Izjava Peđe Grbina o načinu prikupljanja potpisa za dva referenduma je netočna

Širimo činjenice
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jutarnji list javlja da je Peđa Grbin pronašao način na koji će onemogućiti provođenje dva referenduma za koje su se u proteklim danima prikupljali potpisi. Peđa Grbin kaže:
“– Obje referendumske inicijative su napravile istu stvar – pokušale su građanima podvaliti dva referendumska pitanja pod jedno. Pritom, “Istina o Istanbulskoj” čak ide toliko daleko da kroz jedno referendumsko pitanje pokušava promijeniti dva propisa – zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije i Ustav. To jednostavno nije prihvatljivo, kako iz strogo formalnih razloga, tako i iz onih puno ozbiljnijih, a to je da se građane svjesno dovodi u zabludu oko toga što potpisuju.”

Provjerom stranica na kojima se nalaze pitanja za referendume o otkazivanju Istanbulske konvencije i o promjeni izbornog sustava, može se vrlo lako provjeriti izjava saborskog zastupnika Peđe Grbina. Njegova prva tvrdnja da je za otkazivanje Istanbulske predloženo samo jedno pitanje je točna, ali je netočna tvrdnja da je isto učinjeno i za drugu inicijativu, onu o promjeni izbornog sustava. Inicijativa “Narod odlučuje” je potpise temeljila na dva referendumska pitanja, od kojih se drugo pitanje ticalo saborskih zastupnika nacionalnih manjina kojima bi se onemogućilo odlučivanje o Vladi i proračunu. Dakle, “Narod odlučuje” su postavili dva pitanja, što znači da je Peđa Grbin u krivu kad kaže da je postojalo samo jedno pitanje.

Zaključak

Tvrdnja Peđe Grbina je netočna i lažna. Zašto se to dogodilo? Dvije su mogućnosti koje sada spadaju u domenu nagađanja. Jedna je da Grbin namjerno nastoji uvesti u javnost laž kako bi se na temelju laži radili problemi referendumskim inicijativama ili se bar pokušalo promijeniti zakon o referendumu. Druga mogućnost je da Peđa Grbin uopće nije dobro proučio referendumske inicijative niti je upoznat s pitanjima i namjerama obje inicijative. A to je strašno, kad je riječ o saborskom zastupniku koji je zadužen za Ustav, zakone i pravo. Pogotovo u današnje vrijeme kad su sve informacije vrlo lako dostupne, a ni pokretači referendumskih inicijativa nisu nastojali skriti svoje namjere, niti način na koji ih nastoje provesti.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

 

Facebook komentari