Austrija nije zabranila hrvatski grb s prvim bijelim poljem

Širimo činjenice
  • 50
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon zadnje komemoracije na Bleiburgu, u svibnju 2018. godine, Austrija je odlučila poduzeti određene korake, pod pritiskom raznih udruga, za zabranu ustaškog znakovlja. Budući da je Adolf Hitler bio Austrijanac, rođen u Austriji, poput Njemačke i Austrija je posebno osjetljiva na nacističke, fašističke, a u zadnje vrijeme i islamističke i ustaške znakove. Na popis zabranjenih znakova tako su sad stavljeni i ustaški znakovi. Konkretno što je zabranjeno, možete pogledati ovdje.

Dva ustaška znaka su zabranjena:

Indexova tvrdnja

Portal Index.hr je objavio članak pod naslovom “Austrijanci zabranili šahovnicu s prvim bijelim poljem: To je ustaški simbol” . Provjerom toga što su Austrijanci stvarno zabranili, nigdje se ne može izvući zaključak da je zabranjen hrvatski grb s početnim prvim bijelim poljem.  Autor članka, G.D.  (vjerojatno Gordan Duhaček), nigdje u članku izravno niti ne kaže da je zabranjena šahovnica s prvim bijelim poljem van ustaškog konteksta.
Hrvatski grb s početnim prvim bijelim poljem je povijesni grb. Ustaše su ga koristile u kombinaciji sa slovom “U”. Bez slova “U” grb je hrvatski grb. Isti slučaj je i sa zastavom s takvim grbom, koja na sebi nema slovo “U”. Za prikaz ustaške zastave i grba pogledajte ovdje.

Sam autor članka je na svojem twitter profilu skeptičan prema tome da je grb s prvim bijelim poljem zabranjen, ali se nada da će u svibnju policija zaustavljati sve one koji će imati zastavu s takvim grbom.

Dakle, Indexov članak ima netočan naslov i navodi čitatelja na krive zaključke. Cilj je isprovocirati čitatelje, djelomično i zaplašiti, te izazvati reakcije.

Tvrdnja 24sata

24sata su također donijeli vlastiti članak, od par rečenica (kraći nego ovaj moj tekst) pod naslovom “Austrijanci zabranili ustaške šahovnice s 1. bijelim poljem”. U članku se kratko navodi činjenično stanje, ali se kroz spominjanje hrvatskog grba s prvim bijelim poljem, posebno u naslovu, čitatelju sugerira da je hrvatski grb s prvim bijelim poljem ustaški, što je netočno.
Koji je cilj ovakvog članka i guranja ovakvih netočnih tvrdnji? Očita želja za kriminaliziranjem hrvatskog grba.

Zaključak

Članci objavljeni na Indexu i 24sata nisu nova vijest već stara. Još od jeseni prošle godine. Logično je zapitati se zašto Index (jer je vijest potekla od njih) sad objavljuje staru vijest? Razlog je vjerojatno u tome što je hrvatska dijaspora odabrala svoju zastavu i grb. Zastava je trobojnica s grbom u sredini, a grb je hrvatski grb s prvim početnim poljem.

Ovakvi članci su još jedan dokaz da pojedini novinari u hrvatskim medijima nisu novinari niti im je stalo do informiranja javnost, već im je stalo do čistog političkog ili društvenog aktivizma. Kako Duhaček kaže: nema veze što će policija nekog na Bleiburgu uhapsiti, pa ga poslije pustiti. Bitno je da se u propagandnom smislu pamti samo hapšenje i galama oko hapšenja.

Ima vic o tome kako su Bosanci organizirali hajku na medvjede i okružili čitavu šumu. Pročulo se da će svakog medvjeda kojeg ulove uškopiti. Svi medvjedi su počeli bježati iz šume a među njima je bio i mali Zeko. Upitaše Zeku zašto on bježi, pa neće njemu ništa, nije medvjed. Reče Zeko: “Pusti ti to. Dok ja objasnim Bosancu da nisam medvjed, odoše jaja.”

Dok Hrvat s prvim bijelim poljem na grbu objasni Austrijancu da nije ustaša, dotle ga mediji u Hrvatskoj linčuju triput kao ustašu.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom.

 

Facebook komentari