Mit o besplatnim uslugama države

Širimo činjenice
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Često se u javnosti može čuti kako je nešto besplatno. Npr. besplatno zdravstvo ili školstvo. Besplatni vrtići. Besplatan prijevoz. Naizgled jest tako, ali ako pogledamo malo bolje, vidimo da je to samo mit. U biti, neistina.  Jer nema besplatnog, niti u jednom društvenom niti ekonomskom sustavu. U redu, možda nešto može biti besplatno u feudalnom sistemu u kojem je kralj vlasnik svega pa ponekad daje neke usluge ili proizvede besplatno za svoje podanike. Ali u današnjoj Hrvatskoj ili nekad u SFRJ, besplatne stvari nisu postojale.

Vrlo je lako to provjeriti. Uzmimo npr, ovu izjavu saborskog zastupnika SDP-a, Bojana Glavaševića iz koje se vidi da on smatra, npr, osnovnoškolsko obrazovanje besplatnim.

Izjava Bojana Glavaševića

Pa je li osnovnoškolsko obrazovanje besplatno?  Kao prvo, netko djecu podučava i obrazuje. To su učitelji/ce i nastavnici/e. A oni imaju plaću. Svaki mjesec dobivaju plaću za posao koji rade. Tu plaću im isplaćuje ministarstvo obrazovanja. A to ministarstvo svoja novčana sredstva dobija iz državnog proračuna.

Državni proračun se puni poreznim i neporeznim davanjima. I to svakojakim. Imamo tako poreze koji idu iz plaća zaposlenih. Pa imamo poreze koje plaćaju tvrtke iz svoje dobiti. Pa imamo porez koji se zove PDV i koji iznosi 25%, a plaćate ga svaki put dok kupite bilo koju stvar u najmanjem i najvećem dućanu. Dakle, gdjegod da krenemo čeka nas plaćanje poreza.

Uzmimo, npr, da imate djecu koja vam idu u osnovnu školu i zaposleni ste. Dio vaše plaće poslodavac daje državi, a dio daje vama. Ako ne vjerujete nama, pogledajte svoju platnu listu.  Na ovoj poveznici imate popis nekih poreza koje plaćate. Iz tih poreza se puni državni proračun. Dakle, vašu djecu vi školujete sa svojim novcima. Ali ne samo vi, već i oni koji nemaju djecu ili čija su djeca završila školovanje. A u slučaju da ste nezaposleni, nedajbože, i da primate socijalnu pomoć, opet punite državni proračun jer plaćate PDV. Dakle, nema besplatno. Kako god da okrenete, porez plaćate.

Zaključak

Nema besplatnog školovanja. Nema besplatnog zdravstva. Nema besplatnih usluga države, jer državu svi financiramo kroz poreze. Kroz poreze financiramo i gospodu koja donose zakone i onda nas na društvenim mrežama uvjeravaju da imamo nešto besplatno. I to kao naslijeđe bivše države i bivšeg ekonomskog sustava u kojem su se također plaćali porezi.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti.

 

Facebook komentari