Portal Index tvrdi da će naša zvijezda biti izbačena u međuzvjezdani prostor

Širimo činjenice
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Portal Index.hr se voli hvaliti svojim člancima o znanosti koje objavljuje. I mada se tu nađe svega, pa tako i nekih dobrih i edukativnih članaka, ponekad uleti i sasvim nelogična “znanstvena” tvrdnja. Najnovija je :“Obližnja galaksija mogla bi izbaciti naš Sunčev sustav u međuzvjezdani prostor”.  Sama tvrdnja je sasvim nelogična. Jer naše Sunce je zvijezda. Zvijezda ne može biti izbačena u međuzvjezdani prostor. Ako i zanemarimo da je Sunce zvijezda i zamislimo da je planet, to bi značilo da smo već sad u međuzvjezdanom prostoru. Ali definirajmo prvo osnovne stvari.

Naše Sunce je zvijezda

Ovo je zapravno osnovnoškolska činjenica. Na primjer, Wikipedia već u prvoj rečenici objašnjava od čega se sastoji naš Sunčev sustav. Sunčev sustav je sustav zvijezde Sunca i manjih nebeskih tijela što ih okuplja zajednička gravitacijska sila i kojima fizičko stanje određuje Sunčeva energija zračenja.”

Vrlo jednostavna definicija. Dakle, Sunce je zvijezda. Idemo dalje.

Što je međuzvjezdani prostor?

NASA objašnjava da međuzvjezdani prostor počinje tamo “gdje sunčev stalni tok materije i magnetskog polja prestaje djelovati na svoje okruženje.” To se zove heliopauza i označava kraj područja koje stvara sunce i koje se naziva heliosfera. Sunce stvara heliosferu šaljući šaljući stalan tok čestica i magnetskog polja u svemir brzinom većom od milion km/h. Taj tijek se naziva solarni vjetar.
Znanstvenici su zaključili, pomoću svemirskih letjelica Voyager 1 i Vojager 2 da heliosfera našeg sunca nije stalno iste veličine i da nije pravilnog oblika. Jedina dva objekta, ljudske tvorevine, koja su ušla u međuzvjezdani prostor su Voyageri 1 i 2.

Ukratko, naše Sunce, kao zvijezda, samo stvara “zvjezdani prostor” i nikako se ne može naći u međuzvjezdanom prostoru. Pa zašto Index.hr piše da bi se Sunce moglo naći u međuzvjezdanom prostoru?

O čemu se radi u članku?

Naša galaksija, Mliječni put, ima još jednu manju galaksiju koja se vrti oko nje. U nekom trenutku, u budućih 2 do 3 milijarde godina, manja galaksija će se “sudariti” s našom. U tom slučaju bi neke zvijezde mogle biti “izbačene” u svemir. Index kaže u “međuzvjezdani prostor”, ali to nije točno.  Originalno istraživanje ne spominje naš sunčev sustav ni međuzvjezdani prostor. Otkud onda Indexu ideja o međuzvjezdanom prostoru?

Index se poziva na članak u Science Alertu, u kojem se navodi izjava znanstvenika koji je sudjelovao u istraživanju, Mariusa Cautuna, u kojem on kaže: “Dok ovo neće djelovati na naš Sunčev sistem, postoji mala šansa da nećemo izbjeći posljedice sudara koji bi nas mogao izbaciti van Mliječne staze, u međuzvjezdani prostor.”

Zašto bi jedan znanstvenik dao ovakvu izjavu? Marius Cautun je profesor na Sveučilištu Durham, u Velikoj Britaniji. Njegova izjava koju je dao povodom objave ovog istraživanja glasi : “Mala je šansa da ne bi mogli izbjeći posljedice ovog sudara koji bi nas mogao izbaciti van Mliječne staze i u svemir .

Dakle, izgleda da znanstvenik koji je provodio istraživanje nije ni spomenuo međuzvjezdani prostor.

Zaključak

U originalu, na engleskom, postavljam oba citata. Jedna sa Science Alerta, a druga sa stranica Sveučilišta Durham.

Science Alert: “While this will not affect our Solar System, there is a small chance that we might not escape unscathed from the collision between the two galaxies which could knock us out of the Milky Way and into interstellar space.”

Sveučilište Durham:  “There is a small chance that we might not escape unscathed from the collision between the two galaxies, which could knock us out of the Milky Way and into space.”

Index.hr je, očito, preuzeo članak sa Science Alerta i bez provjere ga objavio. Mada je sama tvrdnja u članku sasvim nevjerojatna i nelogična, autor članka, T.J.D. (nije naveden u Impresumu portala) se nije sjetio provjeriti sumnjivu tvrdnju. I tako je u rubrici “Znanost” objavljena neznanstvena tvrdnja.
Zanimljivo je da je Index.hr, i isti autor, prije 3 tjedna objavio jedan drugi članak u kojem objašnjava pojam međuzvjezdanog prostora.  Što priču dovodi do apsurda. Zašto autoru činjenice u novom članku nisu bile sumnjive?

Nažalost, ovo nije ništa novo u hrvatskim medijima. Toliko su nesigurni u sebe i sigurni samo u prepisivanje. A znanost sve više ustupa pred neznanstvenim teorijama i ideologijama.

Primjedba 1:

U raspravi ispod članka na Index portalu, novinarka je navela da je bila svjesna greške, ali je nije mogla drugačije prevesti niti objasniti. Jer “kako može naš sustav odletjeti u takav prostor kada ga čini sam po sebi?
Zašto sam onda koristila taj termin? Zato što je jednako besmisleno napisati – izbacili ga u svemir. Sunčev sustav se već nalazi u svemiru i uvijek će se tamo nalaziti. 
Nadam se da sada razumijete zašto sam prevela izraz kao što sam prevela. Ne bi čak bilo točno da sam napisala da će biti izbačen u međugalaktički prostor. Ne samo zato što to znanstvenici nisu tako opisali, već i zato što bi se opet vjerojatno nalazio u prostoru sjedinjenja dviju galaksija.”
Da nadodam, mogla bi ga svojom gravitacijom i privući neka od galaksija. Novinarkine  dvojbe su točne mada je mogla sve te dvojbe izraziti i u svojem članku.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Facebook komentari