Jutarnji list na zanimljiv način javlja kako se prekršajni suci nisu složili oko ZDS pozdrava

Širimo činjenice
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vrlo važna vijest koja je trebala biti objavljena danas, je odgođena. Visoki prekršajni sud nije donio odluku o pozdravu “Za Dom – Spremni” u pjesmi “Čavoglave”. Kako javlja Jutarnji list, troje sudaca je bilo protiv bilo kakvog kažnjavanja, troje sudaca bi kaznilo sve odreda, a troje sudaca bi kažnjavalo samo ponekad. Pošto odluka nije donesena na vijeću, ide se na glasovanje među svim sucima Visokog prekršajnog suda.

Kako je vijest donio Jutarnji list?

Slavica Lukić, supruga Milorada Pupovca, je napisala članak i prenijela vijest. Članak je napisan točno, međutim, autorica nije mogla ne provući neke manipulacije i tvrdnje koje nisu sasvim točne. Npr.

“Kako neslužbeno doznajemo, troje sudaca toga Odjela za javni red i mir jasno je i nedvosmisleno stalo na stajalište da je poklič ” Za dom spremni”, sukladno ranijim presudama Visokog prekršajnog suda i odlukama Ustavnog suda, u svakom kontekstu protuzakonit. “

Autorica naglašava kako su tih troje sudaca jasno i nedvosmisleno rekli da je ZDS nezakonit u svakom kontekstu. I još napominje da je to sukladno ranijim presudama Visokog prekršajnog suda.

Dalje navodi:

” Rasprava je o Thompsonovom “Za dom spremni” trajala je, kako neslužbeno doznajemo, tri sata iako su suci toga odjela već donijeli niz pravomoćnih presuda u kojima su presudili da je taj pozdrav prekršaj.

Još jednom autorica napominje (i neizravno iskazuje čuđenje dužinom rasprave), da su suci tog odjela već donijeli niz presuda u kojima je ZDS proglašen nezakonitim.

Kakva je dosadašnja sudska praksa?

Do sada sam u dva navrata pisao o tome kakva je praksa oko pozdrava ZDS. Jedan tekst možete pročitati ovdje, a drugi ovdje. Postavio sam i presude prekršajnih sudova i Ustavnog suda u kojima se vidjelo da su sudovi, do nedavno, presuđivali s obzirom na kontekst u kojem je netko uzviknuo “Za Dom Spremni”. Sukladno tome su se i dijelile kazne. Ako je netko uzviknuo ZDS ili nosio ga na majici u sklopu znaka HOS-a ili Domovinskog rata, nije bio kažnjen, a ako se mjerila visina kukuruza, kazna je bila neminovna. Uglavnom suci su gledali kontekst svakog pojedinog slučaja. Sve do kolovoza prošle godine.

Presuda Mariu Rosi

Mario Roso je osuđen zbog pjevanja pjesme “Čavoglave”. Ta presuda, koja je idiotska iz više razloga, je ujedno i jedna od onih koje su dovele do sadašnje potrebe da se suci Visokog prekršajnog suda moraju dogovoriti koju praksu će koristiti u budućnosti i kako će presuđivati. VPS je, osim pozdrava “Za Dom spremni”, kriminalnim proglasio i uzvik “Za Dom”. A to nas dovodi do nezakonitosti gomile izraza, reklama, pjesama…jer mada sve sad zvuči nemoguće, ali ako se neke prakse dopuste i ako se neki zakoni provode do kraja (a glupi su), doći ćemo do situacije…što ja znam…npr. da netko tuži pjevača jer mu se nije svidjelo kako je otpjevao himnu. Čekaj, pa to se već dogodilo.

Međutim, osim presude Mariu Rosi, dosta pojedinaca je oslobođeno, ili nije uopće presuđeno zbog uzvikivanja pozdrava ZDS. Ta činjenica, a neke od presuda sam pokazao i u svojim tekstovima, sasvim proturiječi tekstu i tvrdnjama koje je iznijela Slavica Lukić u Jutarnjem listu. Slavica se trudi naglasiti da je sasvim normalno i uobičajeno da sud kazni izvikivanje ZDS, a ujedno sama sebi uskače u usta. Jer, da je to uobičajena praksa, onda se taj odjel prekršajnog suda ne bi trebao niti sastajati niti odlučivati o tom pitanju. Sve bi bilo jasno.

Ali nije jasno. I zato sada svi suci moraju odlučivati o pozdravu ZDS. Možete zamisliti koliko će to sada lobiranje i koliki pritisci na suce biti? Jer očito je da se po zakonu na tom prekršajnom sudu ne sudi, već se sudi po ideologiji. Sviđa vam se ZDS? Ne kažnjavate ga. Ne sviđa vam se ZDS? Kažnjavate.

Zaključak

Ni za Jutarnji list ni za Slavicu Lukić, ujedno i dopresjednicu HND-a, nije neuobičajeno manipulirati činjenicama i čitatelje navoditi na krive zaključke. Ili ih jednostavno zbunjivati. Novinari su kod nas više politički aktivisti pa tako i navedena “novinarka”. Vjerojatno joj je i teško odvojiti i razdvojiti privatno od posla. Kod nje je sukob interesa permanentno stanje. Privatno je u braku s vodećim hrvatsko-srpskim političarem, Miloradom Pupovcem, a radi za novine koje bi trebale biti nepristrane. To je jako teško, da ne kažem nemoguće. Je li Jutarnji list ikad napisao nešto negativno o suprugu svoje novinarke? Nešto onako opako, opasno, s namjerom da ga se ruši, kao što su pisali za neke druge političare ili osobe?

S druge strane, za portal Direktno.hr kažu da je prohadezeovski portal. Na temelju njihovog pisanja i koliko sam ih pratio, to je vrlo vjerojatno. U svojem tekstu kojim su oni prenijeli ovu vijest, nisu izbjegli Slavičinu zamku. Naravno, prepisivali su članak, pa im se namjerno ili nenamjerno ptkrala greška, pa kažu:

“Rasprava o pozdravu za “Za dom spremni” kojim započinje pjesma “Bojna Čavoglave” navodno je trajala tri sata iako su suci toga Odjela već donijeli niz pravomoćnih presuda u kojima su presudili da je taj pozdrav prekršaj. “

I oni su upali u zamku koju im je postavila Slavica. To se događa onima koji ne misle, već svoj uspjeh nastoje temeljiti na prepisivanju. I oni se, kao čude, tolikom vijećanju sudaca, kad se već zna kako treba presuditi. Tri sata su vijećali!? Tri sata?! Pa zašto?

Kad se sve zna i samo treba zabraniti. Ne treba misliti. Ne treba gledati u budućnost. Vratimo se nazad u SRH.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom

Facebook komentari