Medijska manipulacija o napadu mladih katolika na starog Indijanca

Širimo činjenice
  • 29
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Prenijeti jednu vijest nije lako. Može se dogoditi da prenesete laž. Pogotovo se to dogodi ako prenosite vijest i ne provjeravate pozadinu priče.  Ako imate i određenu ideologiju ili već formirano mišljenje o događaju, još lakše ćete nasjesti i “popušiti” priču. Upravo se to dogodilo portalu Index.hr. Objavili su vijest “Mladi katolici i Trumpovi obožavatelji okružili ratnog veterana Indijanca”.

Što o događaju kažu mediji?

Index.hr javlja da se tijekom godišnjeg Hoda domorodaca dogodio incident u kojem su učenici katoličke škole zaskočili starijeg čovjeka, koji je uz to ratni veteran (američki branitelj) i maltretirali ga i izrugivali. Zanimljiv je način na koji Index.hr prenosi vijest, postavili su i video na kojem se ne može vidjeti ono što novinar opisuje u članku. Slično kao i Vlada RH nedavno, dok su opisivali ponašanje premijera Plenkovića uvjeravajući nas da je napravio samo 2-3 koraka prema zastupniku Grmoji, tako i Index.hr sada postavlja tezu:“Vjerujete li više nama ili sopstvenim očima”.

Bitna činjenica u članku je da su djeca na snimku učenici katoličke škole. Katolicizam, kako se pokazalo do sada, kod portala Index.hr izaziva određene negativne osjećaje. Isto kao i branitelji, ali u ovom slučaju se oni solidariziraju s američkim braniteljem. Bitno da nije hrvatski.
Ali dosta šale. I insinuacija. Pogledajmo zašto je Index.hr to tako prenio. Pogledajmo kako je vijest prenio američki CNN:

CNN također javlja da su djeca uznemiravala i izrugivala se starijem čovjeku, a on svjedoči da su im lica bila puna mržnje i bijesa. Osjeća strah za buduće generacije i za svoju zemlju (državu).  CNN u ovom slučaju intonira prilog tako da djecu osuđuje za neodgojenost, nasilje, možda rasizam i govor mržnje. Bitno za stav CNN-a je da su djeca učenici katoličke škole, da su sudjelovali na Hodu za život (američka verzija Markićkinog hoda) i da su nosili kape s natpisom “Make America great again”. Inače je to Trumpov slogan a CNN, planetarno je poznato, obožava Trumpa.

Čak je i “ugledni” Guardian prenio vijest osuđujući djecu, a suosjećajući sa starim Indijancem. Pogledajte video:

Škola koju učenici pohađaju odmah je osudila ponašanje učenika i najavila da će kazniti odgovorne. Neki od djece bi mogli biti izbačeni iz škole, a profesori u pratnji kažnjeni.

Što se zapravo dogodilo?

Učenici katoličke škole Covington, iz Kentuckya, su taj dan bili u posjeti glavnom gradu. Održavao se Hod za život na kojem su sudjelovali, a nakon toga su razgledali grad. Čitavo vrijeme pišem o djeci, jer se radi o srednjoškolcima, maloljetnicima, što je vidljivo i na videu. Nakon razgledanja grada, dogovor je bio da se sastanu ispred Lincolnovog spomenika i pričekaju autobus.  Međutim, prije nego što su došli, događanja koja će zakotrljati čitavu priču, su se već počela događati. Hod Domorodaca je već započeo, a uz taj hod je počeo i omanji protest. Protestiralo je nekoliko pripadnika vjerske skupine “House of Izrael” (Kuća Izraelova). Radi se o skupini  Portorikanaca, što je bitno za priču, koji su počeli vrijeđati ponašanje sudionika Hoda domorodaca.  Pogledajte video:

Vrijeđanje je bilo na osnovi vjerskih uvjerenja i ponašanja (obožavanje duhova, životinja i totema). “Indijanci” su protestirali i ušli u verbalni sukob s “Izraelcima”, a onda su počela dolaziti djeca i okupljati se kako bi pričekali autobus. “Izraelci” prenose svoja vrijeđanja na njih, nazivajući ih rasistima, pederima, griješnicima, jednog malog Afroamerikanca su nazivali “crnčugom” i krenuli su prema njima. Uskoro su djeca stajala na stepenicama, a “Izraelci” nasuprot njih, propovijedajući.

Djeca nisu znala što se događa, ni kako uzvratiti na nasrtljivo ponašanje vjerskih ekstremista, pa su počeli pjevati svoje navijačke pjesme i navijati. Jedan mladić se skinuo i oponašao navijačke pokrete. U tom trenu dolazi i stari Indijanac, pjevajući i udarajući u bubanj. Djeca misle da im se došao pridružiti. Smiju se i skupa pjevaju, razmiču se dok starac pjeva i prolazi između njih. Uskoro se nađe ispred jednog djeteta koje se ne miče, ali se smješka. U početku promatra događanja koja se odvijaju na suprotnoj strani, gdje se nalaze Izraelićani. Indijanac mu se unosi u lice i lupa ispred lica u bubanj. Nakon nekog vremena dječak se počinje osjećati nelagodno. Drugi Indijanac vodi političke rasprave s jednim djetetom, a neka djeca se pitaju što se događa.

Uskoro se situacija nekako smiruje, ali “Izraelci” i dalje nastavljaju sa svojim vrijeđanjem djece. Uskoro dolazi i autobus i djeca odlaze čudeći se, valjda, kakvi luđaci žive u metropoli.

MAGA

Glavni razlog zašto su se djeca našla na meti “Izraelaca” a kasnije i “Indijanaca” su njihove kape s parolom “make America great again”. To je ono što je privuklo profesionalne aktiviste i vjerske fanatike prema njima. Činjenica da su sudjelovali u Hodu za život i da pohađaju katoličku školu, je dodatno usmjerila medijsko izvješćivanje o događaju.

Video ispod prikazuje cjelokupan događaj bez skraćivanja i može se vidjeti kako je zapravo čitav događaj počeo.

Ovdje možete pročitati tekst koji pokušava sumirati sva događanja i različite interpretacije.

Zaključak

Već sam prije pisao o tome kako unaprijed formirano mišljenje o nekom događaju može utjecati na prenošenje lažnih vijesti. Točno to se ovdje dogodilo. Osim toga, prepisivanje i prenošenje vijesti sa stranih portala, a bez provjere istinitosti, dovodi do lažnih vijesti. I to se dogodilo u ovom slučaju. Za Index.hr je bilo dovoljno to da je riječ o mladim katolicima, da su bili na Hodu za život i da je vijest prenio i CNN.

Za CNN je bilo dovoljno što su djeca nosila MAGA kape i što je na jednoj strani bio američki domorodac, dakle manjinac.

U stvarnosti, radilo se o djeci od 16-17 godina starosti koji se nisu do sada susretali s ovakvim likovima. Dolaze iz male sredine, Covington City, koji ima 40 000 stanovnika i većina su bijelci. Vjerojatno ni nema vjerskih skupina poput “Kuće Izraelove” i zato su radoznalo promatrali njihovo propovijedanje. Ovi su pak, svoj “pravednički vjerski gnjev” okrenuli prema njima, mada su na početku bili usmjereni prema Indijancima. Usmjerili su i protest Indijanaca prema “dečkima s MAGA kapama”.   U videu možete i čuti kako usmjeravaju pozornost okupljenih na djecu s MAGA kapama. Koji vjerojatno ni sad ne shvaćaju što se zapravo dogodilo. I kako su iskorišteni u medijskoj hajci.

U ovom slučaju oni koji su napadnuti i maltretirani su djeca iz Covingtona. A trenutno se nasilje nastavlja i u medijima i na društvenim mrežama. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li netko prekinuti hajku.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom.

 

 

 

 

 

Facebook komentari