Je li isto da ti u svlačionicu upadne Kolinda ili Angela?

Širimo činjenice
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Uskoro hrvatska nogometna reprezentacija igra protiv Rusije na svjetskom nogometnom prvenstvu. To je najveći uspjeh hrvatskog nogometa nakon 1998. godine. Nakon pobjede nad Danskom, hrvatske nogometaše je posjetila i hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar – Kitarović. Odmah nakon utakmice, dok su nogometaši bili u svlačionici. Navodno je, prema izvorima s društvenih mreža, poziv predsjednici da ih posjeti u svlačionici uputio Dejan Lovren.

Naravno, predsjednica je velik ljubitelj sporta i do sada je navijala i dolazila na razne utakmice hrvatskih reprezentacija, ne samo nogometnih. Redovito svoja navijanja objavljuje i na društvenim mrežama, bilo da se radi o nogometu ili rukometu ili nekom drugom sportu.

Kako su predsjedničinu posjetu prenijeli hrvatski mediji?

Hrvatski mediji su vijest prenijeli na različite načine, a izazvala je najviše čitanja i komentara. Odabrao sam par hrvatskih portala koji su prenijeli vijest.
Za početak Gloria. Odmah u naslovu javlja kako je predsjednica “uletjela u svlačionicu ravno Daliću u zagrljaj”. Sretni Dalić.
“Nitko nije mario što su neki igrači, Livaković, Strinić, Vrsaljko, Perišić, Rakitić, Modrić, Ćorluka, Kramarić već bili skinuli dres, kad ih je zatekla Predsjednica – svi su se grlili uz čvrsti stisak ruke, a posebne je čestitke uputila vrataru Danijelu Subašiću.” Tako prenosi Gloria.hr. Iz tog kratkog članka bi se moglo svašta zaključiti. Predsjednica se baca u zagrljaj Daliću.  Šlata gole nogometaše u svlačionici, skoro pa napastvuje. Istanbulska konvencijo, zaštiti muškarce.

Prije 4 godine, za vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, dogodila se slična stvar. Ista. Samo što je u glavnoj ulozi ovaj put bila Angela Merkel, a “uletjela” je njemačkim nogometašima u svlačionicu. Gloria.hr je prenijela i taj događaj. Evo kako. Angela je u “navijačkom zanosu”, “pohrlila je svojim dečkima osobno čestitati“, itd…ni riječi o tome da je uletjela polugolim muškarcima u svlačionicu, nema ni riječi o tome kako su neki već skinuli dres. Sasvim kratka vijest u kojoj Angela ispada sasvim simpatična a njezin potez hvalevrijedan.
Riječ je o istom portalu.

Index.hr je bio opširniji po pitanju komentiranja predsjedničine posjete i čestitki nogometašima.  Prvo je Kolinda uz Thompsonove stihove navijala u Rusiji. Naravno, to je velika vijest. Koji stih je predsjednica stavila na društvene mreže. Po Index.hr je to vjerojatno i grijeh. U ovom članku  predsjednica je “serijska grliteljica”, “upala” je svlačionicu, “bacila se na grljenje polugolih i znojnih igrača”, a jadni Vrsaljko je imao samo gaćice i šlapice. Itd…
Naravno, Index.hr je prenio i komentare “viđenijih i značajnijih osoba” u javnom životu Hrvatske o tom događaju. Pa tako je bitno što je rekao Gordan Maras , Jadranka Kosor ili Borna Kotromanić. Komentari političara su negativni, a komentar Borne Kotromanić pozitivan prema predsjedničinom činu. Mada sve to prenosi, u svim člancima Index.hr ponavlja riječi poput “upadanje u svlačionicu”, “grljenje polugolih i znojnih igrača” i slično. No to još nije sve. Index je objavio i komentar na posjetu u svlačionici, kritizirajući predsjednicu da sve radi u svrhu vlastite promocije i lajkova na društvenim mrežama. Ponavljaju se izrazi koji su već upotrijebljeni u ranijim člancima.

Naravno, Index.hr je pisao i 2014. godine o tome kako je Angela Merkel “banula” u svlačionicu njemačke nogometne reprezentacije i “grlila polugole i znojne nogometaše”, slikala se s “polugolim muškarcima” i tako dalje. Šalim se. Ovo je sve što su napisali o toj posjeti: “Naravno, Merkel se nakon utakmice spustila u svlačionicu kako bi pozdravila svoje prvake svijeta, koji će za ovaj uspjeh biti bogato nagrađeni.” Razlika između ova dva pisanja o istom događaju je očita.

“Palanački” potez

I 24sata.hr je pisao o ovom “događaju”. Kolumnist kaže:” Franjo Tuđman je odabrane postrojavao na Pantovčaku nakon pobjeda, Ivo Sanader ih je primao na domjencima prije nego što ih je namještao u predizbornim spotovima. Međutim, Kolinda je otišla korak dalje. Ili stepenicu niže. Ulazak jedne predsjednice u svlačionicu gdje je grlila svakog ponaosob (da vidimo tko se usudi odbiti predsjedničin zagrljaj pred kamerama) srušio je još neke zaostale kriterije političke, pa i ljudske pristojnosti.” Po njemu, to je “palanački”. Štogod to značilo. Sve je namješteno. Dokaz? Predsjednicu su u posjeti snimale tri kamere. U biti, snimala su je tri mobitela i pravo je čudo da ih nije bilo i više, jer danas svatko ima mobitel s kamerom uz sebe. Što bi onda trebalo nešto namještati?

Kako je 24sata.hr pisao o Merkeličinoj posjeti svlačionici? Napisali su predivan i dirljiv članak koji točno budi mile osjećaje dok ga se čita. Kratak je i vidi se da je ta žena to odradila s dignitetom. 24sata su napisali i predivan komentar na Angelinu posjetu. Po komentaru Angela je zaslužnija za pobjedu nego njemački nogometaši, a pala je kritika i naših političara koji se ne bi spustili u svlačionici čestitati dečkima. Pogotovo Josipović. ” Bilo bi tamo nemoguće ugurati klavir na kojoj bi predsjednik odsvirao Odu radosti” kaže komentator.

Zaključak

Naravno da je drugačije kad nešto napravi tvoj predsjednik, a drugačije je kad istu stvar napravi tuđi predsjednik. Ali članci i komentari koji su se mogli pročitati nakon predsjedničina poteza su u nekim slučajevima prešli i u čisti seksizam. U nekim člancima kritika se temelji samo na tome da ne priliči ženi ulaziti u mušku svlačionicu, a takva kritika dolazi najčešće od onih od kojih se to ne bi moglo očekivati. Onih s nekim liberalnijim i progresivnijim svjetonazorima.

Logično, u ovom slučaju se radi o tome da mediji ne gaje preveliku ljubav prema Kolindi Grabar-Kitarović. Neki, poput Index.hr, su izrazito neprijateljski nastrojeni. To znači da bilo koji potez neće naići na njihovo odobravanje i da će redovito ići hajka i “hejterski” članci.
Slično je i s društvenim mrežama na kojima objavljuje “običan puk”. Komentari će biti obojeni s vlastitim političkim stajalištima. Istovremeno, Angela Merkel će svojim istim potezima izazivati gomilu panegirika i pohvala od istih koji šalju Kolindi kritike.

Malo licemjerno, zar ne? U slučaju medija tu nema licemjerja već je sve smišljeno i planirano.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Facebook komentari