Ispravak – Dnevno.hr ipak nije lagalo o hapšenju Šešelja 1991. godine

Širimo činjenice
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Prije izvjesnog vremena, napisao sam tekst o članku na portalu Dnevno.hr. U članku se tvrdilo da je hrvatski MUP uhapsio Vojislava Šešelja 1991. godine. Dnevno.hr su komentirali još neke događaje iz 1991. godine, npr. hapšenje Arkana i oslobađanje Šešelja pred hrvatskim sudom. Ono što je bilo novo i do tada nepoznato, bilo je “hapšenje” Šešelja.  Ocijenio sam tada taj članak kao lažnu vijest. U samom članku nije bila “netočna” sama informacija o Šešeljevu hapšenju već cjelokupan dojam koji je članak htio postići. Pogotovo manipulacijama oko Arkanovog puštanja na slobodu.

Odmah nakon objave članka, stigla je informacija na mail da je članak istinit. Da je hrvatska policija stvarno uhapsila Šešelja 1991. godine u Baranji.

“Šešelj je uhapšen u Baranji od strane specijalne policije i priveden na saslušanje u Osijek gdje ga je pokojni nacelnik policije Reihl-Kir pustio. Na što mu je Šešelj rekao “Vi ste premekani” a pokojni Kir odgovorio “Hvala na komplimentu.” ” 

O informaciji nisam mogao dobiti više bitnih podataka. Kad se to dogodilo i koje su bile okolnosti privođenja? Ostala mi je zadaća da je nekako dalje istražim i provjerim.

Ovih dana se slučaj malo raščistio, pogotovo jer je informacija prešla Drinu i Dunav, pa je, nakon intervjua Pere Kovačevića na 24sata.hr, i sam Vojislav Šešelj reagirao. Informacije su oprečne. Jedna kaže da je Šešelj priveden u Osijek, a po Šešelju proizlazi da je pušten odmah na licu mjesta, nakon kraćeg zadržavanja.

Šešelj je i osuđen, nepravomoćno, 1992. godine, ali je 1998. presuda poništena. Osuđen je zbog “izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”. Šešelj nije suđen za ratne zločine. Valja biti skeptičan i prema onome što u članku na srpskom portalu govori Šešelj. Je li se tu radilo o hapšenju, privođenju ili zadržavanju za sada nije sasvim jasno. Nije ni jasno koliko čvrsto, tada 1991. godine, je Šešelj mogao uopće biti u rukama hrvatske policije. Jedno su želje, a drugo su stvarne mogućnosti.

Zaključak

Mada je Dnevno.hr manipuliralo s informacijama nastojeći proizvesti određen učinak sa svojim člankom, ipak informacija koju su objavili nije bila sasvim netočna. Očito se 1991. godine Vojislav Šešelj, na neki način, našao u rukama hrvatske policije. Ukratko, moje reagiranje na članak portala Dnevno.hr je bilo netočno. Ispričavam se čitateljima

 

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Facebook komentari