Je li Ladislav Ilčić rekao da su žene bića drugog reda?

Širimo činjenice
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zadnja izjava Ladislava Ilčića izazvala je buru u Hrvatskoj. Ako želite čuti spornu snimku, možete i to. Šteta što nitko nije snimio tribinu na kojoj je Ilčić imao svoje predavanje.

Iz čitavog prenesenog predavanja i kratke izjave koja je, navodno, sporna, dalo bi se zaključiti kako Ilčić nastoji objasniti razlike između muškaraca i žena nepromjenjivima. Žena je žena, a muškarac je muškarac, da parafraziramo. Ili onako kako je to Buldožer objasnio.

Kako se onda dogodi da vođa najjače oporbene stranke izjavi nešto sasvim deseto? 
Ilčić je rekao, otprilike (prema Forumu.tm):
“Žene, za prvog dijela ciklusa kad je estrogen dominantan, boljeg su raspoloženja, u progesteronu su malo mirnije, onih par dana prije menstruacije kada su u PMS-u, uhvati ih malo testosterona, e onda su… Da sad ne ulazim u tu temu. Hormoni utječu na raspoloženje i osjećaje. Muški i ženski mozak drugačije razmišljaju i drugačije percipiraju stvari. Promjena spola je zapravo nemoguća.” 

Nigdje se ne spominje da su žene bića drugog reda.

Ali nije Bero jedini.
“Što misle o Ilčićevom ponižavanju žena i lamentaciji o ženskim mozgovima morale bi jasno reći sve ministrice i druge dužnosnice”, napisala je Kosor. “Jer se njegove ponižavajuće kvalifikacije o PSM-u itd. odnose i na njih. Jer su i one žene. Za savjetnika niža vrsta”.
A nigdje Savjetnik nije spomenuo nižu vrstu.
” Ilčićeva izjava je strava i užas. To su vam ljudi koji su opstruirali i još uvijek opstruiraju obrazovnu reformu. No, zapravo su tužan primjer zašto nam je ona prijeko potrebna ” komentirala je SDP-ova Sabina Glasovac.
I Sabina Glasovac je u pravu. Obrazovanje je jako potrebno hrvatskim političarima. Posebno njoj. Osnovna biologija za početak. Hormoni utječu na ljudsko ponašanje. Ajmo provjeriti.

Kratka pretraga na internetu nas dovodi do velikog broja znanstvenih i sličnih radova koji se bave analizama utjecaja hormona na ljudsko ponašanje i na ljudski razvitak.

Imamo par znanstvenih radova koji govore o hormonima i ponašanju.

A neki portali odmah u glavu nam govore:“Hormoni definiraju žene.”
Riječ je o portalu Telegram.hr koji, naravno, kritizira Ilčića kad on o tome govori, a dok njihovi novinari o istim stvarima pišu, onda daju samo zdravstvene savjete. 

Zaključak

Hajka na Ladislava Ilčić je tipična hajka. Budući da je on jedan od većih kritičara Istanbulske konvencije, normalno je da ga zagovornici ratifikacije Konvencije napadnu. Jedna izjava se ponovila više puta, svaki put je malo drugačije objašnjena, a dojam uz tu izjavu se malo – pomalo pojačava. Nakon nekoliko dana, tvrdi se da je Ilčić rekao ono što nije rekao. Za nekoliko tjedana Ilčić će biti prikazivan kao najveći ženomrzac i nasilnik. Na taj način se svi njegovi pokušaji zaustavljanja ratifikacije IK nastoje prikazati kao pokušaji luđaka i nenormalnog tipa. Ostavlja se dojam da je ono što je on rekao neznanstveno, pa prema tome sve drugo što kaže je također neznanstveno. Naravno, to je čisti pokušaj manipulacije lažnim podacima.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Facebook komentari