Riječ urednika

Širimo činjenice
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Živimo u dobu informacija. Svaka informacija danas nam je dostupna doslovce na dlanu.  Nepotpuno bi bilo reći da smo bombardirani informacijama jer mi se dobrovoljno, svakodnevno, izlažemo informacijama.  I to ne bi bio neki problem, da većina tih informacija nije u potpunosti, ili sasvim, netočna. Naime, velik je broj lažnih informacija, lažnih vijesti, dezinformacija kojima smo izloženi.

U takvoj stvarnosti vrlo je teško reći da smo informirani ili da posjedujemo znanje o pojedinim događajima, stvarima…bilo čemu. Jer ako naše znanje temeljimo na lažnoj informaciji ili polulažnoj informaciji, onda ne možemo ni govoriti o nekom znanju. Prije o neznanju.

Zašto je tomu tako? Zašto smo bombardirani lažnim vijestima, poluinformacijama, ili zašto o nekim događajima ne govorimo?

Više je razloga. Jedan razlog je da je u današnje vrijeme jako bitno imati ekskluzivnu vijest, ono što nijedan drugi portal, novina, televizija, nema. U brzini se takve vijesti ne uspiju provjeriti. I događaju se greške. Svjedoci smo tome skoro svaki dan. Poznate ljude pokapamo dok su još živi, samo da čim prije javimo tužnu vijest.

Drugi razlog je nedovoljna upućenost u sadržaj o kojem se piše. Pokušavamo o nečemu pisati, ali ne uspijemo dovoljno dobro provjeriti dostupne informacije.  Na osnovu toga donosimo i krive zaključke. Informacije koje tako prenosimo dalje, nisu više informacije, već dezinformacije.

Treći razlog je različiti interes koji ima onaj tko donosi informaciju. Politički, ekonomski, svjetonazorski. Nitko nije cijepljen na pristranost, na primjer. Ovakvi primjeri izmišljanja vijesti ili manipuliranja s činjenicama potpadaju u domenu informacijskog rata. Informacijski rat je dio, danas popularnog, hibridnog rata. Ovdje ne želim reći da je svaka dezinformacija ili lažna vijest dio hibridnog rata, već da je djelovanje takvog prenošenja informacija poput vođenja hibridnog rata, samo s uskim interesima onog tko prenosi takve informacije.

U Hrvatskoj smo izloženi takvoj vrsti informacija, Više ne razlikujemo istinu od laži. Budući da je velik broj informacija prisutan u našoj okolini, ne uspijevamo ih sami provjeriti, nemamo vremena. Na taj način smo izloženi lažima i pogrešnom znanju.

Ovaj portal će se baviti takvim vijestima i informacijama. Probat ćemo otkriti što stoji iza pojedine vijesti ili priče. Što je istina, a što je laž, što je manipulacija i u što nas autor nastoji uvjeriti. To je ambiciozan plan. Jer istinu je vrlo teško otkriti. Mi ćemo pokušati. I to ne samo u vijestima koje se pojavljuju svakodnevno već i u onima koje dugi niz godina postoje u hrvatskom kolektivnom javnom znanju  i to toliko dugo da više niti ne sumnjamo u njihovu istinitost.

Portal smo podijelili na različite kategorije. Lažne vijesti u kojima ćemo prenositi totalno lažne ili polulažne vijesti. Zatim informacije koje su u velikom dijelu istina, ali su predstavljene na izuzetno manipulativan način. Vijesti s društvenih mreža zaslužuju posebnu kategoriju, jer postaju sve brojnije, a i sve više ljudi je izloženo takvim informacijama. I naposljetku mitovi i legende. Ono što dugo godina smatramo istinom, toliko da je ušlo u svijest kao istina, i uopće ne sumnjamo u istinitost.

Nadam se da ćemo uspjeti bar donekle pomoći vam u razlikovanju istine od laži i da ćete uživati u čitanju našeg portala.

 

Facebook komentari