Visoki prekršajni sud odlučio da Thompson može pjevati “Za Dom – Spremni”

Širimo činjenice
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napokon jedna normalna vijest u Hrvatskoj. Od 19 sudaca Visokog prekršajnog suda, 15 ih je odlučilo da Thompson u pjesmi “Bojna Čavoglave” smije vikati “Za Dom – Spremni.” Četvoro sudaca je bilo protiv te odluke, tj. izjasnili su se da taj dio njegove pjesme treba kažnjavati, a jedan je bio suzdržan. Tu vijest javlja Jutarnji list sa tipkovnice svoje novinarke Slavice Lukić.

O pozdravu ” Za Dom – Spremni” i dosadašnjoj sudskoj praksi pisao sam u više navrata. Neke od tih tekstova možete pročitati ovdje, ovdje, i ovdje. Valja napomenuti da VPS nije “legalizirao ” pozdrav ZDS, jer taj pozdrav nije ni zabranjen. Sud je samo odlučio da izvođenje Thompsonove pjesme “Bojna Čavoglave” nije kažnjivo za njega, a samim time ni za neke druge izvođače. Naravno, niži sudovi i dalje mogu odlučivati kako hoće, ali svaka žalba na njihovu odluku će završiti oslobađajućom presudom jer je VPS, koji o tome odlučuje, donio svoj pravorijek.

Izvještavanje Slavice Lukić

Već ranije sam pisao o tome kako Jutarnji list, točnije Slavica Lukić, manipulativno izvještava o presudama za povik “Za Dom – Spremni”. U ovom svojem zadnjem uratku, ne mogavši a da ne podlijegne očaju, također je izrekla dvojbenu tvrdnju, koju sad prenosim bez ispravljanja pravopisnih pogrešaka:

“Ustavni je sud u više odluka zauzeo stav da je riječ o pozdravu suportan temeljnim načelima Ustava.”

Naime, Ustavni sud nije to izrekao za sam pozdrav ZDS, već za veličanje NDH. Po Ustavnom sudu, a i logički, veličanje NDH je suprotno Ustavu jer je NDH imala “vrijednosti” koje su suprotne današnjoj RH. Točnije, NDH je bila nedemokratska i totalitaristička država, a RH je suprotno od toga. Više o razlici i sličnostima između NDH i RH možete pročitati ovdje.

Ni u prijašnjim tekstovima,a ni u najnovijem, Slavica Lukić i Jutarnji list, nisu propustili čitatelju sugerirati netočnosti i manipulirati najnovijom informacijom. Istovremeno ne nudeći kompletnu priču i objašnjenje.

Zaključak

Kao i uvijek do sada, manipulacije pozdravom “Za Dom – Spremni” i sudskom praksom vezanom uz njega nisu izostale. I bilo bi naivno pomisliti da će ovom presudom to prestati. Neće. Protivnici tog slogana, zabranitelji i protivnici slobode govora nastavit će i dalje “rovariti”. Već odavno im nije cilj zabrana samog povika već zastrašivanje ljudi, mentalno plašenje nekom društvenom osudom i usađivanje straha i nelagode oko izricanja ZDS. Cilj je da pojedinac i skupine same sebe cenzuriraju i da mi samima sebi ograničimo slobodu izražavanja.

I mada je ova presuda dobrodošla, ipak dan nije prošao bez razočaranja u zakone RH. Naime, prekršajni sud u Splitu je danas donio osuđujuću presudu za čovjeka koji je na ulici doviknuo bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću:
“Sram te bilo! Kako možeš izaći među ljude? Kradeš potpise birača! Gdje su nestali potpisi građana? Gdje je nestalo 40.000 potpisa građana?”

U ovom slučaju je čovjek osuđen zbog vikanja na ulici. Time je, po debilnom zakonu iz doba SRH, remetio javni red i mir i kažnjen je novčanom kaznom.

Nažalost, čeka nas još dug put u demokratizaciji društva.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom

Facebook komentari