati seriju ili bar sudjeluje u njoj kao suradnik na scenariju.

Odlučili smo provjeriti ovu informaciju i o čemu se tu zapravo radi. Nekoliko dodatnih informacija se vrlo brzo otkrije:
– članak na Express.hr je objavljen 15. siječnja 2018. godine;
– sličan članak, pod naslovom “Šest kataklizmi koje mogu uništiti život na Zemlji”, je objavljen 01. veljače 2017. godine i u njemu se spominje dr Nuth i njegova teorija;
– članak koji spominje dr Nutha je objavljen na Theguardian.com portalu prije više od godinu dana, 13. prosinca 2017. godine i u njemu je opisana teorija koju spominje Express.hr;
– članak iz Theguardiana su prenijeli još neki portali, poput Independenta i Foxa;
– sadržaj koji se nalazi u ovogodišnjem članku na Express.hr je skoro sasvim jednak onom koji se nalazi u prošlogodišnjim člancima, osim teorije na kojoj se zasniva TV serija.

Zaključak

U članku na Express.hr portalu se očito radi o recikliranju starih vijesti. Sadržaj treba popuniti, pa se ponavljaju stare teorije i stare vijesti. Ovaj put su nadograđene teorijama iz znanstveno-fantastičnih serija. Te teorije koje se pripisuju znanstveniku on uopće nije izrekao. Cilj članka je podizanje čitanosti, navodno je članak pogledan više od 250 000 puta, jer takve vijesti privlače pozornost čitatelja. Svejedno je riječ o manipulaciji i lažnim vijestima.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na  info@dubokavoda.com.

Facebook komentari