Članak o ubojstvu katoličkog svećenika na Priznajem.hr

Širimo činjenice
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Na portalu Priznajem.hr se prije par dana pojavio članak o ubojstvu katoličkog svećenika u Berlinu.  Pod naslovom  POČELO JE: Imigrant u Njemačkoj kišobranom ubio katoličkoga svećenika” u članku se kratko opisuje događaj. Sam članak je prenešen sa portala Fenix-magazin.de. Fenix-magazin.de je portal hrvatske dijaspore u Njemačkoj  i vijest koju su prenijeli je čista informacija. Isto bi bilo i sa portalom Priznajem.hr da nije naslova. Naslov sugerira da je nešto počelo i dodaje se kako je imigrant kišobranom ubio katoličkog svećenika.

Samo iz naslova bi se moglo zaključiti kako su muslimanski imigranti u Njemačkoj počeli ubijati katoličke svećenike i da na tome neće stati. To je tek početak, poslije toga ubijaju sve ostale.  Velik broj ljudi čita samo naslove i na osnovu njih donosi zaključke. U ovom slučaju bi donijeli pogrešan zaključak.
Iz članka se doznaje da je svećenik bio iz Konga, znači imigrant u Njemačkoj. Ubojica je iz Kameruna, također imigrant. Kamerun je država u kojoj je više od 70% kršćana. Nekadašnja je njemačka kolonija, a nakon Prvog svjetskog rata podijeljena je između Francuske i Velike Britanije.
DR Kongo ima više od 90% kršćana među svojom populacijom i nekadašnja je belgijska kolonija. Iz članka se također doznaje da su se ubojica i žrtva poznavali i prije nesretnog događaja, a prema svjedocima, ubojstvu je prethodila svađa.

Zaključak

Članak je korektno prenijet, ali naslov je čista senzacionalistička manipulacija. Naslovom se sugerira čitatelju da se dogodilo ono što se nije dogodilo. Ništa nije počelo, za ubojicu ne znamo je li musliman, postoji 70% šanse da je kršćanin, žrtva je također imigrant. Čitava senzacionalistička priča sa par činjenica pada u vodu.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na  info@dubokavoda.com.

 

 

 

Facebook komentari