Provjerili smo zna li novi veleposlanik SAD-a, Robert Kohorst na kojem je kontinentu Hrvatska

Širimo činjenice
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U Hrvatsku je stigao novi veleposlanik SAD-a, Robert Kohorst, i praktički se odmah našao na naslovnicama hrvatskih medija. U negativnom svjetlu. Navodno je novi veleposlanik, umjesto u Europu, Hrvatsku smjestio u Aziju.  Po njemu, Hrvatska je azijska zemlja. Čitajući medijske napise, lako se da zaključiti zašto je to tako. Robert Kohorst nije karijerni diplomat, nikad se nije bavio diplomacijom, a mjesto u diplomaciji je dobio samo zato jer je prijatelj predsjednika Trumpa i jedan od donatora njegove predizborne kampanje. Dakle, njegovo mjesto nije zasluženo, nego je kupljeno i poklonjeno. A osim toga, ono što se još može iščitati iz tih članaka, budući da je na mjesto veleposlanika postavljen čovjek bez iskustva jasno je da Hrvatska više nije bitna za SAD. Da smo, kao država bitni u vanjskopolitičkom ili nekom drugom smislu, u Zagreb bi SAD poslali karijernog, iskusnog diplomatu. A ne nekog koji ne zna ni gdje je Hrvatska. Zar ne?

Provjerili smo neke od  navoda u tim člancima. Naravno, nemoguće je provjeriti je li netko dobio mjesto veleposlanika zato jer je dobar s predsjednikom ili je to mjesto kupio. Vrlo je vjerojatno da se i to događa. SAD postavljaju i karijerne diplomate, ali i one neiskusne. Postavljaju i donatore kampanja i stranačke poslušnike, baš kao i hrvatska vanjska politika. Ništa čudno.  Bez obzira na to, takvi veleposlanici neka iskustva imaju, kao i neka znanja. Veleposlanik Kohorst zna da se Hrvatska nalazi u Europi, Hrvatsku je posjetio sa suprugom i proputovao. Dakle, ne može, osim nehotice, smjestiti Hrvatsku u Aziju. Na saslušanju, održanom 05. listopada 2017. godine, pred senatskim Odborom za vanjske poslove, vidi se i trenutak kad je veleposlanik napravio pogrešku, otprilike na 23. minuti.  Ako vam se da pogledati video saslušanja možete i to pogledati.
Pa zašto se naši mediji hvataju jedne nesvjesne pogreške napravljene prije više od dva mjeseca? Zašto se postavljaju naslovi koji navode čitatelje na pogrešne zaključke i pokušavaju manipulirati? Ovdje možemo donositi različite zaključke, izvlačiti različite teorije o našim medijima i njihovom pisanju o američkom predsjedniku, Donaldu Trumpu, ali ćemo stati.

Zaključak

Kohorst zna gdje se nalazi Hrvatska, već je bio u Hrvatskoj. Bez obzira na diplomatsko neiskustvo, nije nesposobnjaković ni neznalica. Vlasnik je multmilijunskog biznisa.
Naši mediji nisu izvijestili o tome što je Kohorst rekao o američkoj politici prema Hrvatskoj, kao i to što nije rekao. Prema njemu, SAD će se zalagati za jačanje Hrvatske kao NATO saveznika, znači tijesna vojna suradnja. Jačat će gospodarske veze između Hrvatske i SAD-a, posebno za američke izvoznike. Zalagat će se za izgradnju LNG terminala kako bi se otvorio put za američke energente prema novim tržištima. Ovo im je posebno bitno.
Jedno pitanje je ostalo nerazjašnjeno. Podupiranje Hrvatske u promoviranju regionalne stabilnosti i euro-atlantskih integracija. Na pitanje senatora, hoće li podupirati euro-atlanske integracije i smatra li predsjednik Trump da to treba podupirati, budući da se radovao Brexitu, Kohorst je odgovorio da će se za to još kozultirati s Tillersonom i Trumpom. Iz tog odgovora bi se dalo zaključiti da u listopadu 2017 još nije bilo čisto u američkoj vanjskoj politici trebaju li se NATO i EU širiti na zemlje u našem susjedstvu.
Valjda se do danas i to razbistrilo.

 

 

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na  info@dubokavoda.com.

Facebook komentari