Epstein didn’t kill himself

Širimo činjenice
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U ovoj priči postoje točne činjenice. Problem u njima je što one sačinjavaju samo kostur priče, osnovu. Ono što nedostaje priči je meso, salo, mišići. Nažalost, većina tog mesa u današnje vrijeme se sastoji od dezinformacija, glasina, naznaka nečega i teorija zavjere.

Ali ako bolje pogledate, ovdje se radi o dvije priče. Prva priča je:

Uspon i pad Jeffreya Epsteina

Jeffrey Epstein je započeo svoju karijeru kao učitelj. Vrlo brzo je shvatio da u obrazovanju nema kruha i prebacuje se u financije. Financijski fondovi, hedge fondovi, nekretnine…ne pitajte s čime se baš bavio, uglavnom ostvario je svoj američki san. Postao je milijarder, vlasnik svojeg otoka, nekoliko aviona, nekretnina u metropolama. Kretao se u elitnim krugovima bogataša, predsjednika i prinčeva. Njegovo prijateljstvo s Clintonovima i britanskim princem Andrewom je bilo općepoznato. Usprkos tome, Epstein je oko sebe zadržavao aureolu tajanstvenosti. Jedno vrijeme je prijateljevao i s današnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je za njega jednom rekao:

“Poznajem Jeffa 15 godina. Odličan momak. S njim je zabavno se družiti. Čak kažu da voli lijepe žene skoro kao i ja, i mnoge od njih su vrlo mlade. Nema sumnje o tome – Jeffrey uživa u svojem društvenom životu”

Neki kažu da je s ovom izjavom Trump nastojao reći nešto o Epsteinovim seksualnim sklonostima. A one su se otkrile 2005. godine. Tada je 14-godišnja djevojčica optužila Epsteina za seksualno napastvovanje. Policija je provela istragu, došlo se do još žrtava, čak je i FBI pokrenuo saveznu istragu i optužnicu, ali onda je Epstein došao do nagodbe s tadašnjim državnim tužiteljem u Floridi. Epstein je priznao optužbe, ali se one nisu odnosile na podvođenje i prostituciju, već na napastvovanje i to ne maloljetnice. Tako je, bez suđenja, Epstein dobio samo 18 mjeseci zatvora. Kaznu je odslužio u zatvoru otvorenog tipa. Slobodni vikendi, određen komfor u zatvoru i slične stvari.

Zbog nagodbe, savezna istraga je obustavljena, a za uvjete nagodbe i kaznu, žrtve su doznale naknadno. Zbog toga su pokrenule i tužbu protiv vlasti. I tako je sve stalo.

Do 2019. godine.

Tada se opet pojavljuju nove žrtve, a javljaju se i stare. Vlasti hapse Epsteina i on završava u zatvoru. Ali nakon manje od dva mjeseca umire u zatvoru. Službena verzija je da je izvršio samoubojstvo.

Što čini meso ove priče?

U ovoj čitavoj priči ima nekoliko sumnjivih činjenica koje se onda vrlo lako šire javnim prostorom i oko njih se stvaraju razne teorije. Neke su možda sasvim logične, ali skoro sve su na granici teorija zavjere. Uglavnom, priča smrdi do neba.

Vidite, čovjek koji je sklopio nagodbu s Epsteinom i koji je bio državni tužitelj na Floridi je Alexander Acosta. Acosta je 2017.godine imenovan za američkog ministra rada. Jedna od njegovih odluka, dok je bio ministar, bilo je smanjenje proračuna jednoj od agencija unutar njegovog ministarstva koja se, između ostalog, borila protiv trgovine ljudima, dječje prostitucije i prisilnog rada.

Acosta je dao ostavku na mjesto ministra rada jer se doznalo o njegovoj ulozi u Epsteinovom slučaju. Naime, na jednoj strani imate multimilijardera s vezama u biznisu i politici, a s druge strane sirotinju, većinom curice i njihove obitelji, koje su pričale priče o podvođenjima, poznatim osobama uključenima u prostituciju i slične stvari. I vi tada odlučite ići na ruku multimilijarderu. Čak i bez sumnje na korupciju, pristranost i zataškavanje, u najjednostavnijem slučaju se radi o velikom propustu. Jer taj multimilijarder se našao na slobodi i nakon toga dalje tražio žrtve. Godinama.

Uz to, Acosta je postavljen za ministra u Trumpovoj vladi. A Trump je nekad, a možda i tad, bio u dobrim odnosima. Mada se pričalo da su se posvadili još 90-tih jer su im se poslovni interesi sukobili.

Nije mala činjenica da je Epstein bio prijatelj s Clintonovima, posebno s Billom Clintonom. Njegove afere sa ženama su bile planetarno poznate još 90-tih godina. Je li onda i on sudjelovao u sličnim radnjama kao i Epstein? Je li Epstein podmetao moćnicima maloljetnice, a poslije ih ucjenjivao sa dokazima? Kako to da se Epstein uspio ubiti u zatvoru, i to u onom dijelu u kojem su smješteni zatvorenici koji su pokušali samoubojstvo? Zar nije trebao biti pod prismotrom? A priča se da Epstein i nije pokušao samoubojstvo nego da mu je to namješteno kako bi ubojstvo, koje će napraviti 2 tjedna poslije prikazali kao ubojstvo?

Sve ovo što sam nabrojao su zapravo glasine. Službeno je Epstein ubio sam sebe, 2 tjedna nakon neuspjelog pokušaja samoubojstva. Kamere u hodniku u kojem se nalazila Epsteinova ćelija baš u tom trenu, trenutku Epsteinovog samoubojstva, nisu radile. Prokleta tehnika, kad ti najviše treba, iznevjeri te.

Tu su, naravno, i Englezi. Britanski dvor i princ Andrew. Ni njima pedofilska afera u kojoj je glavni akter njihov prijatelj ne bi odgovarala. A tu su i Clintonovi sa svojim moćnim prijateljima u obavještajnim službama, politici i biznisu. I u svemu tome je bitna činjenica da Epsteinu nikad nije bilo suđeno.

Ali neću o teorijama zavjera i nagađanjima. Jer tu je još jedna priča.

Medijsko zataškavanje

O “Projectu Veritas” sam već pisao nekoliko puta. Ovdje i ovdje. Do sada su se infiltrirali u Twitter, Washington Post, CNN… Njihov način rada je da u ciljane kompanije i organizacije pošalju tajne “novinare” koji potajno snimaju ljude i razgovore s njima. Project Veritas je organizacija koja naginje na konzervativnu stranu, u SAD-u više prema Republikancima. Tako je i njihov odabir tema takav kakav jest. Ali je vrlo koristan i edukativan. Posjetite njihov Youtube kanal i pogledajte video klipove. Bar one koje tamo još možete pronaći.

Na gornjem videu se nalazi voditeljica jutarnje emisije na američkoj ABC televiziji, Amy Robach. Snimljena je u kolovozu 2019. godine. Nakon Epsteinovog”samoubojstva”. Ovaj video nisu snimili ljudi iz Projecta Veritas nego su ga dobili gotovog. Riječ je o snimanom materijalu koji se nije emitirao na televiziji. Sirovi materijal, ukratko.
U videu je voditeljica vidno frustrirana jer je tri godine ranije, još u 2016. godini, imala materijale za priču o Epsteinu. Jedna od žrtava joj je došla i sve ispričala. I o tome kako je vidjela Billa Clintona na Epsteinovom otoku, kako je imala i materijale i fotografije i još mnogo toga drugog. Međutim od svega toga ništa. Mreža, ABC, je odlučila stopirati priču. Objašnjenje je bilo da je Epstein praktički nepoznat, da tu nema dovoljno dokaza ni za što i od priče se odustalo. Žrtva je tvrdila da je imala i seks s princem Andrewom, a voditeljica spominje da je televizija odustala od priče ponajviše zbog pritiska iz Buckinghamske palače. Ucjenjivali su ih s budućim pristupom princu Williamu i nadvojvotkinji Kate. Ili što su već po titulama. U ABC-u su odlučili da im je važniji pristup britanskoj kraljevskoj obitelji nego neka priča o multimilijarderu-pedofilu.

OK, ovo može biti pogrešna odluka vodstva televizije. Ali nekoliko stvari je tu sumnjivo. Prvo, spominjao se Bill Clinton. A u to vrijeme je bila predsjednička predizborna kampanja i Hillary Clinton se natjecala protiv Donalda Trumpa. Bilo kakvo dovođenje multimilijardera – pedofila u vezu s Hillary bi joj nanijelo političku štetu. To je očito.

Drugo, nacionalna televizijska kuća radi skoro istu stvar koju je napravio floridski državni tužitelj, štiti navodnog multimijardera – pedofila. Ima li tu i financijskih interesa? Je li Epstein imao prijatelje i na ABC-u?

Treće, kad je priča o zataškavanju od strane ABC-a izbila u javnost, nijedna televizija, osim FOX Newsa, to nije objavila. U Hrvatskoj, koliko mi je poznato, do danas nijedan medij nije to objavio. U SAD-u tzv. mainstream mediji o tome ne pišu.

Četvrto, ABC je vrlo brzo ustanovio da je osoba koja je napravila snimku voditeljice u međuvremenu prešla u konkurentsku TV, CBS. Čim su to doznali na CBS-u, dali su joj/mu otkaz. Tobože u znak solidarnosti s ABC-om. Usput, nije sigurno da je osoba koja je napravila snimku ujedno ista ona koja je snimku dala Projectu Veritas. Svejedno, to ju nije spasilo od otkaza.

Peto – u današnje vrijeme mediji većinom guraju tezu da se treba vjerovati ženi žrtvi silovanja čak i u onim slučajevima kad nema puno dokaza. U ovom slučaju, žrtva, uz to još i u doba događaja maloljetna, je ignorirana.
Kako to?

Zaključak

Priča o bogatom moćniku koji iskorištava slabije, kupuje ih i koristi, nije ništa novo u ljudskoj povijesti ni u ljudskom društvu. U ovom slučaju je taj moćnik bio jako moćan, a žrtve su bile većinom siromašne maloljetnice, koje su milijarderovi zaposlenici regrutirali po SAD-u da za novac vrše seksualne usluge. Po jednima, Epstein je bio svodnik maloljetnica za bogate i moćne. Po drugima, maloljetnice su služile samo kao mamac za ucjenjivanje bogatih i moćnih.

Što je istina?
Jako je teško znati, jer je prostor zagađen različitim informacijama i zataškavanjima, kao i interesima. A tu su i razne teorije zavjera koje se internetom šire kao požar.

Međutim, druga priča je zanimljivija. Ona priča o tome kako mediji zataškavaju stvari koje im iz nekog razloga ne odgovaraju. Recimo, zanimljivo je kako je ABC napravio grešku. Ako je to greška, već sama ta priča je priča sama po sebi. Ali nju nitko ne javlja. Nitko o tome ne govori. Inače, ABC-u ovo nije prvi medijski propust ove godine. Prije mjesec dana su prikazali snimku sa strelišta u SAD-u, noćno gađanje teškim strojnicama, i predstavili ga kao brutalni napad Turske vojske na Kurde.

U ovom slučaju vlada medijska tišina.

Ako ABC nije napravio grešku, već se radi o namjernom zataškavanju, onda priča postaje jača. Ona automatski podupire teorije zavjere o upletenosti Epsteinovih prijatelja, moćnih i bogatih, u ovu aferu.

Valja nam pričekati što će se dogoditi. Epsteinovi suradnici, oni koje je plaćao i koji su radili za njega su još uvijek, zasad, živi.

Možda oni progovore. Svejedno, neki vjeruju da u toj priči još nema dovoljno mesa, drugi govore da ima, ali mi znamo….

…Epstein didn’t kill himself.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom

Facebook komentari