Screenshot

UN ne može poništiti odluku SAD-a o Jeruzalemu kao glavnom gradu Izraela

Širimo činjenice
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Hrvatski portali su krivo prenijeli vijest o rezoluciji VS UN

Hrvatski portali i mediji su izvijestili o rezoluciji koju nastoji donijeti Vijeće sigurnosti UN-a. Po našim medijima, rezolucija Vijeća sigurnosti će poništiti odluku SAD-a kojom SAD-e priznaju Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

Članke kojima se prenosi ta vijest možete pročitati na Večernjem , HRT-u , Nacionalu , Novom Listu i skoro svim medijima koje prenose vijesti u hrvatskom javnom prostoru. A i šire. Naravno, činjenice o ovoj vijesti kažu sasvim drugačije. Primjerice, Bloomberg piše da se u rezoluciji radi o “odbacivanju” (eng. reject), što ima sasvim drugačiji smisao od poništavanja odluke. Osim toga što je činjenično vijest netočna, netočna je i na političkoj i stvarnoj razini, a ta kaže da UN ne može određivati i propisivati odluke samostalnim državama.  U ovom slučaju, čak i da UN ima takve ovlasti nad samostalnim državama, radi se o SAD-u, državi koja ima pravo veta na odluke Vijeća sigurnosti. Dakle, SAD mogu poništiti rezoluciju UN-a, a ne obratno. Što samu vijest čini i pomalo apsurdnom.

Da UN ima ovlasti nad samostalnim državama, onda bi “poništio” i odluku Izraela iz 1980. godine kojom proglašava Jeruzalem svojim glavnim gradom.  Rezolucija o kojoj će raspravljati Vijeće sigurnosti UN-a, donosi se na prijedlog Egipta i pokušaj je zaustavljanja drugih država da ne krenu stopama SAD-a i priznaju Jeruzalem glavnim gradom Izraela.

Zaključak: u ovom slučaju se vrlo vjerojatno radi o krivom prevođenju vijesti s engleskog na hrvatski. Teško je pratiti tko je bio prvi i tko je preveo vijest, ali je očito da su je drugi jednostavno nastavili prenositi bez kritičkog prosuđivanja. Ovakvim slučajevima vjerojatno pridonosi i to što u javnosti prevladava negativna percepcija o trenutnom predsjedniku SAD, Donaldu Trumpu.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti.

 

Facebook komentari