Društvenim mrežama kruži stara lažna vijest o oružju namijenjenom izbjeglicama

Širimo činjenice
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ako i niste do sada, velika je vjerojatnost da ćete naletjeti na vijest o tome kako je grčka policija zaplijenila brod pun oružja namijenjenoga izbjeglicama iz Sirije koji se nalaze u Europi. Priča je jednostavna: oružje ide “izbjeglicama” u grčkim kampovima, a odatle po čitavoj Europi. Očekuje nas teror i ubojstva. To je glavna premisa “informacije”.

Ova objava je novijeg datuma. Ime i prezime sam sakrio jer većina ljudi koji dijele i pišu ovakve sadržaje ne znaju da zapravo šire lažne vijesti. Možda je netko od vaših prijatelja ili lajkao ili podijelio ovu vijest. Tko je izvor vijesti, dezinformacije? Teško je znati, ali pronašao sam jedan portal koji je o ovome pisao među prvima. Osobno sam u zadnjih nekoliko puta naišao na ovu “vijest” na Facebooku. Dijele je prijatelji, nađe se u nekim grupama, uglavnom se vrlo brzo širi i ima velik doseg.

Što je istina?

Ova lažna vijest je temeljena na istinitoj informaciji. Grčka policija je zaplijenila brod krcat oružjem. Informacije o tome možete naći na ovim poveznicama:

Independent

Breitbart

Događaj se zbio početkom rujna 2015. godine. Po informacijama koje su javili mediji i grčke snage sigurnosti, brod je natovaren u Turskoj, a destinacija mu je bila luka Misrata u Libiji. Taj grad je u to vrijeme bio pod kontrolom grupe Libijska zora. Libijsku zoru se optuživalo za veze s Islamskom državom.
Temeljeno na tim informacijama, Grci su zaplijenili brod i posredno optužili Tursku za naoružavanje grupa koje podupiru Islamsku državu. Praktički, za državno sponzorirani terorizam. Turska je, naravno, demantirala sve te optužbe tvrdeći da je brod legalan, s legalnom i čistom dokumentacijom, da je oružje namijenjeno policiji Sudana i da u svemu tome nema nikakvih nelegalnosti.
Dakle, na pitanje što je istina je jako teško odgovoriti u ovom slučaju. Ono što znamo zasigurno da nije istina, je to da je oružje namijenjeno izbjeglicama u Europi. Nakon par mjeseci od događaja stranica Snopes.com  je napravila provjeru informacije. Još jednu provjeru možete pronaći i ovdje .

Zaključak

Informacija koja kruži društvenim mrežama je lažna i neistinita. Jasan joj je cilj, a u ovom slučaju je iskorišten mali rat kojeg vode, između ostalih, Turska i Grčka.  Namijenjena je širenju straha i neprijateljstva prema migrantima i izbjeglicama, kako bi se time vršio i pritisak na donositelje političkih odluka. Ako naletite na ovu vijest ili podjelu na vašoj društvenoj mreži, stavite u komentar poveznicu na ovaj članak. Time ćete dati i svoj doprinos borbi protiv manipulacija i lažnih vijesti.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom.
Facebook komentari