Ustavni sud: ZDS je/nije u skladu s Ustavom RH?

Širimo činjenice
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pozdrav Za Dom Spremni i sudsku praksu oko njega sam do sada nekoliko puta komentirao i provjeravao. Sudovi su se držali, do sada, konteksta u kojem je pozdrav izvikivan. Ako je izvikivan ili korišten u kontekstu NDH, onda se prekršitelja kažnjavalo, a ako u je pitanju bila priča iz novije povijesti onda je situacija bila drugačija i nije bilo kazni.

U ovom tekstu ispod sam pokrio tri odluke Ustavnog suda koje su djelomično pokrivale upotrebu pozdrava “Za Dom Spremni”. U svim odlukama, Ustavni sud daje za pravo nižim razinama sudova.

Prva odluka u vezi Ulice 10. travnja u Čačincima se temeljila na tome da se datum 10. travnja mogao vezati jedino uz NDH. Općina Čačinci je jednu svoju ulicu imenovala Ulicom 10.travnja. Da je općina Čačinci dala dokaz da se 10. travnja bilo koje godine u povijesti dogodilo nešto značajno za općinu, Ustavni sud ne bi donio takvu odluku. Ali sam pojam 10.travnja, kao datuma, se najviše veže uz nastanak NDH. A sama NDH, kao i neke druge tvorevine na području današnje Hrvatske, su protivne samom postojanju RH i njezinog društvenog poretka. Što znači da su neustavne.

Druga odluka se ticala tužbe Joa Šimunića na njegove presude zbog uzvikivanja ZDS na utakmici protiv Islanda. Isto tako, nije bilo nikakvog drugog konteksta, osim NDH, na koji bi se taj slogan mogao vezati.

Treća odluka, ona kojom je odbijena žalba Josipa Miljaka, predsjednika HČSP-a, je potpuno vezana uz kontekst NDH. Postavljanje spomenika Juri Francetiću, ustaškom časniku, dizanje ruke u zrak, pjesme, slogani…

Ustavni sud se, također u svojoj odluci o tužbi Joea Šimunića, osvrće i na žalbu da je praksa u Hrvatskoj neujednačena, jer se jedne za isti pozdrav kažnjava, a druge se oslobađa, pa kaže:

“Ustavni sud ističe da je u oba slučaja na koje se on poziva u ustavnoj tužbi riječ o prvostupanjskim odlukama, za koje se, međutim, ne navodi jesu li osporene pred Visokim prekršajnim sudom kao nadležnim drugostupanjskim sudom. Stoga se nitko, pa ni podnositelj, ne može pozvati na stajalište izraženo u tim odlukama kao na stabilnu i ujednačenu sudsku praksu.”

Nedavna odluka Visokog prekršajnog suda može dovesti do ujednačene prakse, doduše u ovom slučaju se to odnosi samo na Thompsona i njegovu pjesmu. Kako sam napisao: ” Sud je samo odlučio da izvođenje Thompsonove pjesme “Bojna Čavoglave” nije kažnjivo za njega, a samim time ni za neke druge izvođače. Naravno, niži sudovi i dalje mogu odlučivati kako hoće, ali svaka žalba na njihovu odluku će završiti oslobađajućom presudom jer je VPS, koji o tome odlučuje, donio svoj pravorijek.”

Ustavni sud, na upite novinara, pojašnjava svoje stajalište u svojem zadnjem priopćenju.
“U odnosu na pozdrav ,,Za dom, spremni”, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.”

Isto tako se, dok je objavljivana odluka Vijeća za suočavanje s prošlošću objašnjavalo:
“Pozdrav ‘Za dom spremni’ u grbu HOS-a može se iznimno koristiti, samo u vezi onih situacija, mjesta ili groblja, gdje su poginuli pripadnici HOS-a. Ta dozvola ne mijenja postavku da je taj slogan protuustavan’, rekao je Kusić.”

Međutim, u svim odlukama Ustavnog suda nije se odlučivalo konkretno o pozdravu “Za Dom Spremni”, a u svakom navedenom slučaju zbivanja opisana u optužnicama i presudama su se mogla povezati samo i jedino u kontekstu NDH.

I sad dolazimo do problema koji, čak i s presudom VPS-a, neće nestati. A to je da je slogan “Za Dom – Spremni” protuustavan, ali nije nezakonit. Tako najjednostavnije možemo opisati situaciju.
Što to znači?

Za ovogodišnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Thompson će opet pjevati “Bojnu Čavoglave”. Ako se i nađe neki policajac koji će ga prijaviti, i ako se nakon toga nađe prekršajni sudac koji će ga osuditi, njegov slučaj dolazi do Visokog prekršajnog suda. Tamo će ga osloboditi. Jer su već donijeli odluku.

Međutim, DORH može pokrenuti, sada, zahtjev za zaštitom zakonitosti. To predlaže SDP-ov saborski zastupnik Pedja Grbin. Samo na Twitteru.

Kada bi se to dogodilo, a možda glavna odvjetnica to i odluči, o zakonitosti presude Thompsonu odlučivao bi Vrhovni sud. Ako bi suci Vrhovnog suda, njih trojica ili petorica odlučili suprotno od odluke VPS-a, to bi značilo da su petorica sudaca odbacila odluku koju je donijelo 14 sudaca. To bi se moglo dogoditi…nikada. Ako bi se dogodilo, kojim slučajem, znači da nešto suštinski nije normalno ni u Vrhovnom sudu ni u čitavoj priči.

Da odluka dođe do Ustavnog suda, taj se opet ne bi mogao očitovati o pozdravu “Za Dom – Spremni” jer sam taj pozdrav nije problem spora.

Naime, on je sasvim legalan i nije zabranjen. Nigdje, ni u jednom zakonu, ne piše da je slogan “Za Dom – Spremni” zabranjen. Problem spora je članak 5. Zakona o JRM: “Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir,  kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 50 do 300 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.“ Naravno da nijedan sudac, normalan, ne može presuditi da je pjevanje i vikanje na koncertu remećenje javnog reda i mira. To znaju i u Sloveniji i u NJemačkoj i Švicarskoj, pa zato ne dopuštaju održavanje koncerta. Jer ako dopuste koncert znači da se slažu sa sadržajem i količinom buke na koncertu. Poslije toga ne mogu optuživati pjevača jer je pjevao. U Hrvatskoj, naprotiv, situacija je sasvim obrnuta. Lokalna vlast da dozvolu za održavanje koncerta, policija se složi sa sigurnosnom procjenom, a poslije diže prekršajne prijave protiv izvođača.

Sličan debilizam je i pritisak Pedje Grbina na DORH. Grbin je saborski zastupnik, i njegov “zahtjev” se može protumačiti i kao pritisak na tužiteljicu, kao i nedavni istup premijera Plenkovića. Osim pritiska na “pravosuđe”, ovdje se radi i o licemjerju, jer Grbin je desetljećima saborski zastupnik. A upravo Sabor donosi zakone, pa je tako i Grbin mogao predložiti da se pozdrav “Za Dom Spremni” stavi van zakona. Ali nije, čak ni onda dok je njegova partija imala većinu u Saboru. Štoviše, njegova partija je odbila i nedavni prijedlog saborskog zastupnika Bojana Glavaševića o inicijativi za zabranom “Za Dom Spremni” slogana.

Iz ovoga proizlazi da su ti saborski zastupnici aktivni i uspješni jedino na društvenim mrežama. Sabor im služi za financiranje i spavanje.

Postoji još jedan scenarij koji se može odigrati. Marko Skejo u Kninu, za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti postroji veterane HOS-a i vikne “Za Dom”, a oni mu odgovore “Spremni”. Policija pokrene prekršajni postupak, postupak prođe Visoki prekršajni sud, koji ga, pretpostavimo, osudi, i Skejo se žali Ustavnom sudu. Budući da je taj slogan upotrijebila postrojba iz Domovinskog rata, koja ga ima na svojem grbu, Ustavni sud ni po kojoj osnovi neće moći zaključiti da je “Za Dom – Spremni” neustavan. Jer, Ustav RH i samu RH obranile su postrojbe HOS-a, između ostalih. I istovremeno na čitavom teritoriju RH uvele na snagu isti taj Ustav.

Zaključak

Zahvaljujući debilnim zakonima i glupim i nesposobnim političarima, a i onima koji nisu glupi već samo potiču društvene podjele kako bi izvukli političku korist, mi imamo situaciju kakva je sada. Bilo kakva presuda o sloganu “Za Dom Spremni” izaziva podjele jer postoje članci različitih zakona po kojima se nekog može kazniti ili osloboditi. Ako ja viknem na ulici “Za Dom Spremni”, mogu me kazniti za remećenje javnog reda i mira, ali i za širenje mržnje, umanjivanje genocida i slično, samo što mi to moraju dokazati. Tužitelj mi mora dokazati da sam ja u tom slučaju slavio NDH, a ne HOS ili Marka Skeju. Mora mi dokazati da sam ja tim pozdravom želio uvesti totalitarni ustaški režim u RH.

Trenutno imamo situaciju da je Ustavni sud neustavnim proglasio slogan “Za Dom – Spremni” jer je to slogan NDH. Istovremeno, nije ga proglasio ustavnim mada je to ujedno i slogan postrojbe koja je obranila taj isti Ustav i uvela ga na čitav teritorij RH.

Sve je moguće i u isto vrijeme nemoguće. To je problem koji postoji s pravosuđem u Hrvatskoj. Kako to riješiti?

Promjenom zakona i izbacivanjem onih zakona kojima se može ograničiti sloboda govora ili izražavanja. Ne postoji drugi način na koji možemo izbaciti i ostaviti iza sebe čitavu tu priču o 2. svjetskom ratu. Naravno, ako to želimo. Ako ne želimo, a očito ne želimo, onda se možemo igrati kao i do sada.

Na taj način možemo promatrati čitavu priču koja nam se trenutno odigrava pred očima.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom
Facebook komentari