Kako hrvatski mediji od jarma stvore vaginu?

Širimo činjenice
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Splitski prosvjed protiv Istanbulske konvencije je prošao, a ista je ratificirana. Naši mediji, a i društvene mreže, prenijeli su neke od poruka i slika sa prosvjeda. Jedna od zanimljivijih sličica prikazivala je starijeg gospodina  u tradicionalnoj nošnji koji nosi oko vrata konjski jaram, ormu. Na ormi se nalaze zabodene dvije zastavice na kojima piše “HDZ” i “IK”. Tu su još i dva utega, željezne kugle s natpisima “EU” . Iz ovoga bi slijedio sasvim logičan zaključak: čovjek koji se buni protiv ratificiranja Konvencije doživljava je kao jaram koji nameće HDZ narodu, skupa s EU kao utezima. Simbolika je lako vidljiva. Međutim ne svima. Neki su pokazali svoje neznanje i odlučili ga podijeliti na Twitteru. Imena sam uklonio, nema potrebe da ih dodatno sramotim. Pa su tako išli komentari:

      

Konjska oprema je u ovoj raspravi zamijenjena za vaginu. Ni u drugoj raspravi nije prošla ništa bolje.

Do sad su komentirali samo novinari i bivši političari. Sad se i sveučilišni profesori počinju čuditi.

Napokon nastupa novinar sa nekakvim istraživačkim iskustvom i uspijeva doći do nekih informacija o starcu sa slike.

Drugi kolega novinar ne može vjerovati informaciji. Naravno, fotografije Josipa Mateđe iz Vodica su se proširile društvenim mrežama i izazvale različite komentare. Pa je vrlo brzo došlo do ovakvih naslova članaka na portalima:

I tako smo došli od komada konjske opreme do “pičke” ili “vagine”. Sudeći po portalu Index.hr “katolibani” su pukli ko kokice i sad si nabijaju “pičke” na glavu.

Zaključak

Samouki umjetnik Josip Mateša je odlučio poslati jasnu poruku što misli o ratifikaciji Istanbulske konvencije. Međutim nije mogao znati da šalje poruku ljudima koji nemaju dovoljno znanja, ni inteligencije, a ni želje da shvate njegovu poruku. Naprotiv, bili su spremni vrlo brzo ga osuditi i ismijati kao redikula. Budući da se to odvija na društvenim mrežama onda vlada i psihologija gomile. Tako se nitko ni ne usudi reći nešto smisleno jer se boji da ne doživi istu sudbinu kao i starac sa slike. Da bude ismijan i popljuvan. S društvenih mreža ismijavanje se širi i na medije. Pišu se članci koji pokazuju primitivizam novinara i urednika. A cilj je isti: ismijati jednog prosvjednika i tako čitav prosvjed. Čisti politički cilj. Čista manipulacija događajem. Čak i da je umjetnik odlučio staviti nekakav prikaz vagine na glavu zašto bi se tome čudili? Pogotovo ako su ti isti mediji i novinari hvalili izvlačenje zastava iz vagine pod redateljskom palicom Olivera Frljića. I ne čude se što u Washingtonu milijun ljudi nosi kapu u obliku vagine na glavi i prosvjeduje protiv Trumpa.

Nakon ovog ostaje samo činjenica da su neki hrvatski mediji, novinari, društveni radnici, pokazali iznimno neznanje, ali i primitivizam i spremnost na pljuvanje po drugima i drugačijim.

 

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

 

Facebook komentari