Trump – astične nagrade medijima za lažne vijesti

Širimo činjenice
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Američki predsjednik, Donald Trump, ostvario je ono što je obećao. Dodijelio je nagrade medijima u kategoriji lažnih vijesti, “Fake News Awards”. Tko su laureati možete vidjeti na stranicama Republikanske stranke. Dobar dio nagrađenih jednostavno su u svojim prognozama ili vijestima projicirali svoje želje, a  s tim svojim željama su pokvarili te iste prognoze ili vijesti. Primjer je prvonagrađeni profesor ekonomije Paul Krugman, koji je izjavio, nakon što je Trump pobijedio na izborima, da američko gospodarstvo katastrofalno propada i da se neće nikad oporaviti. Na njegovu žalost, svi ekonomski pokazatelji govore o usponu američkog gospodarstva u zadnjih godinu dana, a nezaposlenost, na primjer crnaca u SAD-u, nikad nije bila manja.

Naši mediji su vrlo šturo prenijeli informaciju o Trumpovim nagradama, većinom javljajući o njegovim sukobima s medijima. Portal N1, primjerice, je objavio kratku vijest, dvije-tri rečenice, a u nastavku članka je pobrojao Trumpove poteze u protekloj godini. Trumpovi potezi su kratko objašnjeni, bez neke dublje analize i više izgledaju kao promašaji i stvaranje sukoba s drugima. Tako je jedan potez opisan kao “izazivanje Sjeverne Koreje”. U tom dijelu se stvara dojam kao da je čitav sukob sa Sjevernom Korejom oko njihovog nuklearnog programa, krivica Trumpa, a ne kriza i rat koji traje već desetljećima. Na sličan način je vijest prenio i portal Energypress.net.

Portal Index.hr je vijest drugačije intonirao. Prenosi pisanje Washington Posta koji se pita jesu li ti slučajevi koji su dobili “nagrade” uistinu lažne vijesti ili su samo medijski i novinarski promašaji. Osim toga, napominje se da je i sam Trump proizvođač lažnih vijesti i “alternativnih činjenica”.

U našim medijima se malo spominje čitava priča oko Trumpa i lažnih vijesti. Ako se prenosi neki novi potez Donalda Trumpa, većinom su članci negativno intonirani, što se onda reflektira i na naše poimanje američke politike. Sukob Trumpa i medija traje od početka, još od njegove najave nominacije za predsjednika. Trump nije smanjio sukob, dapače, još ga je pojačao opisujući medije kao “neprijatelje američkog naroda”.

Zaključak

Sukob američkih medija i njihovog predsjednika tako se preselio i u javnosti diljem svijeta, pa tako i kod nas. Objektivna analiza vijesti iz SAD-a ili Trumpovih poteza u hrvatskoj javnosti ne postoji. Zadnji veliki potez koji je Trump napravio, bio je porezna reforma. U glavnim medijima kod nas je opisana kao “kontroverzna”, udar na siromašne i slično. U obrazloženjima zakona puno više prostora se dalo obrazloženjima demokrata nego republikanaca. Istovremeno, još i prije donošenja reforme, brojne američke tvrtke su najavile povećanje plaća i porast investicija u SAD-u. Na gubitku će biti država koja će poreznom reformom izgubiti otprilike 1,3 biliona dolara. Ovih dana je i Apple najavio povećane investicije u SAD, kao i nova radna mjesta, sve povezano s poreznom reformom. Hrvatski mediji, istovremeno, nisu o ovakvim vijesti javili, još uvijek, ništa.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na  info@dubokavoda.com.

Facebook komentari