Je li u Hrvatskoj trenutno u tijeku peticija da se homoseksualnim osobama zabrani iznajmljivanje apartmana?

Širimo činjenice
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

“Ova ekipa sada zahtijeva pravo da iznajmljivači u turizmu u svojim objektima mogu zabraniti ljetovanje gay osobama.”  Ova rečenica je dio članka na Jutarnjem.hr pod naslovom HRVATSKI KATOLIČKI FUNDAMENTALISTI POKRENULI BIZARNU AKCIJU Zahtijevaju pravo na zabranu iznajmljivanja apartmana gay osobama, podržalo ih 5.000 ljudi.  Isti takav članak je prenio i Tportal.hr.

O čemu se zapravo radi?

Peticiju koja je pokrenuta možete vidjeti OVDJE. Peticija je upućena Booking.com stranici koja je početkom mjeseca prekinula suradnju s apartmanom “Identity” iz Zadra zbog, kako su naveli “diskriminacije”. Naime, vlasnik apartmana je zatražio od klijenta koji je već izvršio rezervaciju apartmana da je otkaže. Razlog koji je naveo je da ne primaju homoseksualce.

CitizenGO. org je platforma na kojoj možete pokrenuti svoju peticiju i uputiti je kome vam drago. U ovom slučaju je pokrenuta peticija od strane tima CitizenGO Hrvatska (Ana Marija Marković). U peticiji se od stranice Booking.com traži da “prema svima koji oglašavaju na vašoj stranici imate iste kriterije! Svi iznajmljivači imaju jednako pravo odlučiti koju skupinu gostiju žele primati, a koju ne.” I da se apartmani “Identity” vrate na Booking.com. Peticija temelj svojeg zahtjeva prema Booking.com nalazi u činjenici da stranica ima ugovore i s drugim apartmanima i turističkim kompleksima koji primaju samo homoseksualce ili samo odrasle bez djece.  Svoje tvrdnje su potkrijepili i fotografijama takvih oglasa. Po njima, prekid ugovora s iznajmljivačem koji ne želi primati u svoj apartman homoseksualce je diskriminacija. Jer se istovremeno ugovori ne prekidaju s drugim iznajmljivačima koji ne žele primati heteroseksualce ili djecu u svoje apartmane.

Zaključak

Članak na Jutarnjem je netočan, a posebno naslov dovodi čitatelja u zabludu. Tportal nije ništa točniji, dapače. Glavna poanta članaka je da je peticiju pokrenula “obiteljašica”. Vrlo lako je provjeriti za što se točno zalaže peticija. Kako se vidi na njoj, nema govora o zabrani iznajmljivanja apartmana ili ljetovanja homoseksualcima. Sama takva tvrdnja je laž. Zašto je onda napisana, ako je vidljivo i osobi s završenom osnovnom školom da je to laž? Jedini razlog je spajanje ovakve negativne i diskriminacijske vijesti s udrugom “U ime obitelji”, pa makar osoba koja ih povezuje bila i bivša članica udruge.

Uglavnom, vrlo loš novinski članak, koji je vjerojatno doprinio tome da peticiju u roku manje od 24 sata potpiše još 700 ljudi više.

 

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

 

 

Facebook komentari