Trump nije pozvao na prestanak brojenja glasova

Širimo činjenice
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jutarnji list, a i mnogi drugi mediji u Hrvatskoj i svijetu, plasirali su u javnost tvrdnju da je Donald Trump pozvao na prestanak brojenja glasova i da je optužio “duboku državu” da mu pokušava ukrasti već osvojene izbore.

Jutarnji list donosi članak koji u nadnaslovu kaže “Stop prebrojavanju” i naziva Trumpov govor šokantnim. U članku se čitatelja navodi na zaključak da je Trump pozvao na prestanak brojenja glasova. Isto tvrdi i Al Jazeera na svojem YouTube kanalu i na svojoj web stranici.

Jutarnji list isto tvrdi i u drugom članku pod naslovom “Situacija je napeta, veliki preokret u Wisconsinu, na pomolu je i u Nevadi, završeno prebrojavanje glasova iz grada koji bi mogao biti presudan za pobjedu; TRUMP PROGLASIO POBJEDU ‘Zaustavite brojanje glasova!‘”

Slične lažne tvrdnje su se mogle čuti i na CNN-u.

Što je Trump rekao?

Cijeli Trumpov govor možete pogledati na ovoj poveznici:

Trump doslovce kaže: ” Ovo je velika prijevara u našoj naciji. Želimo da se zakon koristi na odgovarajući način. Zato ćemo ići na Vrhovni sud SAD-a. Želimo da glasovanje prestane, Ne želimo da oni pronađu glasačke listiće u 4 sata ujutro i da ih dodaju na listu, OK?”

Iz njegovog nastupa je vidljivo da traži da glasovanje prestane jer su glasačka mjesta već zatvorena. Da se ne dodaju novopronađeni listići na listu onih izbrojanih. Po njegovim riječima, tako nešto je moguće i važno je to zaustaviti. Ni u jednoj rečenici nije zatražio da brojanje glasova prestane.

Dodatno, isto to je rekao i u svojem Tweetu.

“Imamo dosta glasova, ali oni nastoje UKRASTI izbore. Nikad im nećemo to dopustiti. Ne može se glasovati nakon što su biračka mjesta zatvorena!”

Iz ove dvije objave, govora i twitta, vidi se da Trump ne misli na brojanje glasova već na samo glasovanje.

Zaključak

Zbog COVIDA ogroman broj glasača je ostao doma i iskoristio pravo na dopisno glasovanje. U nekim državama takvi glasovi su se mogli prebrojavati prije dana izbora, a u nekima ne. U nekima se planira brojanje glasova danima nakon završetka izbora. Većina dopisnih glasova, pretpostavlja se i da je to do 70%, idu u korist demokratima. Mediji su zadnjih nekoliko mjeseci toliko zaplašili neke Amerikance, većinom demokrate, s koronom da će im trebati mjeseci da se vrate u normalan život. Zato većinom demokratski glasači nisu izašli na izbore fizički već glasuju dopisno.
To doslovce znači da u izbornoj noći nema pobjednika, da se neće znati danima, i da se otvara ogromna mogućnost manipulacije glasovima i krađe, ali i prosvjeda i nesigurnosti.

Unatoč tome, naši mediji ne izvještavaju o svim mogućnostima koje se trenutno mogu odvijati u SAD-u, već lažno tvrde da je Trump pozvao na prestanak brojenja glasova. Da je Trump to izjavio, značilo bi da je sasvim izgubio kompas. Na izborima se svi glasovi moraju prebrojati, ali ne bi se smjelo glasovati nakon završetka izbora.

Danima prije izbora, naši mediji su otvoreno navijali za Joea Bidena, a protiv Trumpa. To nije problem, u redu je da imaju svojeg favorita, pogotovo jer u njima većinom rade politički aktivisti a ne novinari, ali nije normalno da otvoreno lažu.

Nije normalno ni to da mi, kao potrošači informacija, ne možemo razlučiti što je istina već slijepo vjerujemo medijima, mada isti ti mediji u svojim člancima postavljaju poveznice na originalne članke, twittove, videa na kojima se vidi nešzo sasvim suprotno od onog što oni tvrde. Oni se čak ne libe otvoreno lagati.

Toliko je njihova samouvjerenost i bahatost otišla daleko.

Evo još nekih lažljivaca u medijima:

Večernji list

Večernji list broj 2

DW

Dodatak: 24 sata poslije pisanja ovog teksta Donald Trump je ipak pozvao na prestanak brojanja.

https://mobile.twitter.com/realDonaldTrump/status/1324353932022480896

Razlog su navodne sumnje u prijevare i dodavanje glasova pristiglih nakon zatvaranja birališta. Trump i republikanci se boje da oporba vadi kutije pune glasova za Bidena i prikazuje ih kao glasove koji su stigli dopisnim putem dok su birališta bila otvorena.

Koliko u tome ima istine još će se vidjeti, međutim sasvim sigurno je da su obje strane upletene u izborna muljanja i da to rade već desetljećima. I to sve zahvaljujući manjkavostima američkog izbornog procesa.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ću nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima mogu nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte me na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom
Facebook komentari