Još jedna netočna vijest iz SAD-a, ovaj put u vezi Trumpove zabrane putovanja iz “muslimanskih” zemalja

Širimo činjenice
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

“Vrhovni sud upravo je potvrdio Trumpovu uredbu koja ljudima iz muslimanskih zemalja brani ulazak u Ameriku” piše Telegram.hr. U podnaslovu čak piše: “Zabrana se odnosi na državljane Somalije, Irana, Iraka, Sirije, Sudana, Libije i Jemena“. O istoj vijesti Jutarnji.hr prenosi što kaže HINA, – “Američki vrhovni sud podržao Trumpovu odluku o zabrani ulaska u SAD državljanima nekoliko muslimanskih zemalja”

O čemu se radi?

Na početku svojeg mandata, predsjednik Trump je donio izvršnu uredbu kojom se ograničava imigracija ili ulazak u SAD iz određenih zemalja. Riječ je o zemljama s kojima SAD nema uređene dobre odnose, ili o zemljama koje ne kontroliraju ni svoj teritorij ni dobar dio populacije. Dakle, zemlje u kojima su trenutno građanski ratovi ili pobune. Države navedene u zabrani su : Čad, Iran, Libija, Sjeverna Koreja, Sirija, Venecuela, Jemen i Somalija.  Čad je u međuvremenu maknut s popisa, a na ranijim uredbama su bili i Irak i Sudan. Mediji i Trumpova oporba su uredbe nazvali “muslim ban”, zabrana muslimana, u slobodnom prijevodu. Glavna teza osporavatelja je bila da se u tim uredbama radi o vjerskoj diskriminaciji budući da je riječ o “muslimanskim” zemljama. Takva kvalifikacija je ostala u javnosti  više od godine dana.

Provjera točnosti

Kako sam naveo, uredba američkog predsjednika navodi nekoliko zemalja, a neke od njih, poput Venecuele ili Sjeverne Koreje, nisu države u kojima muslimani predstavljaju bilo kakav postotak stanovništva. Sjeverna Koreje je komunističko-socijalistička država neprijateljski nastrojena prema religiji. Venecuela je većinski katolička zemlja. Čad je država u kojoj je nešto više od polovine stanovnika islamske vjeroispovijesti. Te tri države se ne bi moglo nazvati muslimanskima.

I Jutarnji.hr i Telegram.hr ne spominju zabranu za Venecuelu i Sjevernu Koreju. Jutarnji spominje da je nekad na listi bio Čad, ali ništa više od toga. Navode samo one zemlje u kojima je većinsko islamsko stanovništvo.

Zaključak

Oba navedena medija, a vijest su vjerojatno prenijeli i ostali hrvatski mediji, prave dvije osnovne greške: prenose nepotpunu vijest i pokušavaju manipulirati javnim mišljenjem.  Vijest je nepotpuna jer ne prenosi sve države koje su uključene u zabranu, a manipulativna jer se spominjanjem samo islamskih zemalja nastoji navesti čitatelje na određeni zaključak: Trump je antiislamski orjentiran.

Razlog zbog kojeg su hrvatski mediji podlijegli ovoj greški može biti banalan. Recimo, prepisivanje od drugih medija, američkih. Mediji čije sam poveznice stavio, zapravo i spominju i nemuslimanske države, mada forsiraju narativ o zabrani za muslimane. Neki mediji ne spominju. Hrvatski novinari vjerojatno čitaju vijesti s medija koji ne spominju kompletne vijesti.

Drugi razlog može biti više zaplotnjački, a uključio bi i određenu dozu urote. Naime, možda mediji nastoje u Hrvatskoj stvoriti određenu dozu animoziteta prema američkom predsjedniku ali i prema SAD-u. Toliko daleko ne bih išao, pa bih radije ostao pri onom prvom razlogu: hrvatski novinari prepisuju s medija koji nisu naklonjeni Trumpu.

Nažalost, ti mediji su vrlo čitani,  a time i kreiraju i javno mišljenje ali i mišljenje donositelja odluka u Hrvatskoj.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

 

Facebook komentari