Mrzi li Željka Markić kućne ljubimce?

Širimo činjenice
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Početkom 2018. godine, jedna od glavnih tema na društvenim mrežama, a i nekim portalima, postala je Željka Markić i njena mržnja i netrpeljivost prema psima i ljudima koji dopuštaju da im psi spavaju u krevetu. Tu temu su u javnost prvi iznijeli neki portali poput Telegrama s naslovom:“Portal gospođe Markic danas ima nove neprijatelje; okomili su se na ljude koji se slikaju sa psima u krevetu.” U samom članku se ne piše puno. Većinom se citira članak autorice Anele Todorić na portalu Narod.hr. Spominje se da je portal “gospođe Markić”, spominje se da je autorica Anela Todorić, spominje se da je tezu članka teško prepričati pa će oni (redakcija Telegrama) donijeti zanimljive dijelove.
Drugi portal koji je prenio članak je Index u članku pod naslovom: “Markickin portal ima nove neprijatelje a to su ljudi s kućnim ljubimcima.” U ovom tekstu se pomalo posprdno komentira članak na portalu Narod.hr, pa se na kraju autor (M.Ra), zapita “je li autorica osjetila naznake empatije za životinje barem kada su Bambiju ubili mamu.” Bez upitnika.
Oba teksta su izazvala lavinu komentara na društvenim mrežama, a i ispod samih tekstova. Neki od njih nisu bili nimalo obzirni u epitetima koje su dijelili i autorici, a još više Željki Markić. Neki karikaturisti su se odlučili izraziti na svoj način.

Mi smo se odlučili provjeriti o čemu se zapravo radi. Mrzi li Željka Markić pse i ostale kućne ljubimce? Zašto se digla tolika galama i graja oko teksta jedne nepoznate kolumnistice? Je li Željka Markić napala vlasnike pasa i ostalih kućnih ljubimaca? I što o svemu tome misli Snoopy?

Nismo uspjeli doznati što Željka Markić misli o kućnim ljubimcima i ljudima koji ih puštaju u krevet, ali znamo što Anela Todorić misli o tome. Štoviše, napisala je i članak u kojem je iznijela svoje mišljenje. Nije nikoga napala, nije nikome ništa zabranjivala, nije pozvala zakonodavca da sankcionira nepoželjno ponašanje. Konstatirala je činjenično stanje u svojem komentaru. Iz komentara bi se dalo iščitati da joj nije drago da se životinje uspoređuje s čovjekom ili čak da se životinjama daje prednost nad ljudima. I to je to. Takvih komentara, ili sličnih, ima na našim portalima na tone. Ne samo o životinjama i ljudima, već o svemu. Ali ovaj je izazvao lančane reakcije.

Zaključak

Željka Markić nije vlasnica portala Narod.hr. To je udruga “U ime obitelji”. Anela Todorić je samo jedna od kolumnistica, relativno novih, na istom portalu. Prozivati Željku Markić ili kompletnu udrugu “U ime obitelji” da mrze kućne ljubimce ili ljude koji ih imaju je smiješno. Ili da su se “okomili” na takve ljude. Svejedno to se dogodilo.
Već nekoliko godina je Željka Markić crvena krpa za pojedine grupacije ljudi, političke stranke i pojedine medije. Glavna im je meta. Trenutno postoje dvije inicijative kojima se bavi udruga UIO i Željka Markić. Jedna je promjena izbornog zakona (još uvijek) a druga je zaustavljanje ratifikacije Istanbulske konvencije. Obje inicijative imaju svoje protivnike.
O Željki Markić postoji golem broj dezinformacija koje se svako malo pojave u hrvatskom medijskom prostoru. Neke od tih su čiste laži. O takvim informacijama ćemo se više pozabaviti u idućim člancima. Cilj ove i takvih informacija je manipulacija i stvaranje negativne slike  o osobi. Kad se stvori negativna slika o pojedinoj osobi, u ovom slučaju Željki Markić, svaka inicijativa koja dolazi od te osobe se dočeka na nož ili odbije. Čitava hajka koja se digla na Anelu Todorić, pa preko nje na Željku Markić i UIO služi upravo tome.
Željka Markić je vrlo zahvalna tema za otkrivanje manipulacija i laži koje pojedini mediji i političari plasiraju oko nje, tako da ćemo se u budućnosti još pisati o tome.

Dodatak članku 19.01.2017.godine:
Izgleda da je Telegram.hr četiri mjeseca prije portala Narod.hr, odlučio “objaviti rat” psima u krevetu. I ne samo oni.  Slično je objavio i portal Index.hr. Osim portala, protiv kućnih ljubimaca u krevetu su se urotili i veterinari. Internet pamti sve. Čak i ono što su Telegram i Index i sami zaboravili. Da nije opasno, bilo bi smiješno.

 Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na Yure@dubokavoda.com.

Facebook komentari