Obmanjuje li Željka Markić Rumunje?

Širimo činjenice
  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Željka Markić je odličan materijal za pisanje članaka poput ovoga. Jer svako njeno istupanje u javnosti nosi za sobom prašinu. Ona izaziva ogromne reakcije, pa čak i kad nije izravno upletena u određena zbivanja. Određen broj medija i portala u Hrvatskoj Željku Markić ne može vidjeti nacrtanu, pa je onda i sasvim normalno da svaki njezin nastup u javnosti izaziva reakcije od onih blažih pa do otvorene mržnje. Mržnja je najlakše uočljiva na društvenim mrežama i u komentarima ispod članaka koji su, naravno, negativno intonirani prema Željki Markić. Najnoviji članak trenutno (opet) ima portal Faktograf.hr. Jednostavan naslov članka donosi i glavnu tezu, a ta je da “Željka Markić obmanjuje Rumunje netočnim tumačenjem Ceauşescuovih politika”.  I tako nam portal koji se bavi provjerom činjenica i koji nastoji biti “objektivan”, objašnjava kako je Markić upotrijebila ime bivšeg rumunjskog diktatora i današnje rumunjske političare usporedila s njim ako ne raspišu referendum (poput onog kod nas 2013. godine) i zabrane istospolne brakove. To je u prvih par rečenica članka. Dalje se u članku spominje kako je baš komunistička Rumunjska proganjala homoseksualce, kako se Nikola Ceauşescu isticao u proganjanju seksualnih manjina itd. Taj dio članka pruža dosta zanimljive informacije o komunističkoj diktaturi u Rumunjskoj, međutim, povezan s onih par rečenica s početka članka, očita je namjera nekako povezati Željku Markić i Nikolu Ceauşescua. Kao da su jednaki. Pogotovo u svojoj politici prema homoseksualcima. I ne samo to: Markić je još gora. Ona laže i “manipulira” s Rumunjima.

O čemu se zapravo radi?

Radi se o kratkom videu koji je snimila rumunjska udruga “Koalicija za obitelj” i u kojem se pojavljuje Željka Markić.

U videu Markić kaže: “Rumunji su prikupili više od 3 milijuna potpisa, u onome što bih ja nazvala najvećem građanskom pokretu u Rumunjskoj od kad je postala demokratska država. Rumunjski političari imaju dvije opcije: ili će poštovati ove glasove, čuti ih i onda pomoći, dopustiti ljudima da izaberu žele li zaštiti brak između muškarca i žene, ili će odabrati ići u smjeru  Ceauşescuove politike i vratiti Rumunjsku u prošlost, u vrijeme diktature. Ja se nadam da će odabrati prvi izbor.”

U Rumunjskoj već neko vrijeme postoji inicijativa da se legaliziraju istospolni brakovi. Kako bi zaštitili obitelj, obiteljski pokreti u Rumunjskoj su odlučili organizirati referendum. Ako se građani odluče, u Ustav bi se uveo novi članak koji bi glasio: “Obitelj je utemeljena na slobodno sklopljenom braku između jednog muškarca i jedne žene, na njihovoj potpunoj jednakosti te na pravu i dužnosti roditelja da osiguraju odgoj i obrazovanje djece.” 

Prijedlog je prošao ocjenu ustavnosti na Ustavnom sudu i sad se čeka da rumunjski parlament raspiše referendum. Međutim, to traje već skoro dvije godine, a referendum još nije raspisan mada je prikupljeno više od 3 milijuna potpisa. U takvoj situaciji je snimljen i video sa Željkom Markić. Referendum je najdemokratskiji način izražavanja volje građana. To je oblik direktne demokracije. Na to se Markić poziva. Što je alternativa referendumu? Odluka političara. U situaciji u kojoj su sve demokratske norme ispoštivane, u kojoj je procedura poštovana, alternativa ostaje da političari ignoriraju traženje naroda i odluče se sami donijeti odluku.

Zaključak

Željka Markić ne obmanjuje Rumunje netočnim tumačenjem Ceauşescuovih politika. Dapače, ona čak ni ne objašnjava njegove politike. Željka Markić je rekla tri rečenice u videu dugom 27,5 sekundi. Portal Faktograf.hr svojim čitateljima objašnjava politike rumunjskog diktatora i iste nastoji povezati s Željkom Markić, Istovremeno je nastoji prikazati kao lažljivicu koja obmanama i lažima nastoji prevariti jadne i nevine Rumunje.
Vi zaključite sami tko u ovoj priči laže i obmanjuje.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Facebook komentari