Manipulacija dezinfomacijom – tko je organizirao sastanak Kolinde i Aleksandra?

Širimo činjenice
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Čim je najavljen posjet srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, odmah su počeli komentari i pitanja: je li to ideja Kolinde Grabar-Kitarović ili je to pritisak izvana? Većina komentatora koji su se usudili postaviti to pitanje, odmah je usmjerila prst i pogled prema Buzinu, ambasadi SAD-a. Činilo se nekako logičnim da Hrvatska postupa prema nalozima SAD-a ili EU-a. Zašto?
Pa, više je razloga. Članica smo NATO pakta i američki vojni saveznici. Članica smo EU-a, pa smo time i sukreatori i provoditelji vanjske politike EU-a. A interes i EU i SAD-a je Srbija euro-atlanski integrirana. Van zagrljaja ruskog medvjeda. Osim toga, Kolinda Grabar – Kitarović je, prije nego je osvojila predsjedničko mjesto, bila i veleposlanica u SAD-u i pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. Dakle, američki igrač.

Zato je pomalo iznenađujuć članak na portalu express.hr autora Borisa Rašete, koji kaže da su sastanak Kolinde i Aleksandra zapravo organizirali Rusi. U takvim člancima nekoliko stvari je standardno, uvijek. Nikad se ne iznosi imenom i prezimenom tko je izrekao takvu špekulaciju. U članku se navodi nekakav “dojučerašnji vatreni Kolindin zagovornik s ljute hrvatske desnice”. To može biti i autor članka. Jer nema nikakve naznake o kome se radi i zašto tako misli. Otkud mu te informacije.

Odlučili smo potrošiti nekoliko minuta i provjeriti tko bi mogao biti taj tko je najavio da će se potruditi dovesti Hrvate i Srbe za stol. Expres.hr je već pisao o gospodinu koji se doseljava u Hrvatsku a misli da je Hrvatska u Aziji. Logično je da onda i novinari portala ne smatraju da je veleposlanik Kohorst sposoban za bilo što, a kamoli natjerati Kolindu Grabar – Kitarović da pozove četnika u Hrvatsku. Ali izgleda da je veleposlanik Kohorst to najavljivao već mjesecima. Možda je i hrvatska predsjednica samoinicijativno to odlučila nakon što je čula najave novog američkog veleposlanika. Moguće, ali malo vjerojatno.
Što je najavljivao novi američki veleposlanik?

“Hrvatska je dugogodišnji saveznik SAD-a, veoma snažna pristalica NATO-a i ishodište stabilnosti u jugoistočnoj Aziji. Veoma je važno to da SAD nastavi poticati Hrvatsku da i dalje radi na bilateralnim pitanjima u odnosima sa svojim susjedima kako bi se postigla stabilnost za sve.”  

Tu je Kohorst napravio grešku i spomenuo Aziju. Valjda zato većina medija nije ni primijetila što je zapravo rekao. U Hrvatsku je stigao 10. siječnja 2018. godine. Predsjedničin ured je javnost obavijestio 30. siječnja 2018. da je predsjednica pozvala Vučića u posjet Hrvatskoj. Spojimo točkice.

Zaključak

Portal Express.hr izbacuje u javnost tezu o Rusima kao organizatorima sastanka. Nikakvih dokaza za to nema, osim nekakve izjave neimenovanog “desničara” autoru članka Borisu Rašeti. Čim sam ovo napisao vidim kako je smiješno. Rašeta i “desničar”? Čak i da postoji taj “desničar”, što je malo vjerojatno, zašto Express.hr plasira u javnost takvu tezu? Pored ovakvih očitih izjava koje govore sasvim suprotno?
Ne znamo točno tko je organizirao sastanak i kako je to proteklo, ali ako upotrijebimo nekakvu statistiku, onda je vjerojatnost da su Amerikanci organizirali sastanak negdje oko 99,99%, a da su Rusi u pitanju oko 0,01%. Temeljeno na podacima iz javnih izvora. Zašto se onda teza koja je jako malo vjerojatna, uopće našla u javnoj sferi? Pitanje za budućnost.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na  info@dubokavoda.com.

Facebook komentari