Je li Mislav Kolakušić rekao da bi dopustio ulice Ante Pavelića po gradovima?

Širimo činjenice
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kolakušića je voditeljica pitala bi li dozvolio ulice Mile Budaka, a on je odgovorio potvrdno.
“Znači, dali biste gradovima da nazivaju ulice po Anti Paveliću?” pitala je voditeljica.
“Naravno”, odgovorio je Kolakušić.

Dodao je da se time uopće ne misli baviti. “

Citat iznad možete pronaći na portalu index.hr u članku pod naslovom:
“Kolakušićev intervju: Smeta mu golotinja po portalima, ne i ulice Ante Pavelića”

Kad se pročita ovaj naslov i dio koji sam citirao, a koji se nalazi odmah na početku članka, čovjek može vrlo jednostavno zaključiti da je Mislav Kolakušić neki moralni čistunac i konzervativac, što bi na portalu Index rekli “katoliban”, a uz to još i ustaša.

Ukratko, klerofašist.

Međutim, stvari su ipak malo drugačije.

Što je Kolakušić zapravo rekao?

Sporno pitanje počinje na videu ispod, od 2:15:50.

“Voditeljica: Biste li ukinuli ulice Mile Budaka u Hrvatskoj?
Kolakušić: Da li bih ja, kao predsjednik, ukidao imena ulicama?
V: Da.
K: Ne bih.
V: Ne bi?
K: Ne bih.
V: Ostavili biste mogućnost da…
K: Apsolutno.
V: …gradska uprava…
K: Apsolutno.
V: …odluči da ima ulicu Ante Pavelića?
K: Upravo tako. I građani će onda odlučivati o toj gradskoj upravi na idućim izborima.
V: Aha.”

Ukratko, Index.hr je izmislio čitaj onaj dijalog. Vrlo kreativno.

Kolakušić u ovom dijelu intervjua objašnjava što zapravo hoće. Neka se građani sami odlučuju o nekim pitanjima, u ovom slučaju o imenima ulica. Novinarka je u ovom dijelu mogla upitati Kolakušića, kao suca, što misli onda o odluci Ustavnog suda kojom je poništena odluka općine Čačinci o imenovanju Ulice 10. travnja. Međutim, nije.

Kolakušić se nije izjasnio smeta li mu ili ne smeta ulica Ante Pavelića. On se povodi mišljenjem da ako ne smeta građanima u tom gradu, što bi onda njega zanimalo koji niti ne živi u tom gradu.

Golotinja kao moralna sablazan?

Na 2:19:40 se nalazi Kolakušićeva izjava o medijima:

“Po meni su mediji drugi najveći problem Republike Hrvatske. Jer mediji utječu na javno mijenje. Dakle, nezamislivo. I kad pogledate neke portale, pa vidite da…da te vijesti koje su tamo pa to je…znači to bi trebao biti ozbiljan portal…tamo je samo golotinja, koje nove štikle, “nećete vjerovati, poseksala sam se, što se dogodilo”…dakle, to je sramota.”

Dalje u razgovoru Kolakušić objašnjava što pod time misli. Da su mediji neozbiljni i praktički ne ispunjavaju važnu društvenu ulogu koju imaju. Voditeljica je pokušala objasniti da nije baš tako i da se mediji susreću s ozbiljnim problemima financiranja i opstanka na tržištu, ali to je sasvim druga tema.

U ovom dijelu Kolakušić nije rekao ni da mu smeta ni da mu ne smeta golotinja, već je prozvao medije za žutilo i neozbiljnost. Pokušao je usporediti naše portale i portal New York Timesa.

Naravno, portal Index.hr je problem postavio sasvim drugačije. Jer slušajući Kolakušića kako kritizira portale koji imaju clickbaitove i sise i guzice, te trivijalne vijesti, naravno da se Index osjetio prozvanim. S razlogom.

Zato i takav naslov na Indexu, a da bi stvar dodatno začinili, nazvali su zloglasnog Žarka Puhovskog (a možda je i on njih nazvao), koji je dodatno iskritizirao Kolakušića.

“On bi tu očito uveo, ako ne cenzuru onda malo moralne policije, da provjeri tko ima previše golotinje ili seksa”, rekao je Puhovski te dodao da mediji uistinu jesu problem jer ih objavljuju.
“Realno govoreći svi problemi u životu kakav danas postoji postoje kao medijski problem. Mali broj privatnih problema svih nas ostaje mimo medija”, rekao je Puhovski.

S jedne strane Puhovski kritizira Kolakušića i pripisuje mu namjere koje ovaj nije rekao ni pokazao, i stavove koje ovaj nije izrekao. Ismijava ga da bi odmah nakon toga dao potvrdu da je Kolakušić zapravo u pravu po pitanju medija.

Nije Index jedini. Hajci na Kolakušića se pridružio i portal Telegram.hr koji optužuje Kolakušića za licemjerje jer je i sam nekad slikao djevojke u “izazovnim pozama”.

Zaključak

Naslov i dijelovi članka na Indexu su iskrivljavanje činjenica i izrečenog od strane suca Kolakušića. To pojačavaju komentarima Žarka Puhovskog, a promašenu temu o golotinji dodatno podgrijava portal Telegram.hr.
Kolakušić se nije pobunio protiv golotinje, već protiv medija koji trivijaliziraju svoju ulogu u društvu i pretvaraju se u žutilo kako bi zaradili koju kunu više.

To je tržišno orjentirano novinarstvo danas. Nažalost, mediji tako gube kredibilitet, a zarađivaju debilitet. Sve za klik više, pa se tako naslovi i slike temelje na tome da privuku pozornost, a ne da informiraju čitatelja. O tome se radi i toga smo svi svjesni. Nažalost, kad netko naglas kaže da je car gol, car šalje moralnu policiju u medijima i na društvenim mrežama da ga ismiju.

Kolakušić je jedini od političara koji, možda ne dovoljno jasno, kaže da se, kao političar, ne želi uplitati u neka pitanja u društvu. Posebno pitanja koja se tiču lokalne naravi. Realno, to kako će se neka ulica zvati i koji grad će dignuti ili srušiti nekome spomenik, je lokalno pitanje. Ako stvar prijeđe granice općine ili grada, Kolakušić bi pitanje riješio referendumom.

Ima puno stvari u ovom intervjuu koje je Kolakušić rekao i koje je nagovijestio. U nekim stvarima se čovjek može s njim složiti u nekima ne. Međutim, sasvim sigurno je da je on kandidat totalno drukčiji od drugih.

Za kraj, pogledajte kompletan video s intervjuom. Isplati se pogledati na koji način bi Kolakušić riješio probleme u Hrvatskoj i kako bi vodio politiku.

Zato što je totalno drugačiji od drugih, našao se na meti medija. Naravno, situacija će biti i još gora. Kolakušić se provukao na prošlim izborima jer su ga podcijenili. Ovaj put se to neće dogoditi.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom
Facebook komentari