Ignoriranje izjave nadbiskupa Puljića i stvaranje vlastite stvarnosti

Širimo činjenice
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U Hrvatskoj mediji sve više izgledaju kao paralelna stvarnost. Ponekad se čitatelju čini da sami izmišljaju događaje, izjave, pa čak i prekrajaju prošlost, samo kako bi mogli pisati o nečemu na način kako njima odgovara. Nekad nisu samo mediji krivi već njima upravljaju razne interesne skupine, politike i slično.

Primjer tome imamo kod slučaja nadbiskupa Puljića i “zaokreta” Crkve prema ratifikaciji Istanbulske konvencije. Nadbiskup se sastao s predsjednikom Vlade Plenkovićem i nakon toga dao jedan intervju Hrvatskom katoličkom radiju. Jutarnji list je prenio dijelove tog intervjua i donio svoje zaključke.

Što je nadbiskup rekao?

“- U konvenciji je 95 posto stvari jako pozitivno, citirat ću jednog našeg teologa. No, problematične su neke brojke. Ne znamo koje su im nakane. Problematični su pojmovi, neki termini, i to treba raščistiti, rekao je Puljić.” Ova izjava nije ništa novog. To su i Crkva i udruge koje se opiru ratifikaciji nebrojeno puta izjavili u javnosti. Nadbiskup dalje kaže da mu je drago da u hrvatskom zakonodavstvu postoje brojne zaštitne mjere za žene, ali mu se čini da kod ratifikacije Konvencije ulogu igra “logika saveza”. S tom kratkom izjavom je zapravo rekao da nam ni ne treba Konvencija jer već u svojim zakonima imamo ugrađene mjere za zaštitu žena. Ujedno je dodao da moramo prihvatiti pravila EU-a ili izaći iz EU-a.  Naš doprinos europskoj zajednici, po Puljiću, bi bio prihvaćanje onog što su se svi usuglasili da će prihvatiti. Iz ovog bi se dalo zaključiti da mu je predsjednik vlade Plenković objašnjavao potrebu za ratifikacijom kao pritisak iz Bruxellesa. Izjave nadbiskupa nimalo ne govore o promjeni stava Crkve prema Konvenciji, ali ton kojim on to priča je vrlo pomirljiv i pomalo fatalistički.

“- Moramo igrati zajednički, iako ima paragraf da je ne moramo prihvatiti. Nije usvojena jednoglasno jer su termini dvoznačni. Vatikanski je promatrač uočio da su termini dvoznačni, mirišu na rodnu ideologiju, kao da se nameće nešto što nije prihvatljivo ni nekim kulturama ni nekim državama. I zato su se neke države distancirale, neke nisu usvojile, a neke se još dvoume.” Ovdje bi se dalo zaključiti da nadbiskup smatra da bi morali ići skupa a EU, ali da ne moramo prihvatiti IK. Jer ipak je Konvencija “dvoznačna”, sumnjiva.

“- Koliko je meni premijer pojasnio, ta izjava (interpretativna) otklanja određeni dio bojazni”. To mu je premijer pojasnio, nije nadbiskup to sam zaključio.

“Možda je to i umirivanje situacije, ali ako je pravno, onda ima težinu i kamo sreće kad bi se to ozakonilo. Onda bismo bili sigurni da nitko nema pravo nametati rodnu ideologiju u naš obrazovni i pravni sustav.” Ključna riječ je “AKO”. Na temelju pretpostavke da izjava ima pravnu težinu i da ne dopušta uvođenje rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav, onda je Konvencija prihvatljiva. Ali ako nije…
Iz čitavog nadbiskupovog intervjua bi se dalo zaključiti da je premijer objašnjavao kako interpretativna izjava ima pravne učinke i kako se s njome mogu blokirati pokušaji uvođenja “rodne ideologije” u sustav. Isto tako je jasno da je objašnjavao svoje zalaganje za ratifikaciju kao pritisak “centrale”, Bruxellesa na hrvatsku vladu. Objašnjavao je nadbiskupu da takve stvari moramo prihvaćati jer smo u Uniji, ako nećemo, možemo i napustiti Uniju.
Čitav ton kojim je nadbiskup davao intervju bio je dosta pomirljiv prema Vladi, ali ne toliko da bi se moglo zaključiti da je nastupio nekakav zaokret u stavu Crkve prema Istanbulskoj konvenciji. Treba biti jasan: tu nikad zaokreta neće biti. Katolička crkva je ona koja već desetljećima upozorava na opasnosti rodne “ideologije” i bilo koji dokument u kojem će biti imalo natruha o tome, neće dobiti zeleno svjetlo Crkve.

Što su mediji prenijeli?

Mediji su pomirljiv ton u nadbiskupovim riječima i njegovo objašnjavanje što mu je premijer rekao, protumačili kao “zaokret” Crkve prema Istanbulskoj konvenciji. To se može zaključiti jedino ako se čitaju naslovi članaka, poput ovog u Jutarnjem. Čitanjem onog što je nadbiskup rekao nikakav zaokret se ne vidi. A pažljivijim čitanjem može se zaključiti da je premijer pokušao nadbiskupu prodati nekoliko laži. Npr:

 • moramo prihvatiti Konvenciju jer smo dio EU-a i “centrala” nas stišće,
 • interpretativna izjava ima pravnu težinu;
 • interpretativna izjava priječi uvođenje rodne “ideologije”;
 • HDZ i hrvatska vlada čvrsto stoje kao prepreka uvođenju rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav;
 • EU se složila s interpretativnom izjavom i Vlada u tome ima podršku europskih institucija.

Nadbiskup je sa sigurnošću kupio samo ono da nas centrala stišće i da moramo uvesti Konvenciju zbog EU. Dijelom je kupio i priču da HDZ i Vlada stoje na braniku “demokršćanskih vrijednosti”. Iz medija se dalje dalo zaključiti i da je došlo do dogovora Crkve i države, što su neki protumačili i novim financijskim davanjima Crkvi. Vrlo brzo je i nadbiskup odbacio takva medijska nagađanja i tvrdnje o promjenu stava Crkve.

Zaključak

U čitavom slučaju izgleda kao da se radi o sinergiji Vlade i dijela HDZ-a s medijima. Napravljena je Plenkovićeva ofenziva na Crkvu u cilju da se preokrene mišljenje hrvatskih biskupa. Ako je to istina, male šanse su bile za to. Svejedno, očito se malo pomirljiviji ton nadbiskupa Puljića u jednom intervjuu iskoristio kao povod da se unese zbunjenost među redove protivnika ratifikacije. Što je bilo očito i na društvenim mrežama. Vlasti je to bitno, jer ako to uspije, uspjet će i sabotirati prosvjed na Rivi. Splitska riva za HDZ ima simbolično značenje. Pogledati Sanadera i generale. Zato se ne biraju sredstva i opet se rade  nove sanacije štete.Čitav slučaj je zapravo besramna manipulacija. Članak prenosi dijelove intervjua, a na taj članak se nalijepi naslov koji nema veze s onim što je u intervjuu rečeno. Zatim se sam naslov širi dalje. Dok ljudi čitaju članak imaju čitavo vrijeme dojam iz naslova. Jeftina manipulacija, doslovno.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Facebook komentari