Priča o narančama zaraženima AIDS-om

Širimo činjenice
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Društvenim mrežama već godinama kruži jedna glasina, možda ste već naletjeli na nju, o narančama zaraženima virusom HIV-a. Objava na Facebooku kaže da je “carinska služba Alžira je otkrila veliku količinu narandži,uvezenih iz Libije,u koje je ubrizgavana HIV-pozitivna krv “.

Priča djeluje nevjerojatno. A sama objava ima više od 22 tisuće dijeljenja na Facebooku. Međutim, nije jedina koja se dijeli, a nije ni Facebook jedina platforma kojom se ova informacija širi.

Početak ove vijesti se može smjestiti na kraj 2014. ili početak 2015. godine. Objava koju sam prikazao na slici je iz veljače 2016. godine. U zadnjih par dana postala je opet aktualna i širi se društvenim mrežama. Već više puta je ova informacija pojašnjena. Npr, ovdje, ovdje , ovdje i ovdje.  Da je ova informacija točna, jevio bi ju bar neko od nekih medija. Pa čak i da su se svi urotili protiv vas, ministarstvo zdravstva, vlada, masoni, ovi ili oni, netko bi negdje objavio ovakvu vijest. Osim na društvenim mrežama. Međutim nigdje ništa.
Osim naranči, po društvenim mrežama u nekim državama, širi se i informacija o zaraženim bananama. Za više informacija o virusu HIV-a pogledajte ovdje.

Biologija

Dobro, uzmimo u obzir i da je to istina. Što kaže biologija? Virus HIV-a ne može preživjeti van tijela. Bar ne dugo. Treba mu temperatura tijela. A ako se dogodi da čak i pojedete krv zaraženu virusom, želučana kiselina će uništiti virus. Dakle, biološki ova informacija nema smisla. Raspravu o tome imate i ovdje.

Zaključak

Netko se voli šaliti puštajući ovakve laži preko društvenih mreža. Možda je riječ o nekakvom društvenom eksperimentu da se vidi koliko će ljudi povjerovati u besmislenu vijest, možda je riječ o šali, možda netko mrzi naranče ili prodaje mandarine, možda…teško je točno reći, ali ono što je bitno je da je informacija netočna. Nema uporišta u stvarnosti.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom.
Facebook komentari