Osam godina zatvora za krađu 10 kuna?

Širimo činjenice
  • 10
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vijest da za krađu od 10 kuna možete dobiti kaznu i do osam(8) godina zatvora, zvuči uistinu nevjerojatno. Ali čitajući portal 24 sata i njihov članak o smrti beskućnika, dalo bi se tako zaključiti. Uostalom, navikli smo se da se u Hrvatskoj događaju nevjerojatne stvari. Pogotovo u pravosuđu.

Odlučili smo provjeriti istinitost tvrdnje u članku. Dakle, je li čovjeku prijetila kazna od osam godina zatvora?

 

Kazneni zakon RH,  ne kaže tako.  Zakon u početku definira vrijednosti i što su to male vrijednost, velike i znatne. Članak 87. stavak 30 kaže: “Vrijednost stvari, imovinskog prava i imovinske koristi je mala ako ne prelazi 1000,00 kuna.” 

Članak 228., stavak 1 kaže da će se krađa pokretne stvari kazniti kaznom zatvora do tri godine,  a stavak 2 dodaje da ako je vrijednost takve stvari mala (do 1000 kuna), kazna je do jedne(1) godine zatvora.

I tu bi se čovjek mogao izvući i sa uvjetnom kaznom, nečim sasvim malim da nije članka 229. koji opisuje što je teška krađa i kolike su kazne u slučaju teške krađe. A tu piše da je teška krađa, između ostalog, krađa stvari iz prostorije koja služi za vjerske obrede (stavak 1 točka 6). U tom slučaju je kazna od šest(6) mjeseci do pet (5) godina zatvora.  U ovom slučaju je stvar malo ozbiljnija, ali…

…stavak 3 kaže da ako je vrijednost ukradene stvari mala, onda se primjenjuje kazna iz članka 228. stavak 1. A to je kazna zatvora u trajanju do tri(3) godine.

Zaključak: Članak na portalu 24sata.hr donosi šokantan podatak koji privlači svačiju pozornost i šokira nas, ali taj je podatak netočan. Čovjeku nije nikad prijetila kazna od osam godina zatvora. Najveća kazna propisana za njegov čin je tri godine zatvora. Zakon daje odriješene ruke sucu da procijeni kolika je kazna jer zakon kaže “do tri godine”. Znači, može i manje.

Nažalost, čovjek je umro i nećemo doznati koliku bi mu kaznu sud odredio.

Počivao u miru Božjem.

 

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti.

Facebook komentari