Express.hr manipulira izvješćem Human Right Watcha

Širimo činjenice
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Portal Express.hr je objavio članak pod naslovom “Ljudska prava: Markićka i migranti najveći HR problemi”. 

U članku se navode tvrdnje iz izvješća Human Right Watcha, koje možete pročitati ovdje. Ali osim toga, novinar dodaje i vlastita zapažanja i razmišljanja.

Migranti

U izvješću se navodi da se migranti koji nemaju pravo ući ili ostati u navedenim državama (među kojima je i Hrvatska) vraćaju, često nehumano i nesigurno a ponekad i nasilno, nazad preko granica. I to je Express prenio točno. Ukratko su prenijeli većinu onog što piše u izvješću o migrantima.

Osobe s invaliditetom

I u izvješću i u članku se navodi da se osobe s invaliditetom institucionalizira, a ne rješava udomljavanje. Međutim u članku piše da je u izvješću rečeno da “prijedlog zakona o posvajanju viši prioritet daje institucionalizaciji osoba s invaliditetom nego njihovoj integraciji u društvo, što je u izravnoj suprotnosti s Poveljom”. Uvidom u članak vidi se da to ne piše, već: ” Prijedlog Zakona o udomljavanju, koji je vlada predložila u svibnju, će prioritizirati udomljavanje odraslih, čak i bez njihovog pristanka, što je u suprotnosti s Poveljom o pravima osoba s invaliditetom.”
U originalu :(A draft law on foster care tabled by the government in May would prioritize placement of adults with disabilities in foster care, including without their consent, in contradiction to the CRPD. It remained pending at time of writing. )

Romi

U članku nije navedeno ništa o problemu Roma. U izvješću se navodi da je vlada provela istraživanje kojima je utvrđeno da skoro svi Romi žive u siromaštvu, a manje od trećine završi osnovnu školu. 

Referendum o promjeni izbornog sustava

Express.hr ne navodi ništa o Romima, ali zato se o Željki Markić i inicijativi Narod odlučuje raspisao. U članku se navodi tko stoji iza referenduma, što je premijer rekao, što su izvješću rekli i tako više od trećine članka. Ali u samom izvješću je kratko rečeno da je u svibnju počela kampanja za referendum kojim bi se smanjio broj mjesta u parlamentu za Srbe i da bi ih se ograničilo u glasanju za formiranje vlade i oko proračuna. Također da je to izazvalo uzbunu među srpskim vođama i nevladinim udrugama. I dodaje se da vlast trenutno razmatra prijedlog. U izvješću se navode činjenice, trenutno poznate, i ne ulazi se u ocjenjivanje bilo čega. Za razliku od članka u Expressu.

Suđenja za ratne zločine

U izvješću se navodi da je  od siječnja do rujna 2018. godine na sudovima u Hrvatskoj bilo 14 slučajeva ratnih zločina. U istom tom periodu su osuđena samo 4 optuženika. Procesuiranje ostalih slučajeva se sporo odvija.
Express.hr ne navodi ništa o slučajevima procesuiranja ratnih zločina.

Zaključak

Express.hr je sasvim selektivno odabrao što će prenijeti iz izvješća HRW. Poglavlje o Hrvatskoj nije veliko, manje od stranice i navedeno je  5 tema. Oni su dvije sasvim preskočili, a o jednoj (referendum) su se raspisali kao da su plaćeni po slovu. U Hrvatskoj, po popisu iz 2011. godine, živi 16975 Roma (broj je vjerojatno narastao u ovih par godina od popisa), ali se novinar ne zamara tvrdnjom da skoro svi oni žive u siromaštvu i da ih trećina (oko 5600) ne završi osnovnu školu.
Sasvim nebitno. Bitnije je spomenuti Markićku i raspisati se o referendumu o promjeni izbornog sustava i suptilno napomenuti kako HRW misli da se njime krše ljudska prava. Mada to niti ne piše u izvješću.
Sam naslov članka sugerira tko i što su najveći problemi u Hrvatskoj po pitanju ljudskih prava: Markićka i migranti. I da….zapamtite, naslov i članak nisu tjeralica ni za kime. Nijedan članak u kojem se spominje Željka Markić.
Naravno da sam ironičan.

Samo bitno. To bi trebalo biti novo geslo Express.hr-a.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom.
Facebook komentari