Je li Trump odobrio liječnicima prigovor savjesti na liječenje LGBTIQ osoba?

Širimo činjenice
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nedavni članak na Tportalu donosi nam vijest kako je Trump izazvao novu kontroverzu. Dopušta prigovor savjesti medicinskom osoblju u liječenju LGBT (bez IQ)  osoba.  Po Tportalu, to je čista kontroverza, Trump vraća nazad zakone i pravila koja je Obama promijenio. Tportalov članak se poziva na američke medije, konkretno portal Politico. Čitava vijest koju prenosi ili iznosi Tportal je pomalo nevjerojatna. Ne radi se o Iranu, Pakistanu ili Afganistanu, već o SAD-u, državi koja već desetljećima i politički i kulturno, pa i medijski promovira prava LGBTIQ osoba. Dapače, u toj državi se čitav pokret i rodio. Dakle, vijest je nevjerojatna. Zato smo je odlučili provjeriti.

Već na prvi pogled, dok se čita članak na Tportalu, pa i ovaj na Politico.com, može se primijetiti da se govori o LGBT osobama. Ne govori se o osobama koje imaju homoseksualne sklonosti, već o čitavom nizu osoba koje skraćenica LGBT pokriva (lesbian, gay, bisexual, transgender).  Pažljivije čitanje članaka nam donosi dvije “kontroverze” na koje se novi zakoni mogu odnositi. Prva je prigovor savjesti medicinskog osoblja zbog provođenja pobačaja. Sličan prigovor savjesti postoji i u Hrvatskoj. Liječnici i medicinske sestre se mogu pozvati na prigovor savjesti (jer vjeruju da je pobačaj ubojstvo),  i to mogu napraviti zbog vjerskih ili moralnih razloga. Slično se nastoji vratiti u zakon i u SAD-u, gdje već postoji prigovor savjesti za medicinsko osoblje (u slučajevima pomaganja pri samoubojstvu, eutanaziji).
Druga “kontroverza” je promjena spola za transrodne osobe”. U SAD-u, i ne samo tamo, se vodi rasprava o korisnosti promjene spola. Pomaže li promjena spola transrodnim osoba, ili im zdravstveno šteti, tu se neki liječnici ne mogu do kraja složiti, pogotovo ako su u pitanju maloljetnici, tj. djeca.

Vijest smo odlučili provjeriti i na portalu Snopes.com.  Vijest se odmah na početku ocjenjuje kao točnom. Kaže se da će se zakonodavac voditi primjerom presude koju je donio sudac Reed O’Connor u Texasu.  Međutim, teksaški sudac je svoju presudu donio još u prosincu 2016. godine i u obrazloženju naveo da savezna vlada mijenja pojam seksualne diskriminacije i sukobljava se sa saveznim Zakonom o vjerskim slobodama.

Zaključak

Članak na Tportalu je djelomično točan jer može dovesti čitatelje u zabludu. Na prvi pogled čitatelj može zaključiti da se radi o novim zakonima koji diskriminiraju LGBT populaciju i da svaki liječnik može odbiti liječenje LGBT osoba. Što  bi moglo biti i u suprotnosti s Hipokratovom zakletvom, na kraju krajeva. Međutim, točno je da se radi o moralnim ili vjerskim nedoumicama koje medicinsko osoblje može imati po pitanju pobačaja (ubojstvo ili prekid trudnoće) i po pitanju promjene spola (je li promjena spola pacijentu korisna ili štetna) pogotovo kod maloljetnika i djece. Rasprave o navedenim pitanjima već se desetljećima vode u američkom društvu, posebno po pitanju tko to sve mora platiti (sami pacijenti ili porezni obveznici) i o moralnosti navedenih medicinskih zahvata. Trenutna administracija je više libertarijanski nastrojena i na sve moguće načine će pokušati smanjiti uplitanje i financiranje savezne države u pitanja koja se tiču pojedinaca ili lokalne vlasti.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

 

Facebook komentari