Što je zapravo objavio State Department u svojem izvješću o stanju vjerskih sloboda u Hrvatskoj?

Širimo činjenice
  • 69
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Prije nekoliko dana, u hrvatskim medijima se pojavila vijest o tome kako je američki State Department, ministarstvo za vanjske poslove, objavilo izvješće o stanju vjerskih sloboda u Hrvatskoj. Po hrvatskim medijima, izvješće nije povoljno po Hrvatsku. U ovom članku pogledajmo skupa što su naši mediji objavili, a zatim pogledajmo što je objavio State Department.

Što su objavili hrvatski mediji?

Jutarnji list na svojem portalu piše : “PLJUSKA IZ SAD-a: State Department upozorio na veličanje ustaštva i relativizaciju holokausta u Hrvatskoj, u izvješću spominju i marš desnice”Jutarnji list inače javlja kako je i prošlogodišnje izvješće bila “pljuska” Hrvatskoj. Po Jutarnjem ove godine je Hrvatska dobila “pljusku” zbog “veličanja ustaštva” i “relativizacije holokausta”, a lani je Hrvatska dobila “pljusku” zbog “veličanja” ustaštva i “umanjivanja” ustaških zločina. Pozabavimo se samo ovogodišnjim pisanjem Jutarnjeg lista i izdvojimo nekoliko glavnih tvrdnji koje se provlače kroz članak.
Jutarnji piše:
–  izvješće je “pljuska” Hrvatskoj;
–  State Department upozorava da se veliča ustaštvo u Hrvatskoj;
– State Department upozorava da se umanjuje holokaust u Hrvatskoj;
– izvješće spominje “marš desnice”;
– State Department zamjera Hrvatskoj probleme s povratom židovske imovine;
– navodi se niz slučajeva veličanja ustaštva i nijekanja holokausta u 2017., od sporne veteranske ploče u Jasenovcu do skupa radikalnih desničara u Zagrebu i koncerta Marka Perkovića Thompsona u Slunju;
– navode se i napadi na hrvatske Srbe i oštećivanje pravoslavnih crkava na koje je upozorio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, te je rekao da je za posjeta Jasenovcu 2016. vidio proustaške grafite na zidovima spomen područja;
– pjevač Marko Perković Thompson predvodio je proustaške uzvike na koncertu u Slunju u povodu obljetnice Oluje, zbog čega je prekršajno prijavljen.

Portal Direktno.hr piše isto što i  Jutarnji.hr, samo što nema prvu rečenicu koju ima Jutarnji. Index.hr donosi naslov “State Department: U Hrvatskoj veličaju ustaštvo i relativiziraju holokaust” , Indexov tekst je isti kao i tekst u Jutarnjem listu, samo što se naslovom sugerira kako je State Department izjavio da se u Hrvatskoj veliča ustaštvo i relativizira holokaust. Index.hr navodi da je tekst preuzet od HINA-e. Budući da su tekstovi skoro identični na sva tri portala, očito je da su preuzeti s istog izvora, vjerojatno HINA-e.

Što piše u izvješću State Departmenta?

Početak izvješća je ujedno i sažetak. Mada bi se izvješće trebalo baviti stanjem vjerskih sloboda, ono većim dijelom govori o problemima koje, navodno, imaju židovska i srpska zajednica u Hrvatskoj. Način na koji izvješće nastaje je također uzrok tome. Jer nastaje na osnovu izvješća nevladinih organizacija, vjerskih vođa, novinskih napisa i vlastitih djelatnika američkog veleposlanstva.

Na početku se spominje Ustav RH i što jamči po pitanju vjerskih sloboda. I tu se navode činjenice. Vjerske slobode, ugovori s Katoličkom Crkvom i ostalim crkvama, kakav je status i kakve beneficije imaju registrirane i priznate vjerske zajednice, a kakav status imaju nepriznate vjerske zajednice. Navodi se problem koji postoji s Jehovinim svjedocima (naši mediji nisu to javili) i činjenicom da zbog vjerskih razloga oni odbijaju transfuziju krvi. Zbog toga nemaju ni adekvatnu medicinsku skrb, tj. uskraćene su im operacije. Navode se problemi s povratom imovine SPC-a, kao i odvojene komemoracije u Jasenovcu i problemi oko HOS-ove spomen ploče. Svi ovi problemi su navedeni kao činjenice, nema nikakvih vrijednosnih ocjena. Dalje se spominje kako su židovski čelnici zabrinuti zbog “nijekanja, distanciranja i umanjivanja Holokausta i upotrebe nekih ustaških simbola i slogana.” Navodi se da “neki židovski čelnici kažu da je bilo incidenata značajnog povijesnog revizionizma i umanjivanja uloge države u Holokaustu” i da su izrazili “nezadovoljstvo kako je Vlada odgovorila na slučajeve antisemitizma, poput postavljanja kotroverzne ploče u Jasenovcu.”
U izvješću se navodi činjenica da je A-HSP organizirala “demonstracije na kojima su sudionici nosili ustaške simbole, a u kolovozu je pjevač predvodio proustaško skandiranje na koncertu.” Zanimljivo je da se ne navodi da su sudionici demonstracija nosili i zastavu SAD-a i da je na to reagiralo i veleposlanstvo SAD-a. U izvješću se navodi i da je patrijarh Irinej pozvao “Vladu i katolički kler da odgovore na zločine protiv hrvatskih Srba i na, kako je opisao, oskvrnuće pravoslavnih crkava u Hrvatskoj.” Kaže se i da je veleposlanstvo SAD-a pozvalo Vladu da se angažira oko povrata imovine oduzete za vrijeme 2. svjetskog rata, posebno Židovima.

Izvješće dalje opširnije, po poglavljima donosi ono što je već spomenuto u sažetku. Navodi se demografija, najveće vjerske zajednice i njihov udio u stanovništvu.

Drugi dio se odnosi na odnos vlasti prema vjerskim zajednicama. Pravni dokumenti, poput Ustava RH, ugovori s crkvama, koje sve vjerske zajednice postoje u Hrvatskoj i na koji način ostvarivaju svoja prava. Posebno se spominje činjenica da zakon ne dopušta povrat imovine oduzete za vrijeme 2. svjetskog rata.

Idući dio je praksa. U izvješću se navode već spomenuti problemi koje imaju Jehovini svjedoci zbog svojih vjerskih uvjerenja, te da se njima uskraćuju operacije. U 2016. godini su bila 22 slučaja od kojih je u 14 slučajeva Jehovinim svjedocima uskraćena operacija. Te operacije su izvedene van države i o trošku samih pacijenata. Ovaj primjer nije naveo niti jedan od hrvatskih medija, mada se redovito pojavljuje i u izvješću pravobranitelja. SPC se požalila na nerješavanje zahtjeva za povrat oduzete imovine. Zatim se spominje slučaj oko HOS-ova spomen obilježja i činjenicu da su srpski i židovski vođe nezadovoljni Vladinim postupanjem u tom slučaju, te da su stoga imali odvojene komemoracije u Jasenovcu. Izvješće spominje i stvaranje Vladinog povjerenstva za suočavanje s prošlošću, izjave Premijera, Predsjedničino odlikovanje čelnika islamske zajednice u Hrvatskoj, doprinos islamske zajednice u pripremi hrvatskih vojnika za misiju u Afganistanu, itd.

U trećem dijelu se kaže  da neki židovski predstavnici javljaju o povijesnom revizionizmu i umanjivanju uloge države u Holokaustu, da su nezadovoljni vladinim postupanjem na slučajeve antisemitizma, a antisemitizam je HOS-ova ploča i neki ustaški simboli i slogani. Za slučaj u kojem je prijavljen Thompson ne navodi se da je na sudu oslobođen, jer je presuda bila tek prije mjesec dana, a izvješće se odnosi na 2017. godinu. Navodi se i intervju s patrijarhom Irinejem u kojem on poziva vlast i katolički kler da odgovore na stalne zločine protiv hrvatskih Srba, da se izjasne o oskvrnuću pravoslavnih crkava, kao i to da je u svojem posjetu Jasenovcu vidio proustaške grafite. Također, u protekloj godini je prijavljeno 10 provala u pravoslavne objekte na području Knina i Drniša. Spominje se i fraza “tako mi Bog pomogao” koja se koristi tijekom predsjedničke inauguracije i činjenica da se Ustavni sud izjasnio kako se njome ne narušava sekularnost države.

U četvrtom dijelu se navodi što je poduzelo američko veleposlanstvo po pitanju vjerskih sloboda. Bore se za povratak imovine oduzete u 2.svjetskom ratu, sastaju se s državnim i vjerskim predstavnicima, kao i udrugama poput Documente i Kuće ljudskih prava, a poslali su i četvero učitelja na edukaciju u SAD-e   po pitanju Holokausta.

I to je ukratko sve po pitanju izvješća.

Zaključak

Naslovi u medijima su netočni i navode na pogrešan zaključak. Jutarnji čak u nadnaslovu kaže da “nije dobro”. Međutim, kad se pročita izvješće vidi se da je to čisto birokratski uradak bez dubljih analiza. Jednostavno se navode činjenice koje su se dogodile, bez nekog vrijednosnog stava, a sve ono što su navodne kritike State Departmenta, su tvrdnje nekih ljudi iz Hrvatske. Na primjer:
– tvrdnja o veličanju ustaštva i relativiziranju Holokausta nije američka tvrdnja, već se u izvješću prenosi ocjena “nekih židovskih predstavnika”;
– “Marš desnice” je opisan kao “demonstracije” 30-tak pripadnika neparlamentarne stranke;
– nema niza slučajeva veličanja ustaštva i relativiziranja holokausta, navodi se samo sukob židovskih i srpskih zajednica s Vladom oko komemoracije u Jasenovcu i postavljanje HOS-ove ploče;
–  napade na Srbe i oštećenje imovine SPC-a ne navodi State Department, nego prenosi tvrdnje patrijarha Irineja.

Ukratko, nema nikakve pljuske Hrvatskoj niti je izvješće dramatično. Najveći problemi bi mogli biti ne vraćanje oduzete imovine (Židovima i SPC-u), te problemi s liječenjem Jehovinih svjedoka. Ostalo je navođenje događaja koji su se zbili i navođenje tvrdnji nekih ljudi. Ništa više. Čemu onda ovakvi članci i naslovi? U SAD-u je dopušteno iznošenje svojih stavova, pa čak i govora mržnje, a mahanje nacističkim zastavama je također dopušteno. Prvi amandman brani slobodu govora, a ako je tako u SAD-u, onda se oni neće ni miješati u pitanje slobode govora u nekoj drugoj državi. Možemo slobodno vikati “ZDS” ili “SF-SN”, SAD-e neće biti zabrinute oko toga.

Ovakvi članci prvenstveno služe za unutrašnju politiku u Hrvatskoj, kako bi se držali u stalnoj napetosti od nekog porasta “ustaštva” ili “fašizma” i slično. U tom slučaju, čim netko iskoči iz ustaljenog političkog narativa, lagano mu se zalijepi etiketa ustaše i fašista i ide se dalje. A kako smo vidjeli u ovom izvješću State Departmenta, ustaštvo i dalje postoji u Hrvatskoj, zar ne?

Zar ne?   Naravno da ne. Zato moramo izmisliti da su izvješća drugih o nama gora nego što zapravo jesu.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Facebook komentari