Portal 100posto.hr ismijava hrvatsku diplomaciju? Ili sebe?

Širimo činjenice
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Članak na portalu 100posto.hr je primjer kako se manipulacijom naslovom može čitatelje navući na pogrešan dojam i sasvim pogrešne zaključke. Sam članak je agencijska HINA-ina vijest i točno je prenesena. Navodi se da će Sabor raspravljati o ugovoru s Rumunjskom na području vojne suradnje i s Kazahstanom na području gospodarske suradnje (dvostruko oporezivanje i slično). Članak pruža vrijednu informaciju, ali naslov navodi na krivi zaključak.

 U naslovu se posprdno sugerira da su je potez koji je povukla hrvatska diplomacija “genijalan”, i da surađujemo s nekakavim zaostalim državama. Iz jednog dijela ove HINA-ine vijesti mogle bi se izvući krasne analize, ali 100posto.hr to propušta učiniti. Je li to iz uredničkog neznanja ili je napravljeno namjerno kako bi se “popljuvala” hrvatska diplomacija, nije poznato. Možda je i jedno i drugo?

Nekoliko činjenica portal 100posto zaboravlja navesti.
1. Rumunjska je članica NATO pakta od 2004. godine, a Hrvatska od 2009. godine. NATO je vojni savez i jedna od glavnih zadaća mu je vojna obrana zemalja članica. Logički, Rumunjska i Hrvatska su saveznice od 2009. godine, a ne od potpisivanja ovog dokumenta koji je čisto administrativne prirode.
2. Rumunjska je članica EU od 2007. godine, a Hrvatska od 2013. godine. EU je gospodarski i politički savez koji teži sve većem političkom i vojnom povezivanju svojih zemalja članica. Dakle, Rumunjska i Hrvatska su bliske suradnice od 2013. godine, a ne od potpisivanja nekakvog bilateralnog dokumenta.
3. Kazahstan je jedna od zemalja koje je bogata naftom i plinom i u kojoj postoji velika mogućnost gospodarske suradnje između dvije zemlje. Istovremeno, dok se Hrvatska i Kazahstan potpisuju sporazume, to čine i SAD i Kazahstan, a predsjednik Kazahstana se nalazi u Bijeloj kući u posjeti predsjedniku SAD-a.

Zaključak

Članak na portalu 100posto.hr je namijenjen manipulaciji čitatelja. I to samo upotrebom “posprdnih” riječi u naslovu. Članak je točna vijest, ali naslov, koji je urednički, je čista manipulacija. Zašto?
To je već pravo pitanje na koje je nemoguće dati točan odgovor bez ulaženja u glavu i misli urednika koji je složio naslov. Međutim, koji je rezultat takvog naslova i članka? Sugerira se da je Hrvatska izgubila na svojoj vanjskopolitičkoj vrijednosti surađujući s “zaostalim” i “manje vrijednima”, “manje uspješnim zemljama”. Sam zaključak da su te zemlje gore od Hrvatske (možda u nekim stvarima i jesu) je diskriminacijski i “rasistički”. A “zaboravlja” se da smo s jednom od tih zemalja vojni, politički i ekonomski saveznici, a s drugom zemljom nastojimo uspostaviti korisne gospodarske veze na obostranu korist.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

 

Facebook komentari