Bizaran članak na portalu Index.hr o izvedbi FER-ovog akademskog zbora

Širimo činjenice
  • 51
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Povodom otvorenja 13. Konvencije hrvatskih izvoznika, portal Index.hr je objavio vrlo bizaran, ali zanimljiv članak.Odmah na početku napominju da je Konvencija otvorena izvedbom Akademskog zbora Fakulteta elektronike i računarstva. Zbor je otpjevao himnu, a nakon toga, na Indexovo zgražanje, molitvu Očenaš. Do sada je bilo poznato da na sam spomen vjere ili nečeg religioznog, novinari portala Index.hr reagiraju kao Vrag na tamjan, ali ovaj najnoviji članak se slobodno može nazvati novom bizarnošću u povijesti hrvatskog novinarstva.
Novinar se pita na koji je način molitva Očenaš povezana s hrvatskim izvoznicima. (Ne znam, možda im samo Bog može pomoći.) Dalje se izvedba Akademskog zbora FER-a povezuje s dekanom Mislavom Grgićem, koji je, navodno, povezan s “moćnim ekstremnim katolicima”. Pa se spominje kako je FER potpisao ugovor s Laudato televizijom, pa kako je Grgić potpisao peticiju da se u vojnu službenu uporabu uvede pozdrav “Za Dom – Spremni”, pa zatim kako su tu peticiju potpisali neki neonacisti, ustaše, drogeraši, biskupi, svećenici…Novinar nije zaboravio ni spomenuti kako su na FER-u prikupljani potpisi za “homofobni referendum”, kao ni to da “na FER-u već više od dva desetljeća postoji kolegiji Biblijske teologije.”
Ukratko, čitav članak je pisan tako da bi se moglo zaključiti kako na FER-u drmaju klerofašisti, ustaše, neke nazadne ideje iz doba dok se tvrdilo da je “Zemlja ravna ploča” i slično.

O čemu se zapravo radi?

Akademski zbor FER-a u svojoj izvedbi ima kompoziciju “Pater nostera” Nikolaia Rimski-Korsakova, čuvenog ruskog kompozitora s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Ovo klasično djelo, Rimski-Korsakov je uglazbio 1883. godine.
Na poveznici dolje, možete na YouTubeu čuti kako to djelo zvuči:

Inače, za one koji su manje upoznati s djelima Rimski-Korsakova, dajem poveznicu za jedno od njegovih najpoznatijih djela, “Bumbarov let”. Poslušajte ovu glazbu, toplo vam preporučam.

Akademski zbor FER-a djelo “Oče naš” ima u svojem stalnom repertoaru i s njime su nastupali i na glazbenim festivalima, poput onog u Zagrebu prije nekoliko mjeseci. Na tom natjecanju Akademski zbor FER-a je osvojio nagradu. Na stranicama Zbora mogu se vidjeti njihova gostovanja i uspjesi, te djela koja izvode. Ako je suditi po ovoj izvedbi, vjerojatno su i proruski orjentirani. I podržavaju Putina. Takav bi bar zaključak mogao izvesti Index.hr.

 

Komentari na društvenim mrežama

Čitava situacija je postala vrlo bizarna odmah nakon izvedbe Zbora. Prvo su počeli komentari na društvenim mrežama poput ove kolumnista 24sata:

Komentari ispod Indexovog članka su još i gori.  Hrvatsku se proglašava nekom vjerskom zatucanom državom, zgraža se nad izvedbom “Očenaša”, poziva se na edukaciju i uklanjanje nazadnih religijskih sadržaja…svašta. Međutim, čitavo vrijeme se zaboravlja da se radi o klasičnom djelu, napravljenom prije više od 100 godina i to baš za zborove. Nigdje se to ne spominje, pa pretpostavljam da svaki autor komentara i članka nije ni svjestan o čemu se zapravo radi. Što je dokaz da je obrazovanje zakazalo. Nevjerojatno je kako se komentatori olako bacaju u ocjene, osude i zgražanje nečega, a da nisu do kraja ni svjesni ni upoznati o čemu se zapravo radi. Mogli su izvoznici pozvati i neki kvartet koji bi mogao izvesti neke duhovne pjesme. Poput “When the saints go marching in” ili “Amazing grace”. I onda bi se zgražali, a društvo proglašavali džamahirijom?
Usput, ovo je bio prvi put da su dečki iz Akademskog muškog zbora FER-a nastupili na nekoj manifestaciji koja je prenošena na televiziji (HTV4).  Vjerojatno im taj nastup neće ostati u lijepom sjećanju nakon ovakvih novinskih članaka i komentara.

Zaključak

Članak na portalu Index.hr je moguće samo neznanje i nepismenost novinara i njegovog urednika. Moguće je, međutim, očito je da je sama izvedba Akademskog zbora FER-a trebala poslužiti kao medijski napad na dekana Grgića. Jer čitav članak se na to zapravo svodi.  Bizaran napad u kojem se Grgića povezuje i sa konkretnim ljudima, ali i sa nekim ljudima iz “sjene” (“moćni ekstremni katolici”). Što zapravo Index.hr muči? Vrlo je teško odgovoriti. Možda to što na FER-u postoji nekakav kolegij “Biblijske teologije”? Možda Grgić kao dekan, a neko Indexov ima svojeg kandidata? Možda sama mogućnost da muški zborovi pjevaju duhovnu ili sličnu glazbu? To što je FER potpisao ugovor o suradnji s Laudatom televizijom? A možda je samo u pitanju neznanje i neobrazovanost? Štogod bilo, ovaj članak spada u jednu vrstu manipulacije, ali i bizarnosti.

 

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Facebook komentari