Lažne vijesti štetnije od RF zračenja mobitela? Možda mogu biti i korisne?

Širimo činjenice
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kalifornijska Uprava za zdravstvo ne dokazuje štetnost RF zračenja mobitela

“Pretpostavke kako je zračenje iz mobilnih telefona štetno dobile su još jednu znanstvenu potvrdu. ” Citirana rečenica stoji na početku članka portala 100posto.hr. U članku se dalje prenosi vijest da je kalifornijska Uprava za zdravstvo upozorila kako izloženost zračenju mobitela izaziva niz zdravstvenih tegoba.  Navodi se kako RF zračenje mobitela izaziva rak, mentalne probleme te dovodi do neplodnosti. Nije preporučljivo spavati s mobitelom kraj sebe, a ako se spava, mobitel mora biti udaljen bar nekoliko metara dalje od tijela.

“Iako nije definitivno dokazano da je uporaba mobitela opasna, postoji dovoljno studija koje pokazuju vezu između njih i lošeg zdravlja, pogotovo za djecu, piše The Independent.” Djeca su posebno u opasnosti jer se njihov mozak razvija, a osim toga, RF zračenje pogađa veću površinu mozga kod djece nego kod odraslih. Ako želite doznati više o tome što donosi članak, slobodno pročitajte poveznice u ovom članku. Mi smo pročitali “upozorenje” koje je donijela kalifornijska Uprava za zdravstvo.

U samom članku se navodi nekoliko tvrdnji:

 1. vodič kalifornijske Uprave za zdravstvo  je znanstvena potvrda o štetnosti mobitela;
 2.  postoji dovoljno studija koje pokazuju vezu između zračenja mobitela i lošeg zdravlja, pogotovo kod djece;
 3. vodič Uprave za zdravstvo je istraživanje u kojem se zaključuje ” kako je učestala uporaba i blizina na kojoj držimo pametne i mobilne telefona dovoljna da oni predstavljaju rizik za ljudsko zdravlje”;
 4. “prijašnja istraživanja dokazala su da izloženost mobilnom telefonu može uzrokovati tumor na mozgu ili ušima, dok psiholozi upozoravaju kako ono može biti uzrok mentalnim smetnjama, nedostatku koncentracije i sna kod tinejdžera.”

Što kaže sam vodič kalifornijske Uprave za zdravstvo?

 1. “Ovaj vodič opisuje RF energiju, nabraja neke od potencijalnih opasnosti za zdravlje i savjetuje kako smanjiti izloženost RF zračenju.” Dakle, sam vodič se ne predstavlja kao znanstvena potvrda opasnosti od zračenja mobitela.
 2. “Neki znanstvenici i javni zdravstveni radnici vjeruju da RF zračenja mogu imati utjecaj na ljudsko zdravlje.” Dalje se navodi da “neke studije i laboratorijski eksperimenti navode” na zaključak da je česta i dugotrajna uporaba mobilnih telefona povezana sa bolestima poput tumora na mozgu, muške neplodnosti, nervoze, glavobolje, nedostatka koncentracije, pamćenja, sna….uglavnom, ništa se ne tvrdi sa sigurnošću, niti se navodi da postoji dovoljan broj znanstvenih studija.
 3. Navodi se da studije na koje se vodič poziva, a koje govore o  štetnosti RF zračenja, ni same nisu dovoljan dokaz niti su nedvojbeno ustanovili vezu između navedenih bolesti i RF zračenja. Ali, “ovaj vodič je namijenjen kao vodič za one ljude koji žele smanjiti vlastitu izloženost RF zračenju, kao i izloženost vlastite obitelji.” Dakle, vodič je izdan kao preventiva i uputstvo za one ljude koji su sumnjičavi prema RF zračenju.
 4. Sam opis RF zračenja u vodiču Uprave za zdravstvo kaže kako ono nije toliko štetno ni jako da bi moglo oštetiti stanice tkiva ili DNA.
 5. Vodič pruža poveznice na različite ustanove i udruge koje se bave problemom zračenja mobitela i njihove štetnosti. Neki, poput američkog CDC-a, navode da nema dokaza o štetnosti mobitela na zdravlje. Neki navode da upotreba mobitela, kod djece, dovodi do smanjene koncentracije, lošeg sna, neispavanosti (posebno ako gledaju u mobitele prije spavanja) i drugih tegoba koje nisu povezane s RF zračenjem.

Zaključak: sam članak na portalu 100posto.hr se vjerojatno dosad već proširio i na ostale hrvatske portale. Navodi u njemu su pogrešni. Nema znanstvene potvrde o štetnosti mobitela, tj RF zračenja. Dakako, osobno vam savjetujem smanjivanje upotrebe mobitela, pogotovo mladima, i pogotovo ako čitate portale koji donose neprovjerene vijesti.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti.

Facebook komentari