Uzmimo 20% mirovine braniteljima i dajmo profesorima. Opet.

Širimo činjenice
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Trenutno je u medijima pitanje svih pitanja hoće li Plenkovićeva vlada izdržati ili ćemo uskoro na prijevremene partlamentarne izbore. Naravno, takvo pitanje se često postavlja, nije to nešto novo, ali u ovom slučaju se radi o štrajku prosvjetara. Učitelji i profesori traže, između ostalog i veće plaće. Vladina argumentacija je da se nema novaca za tako nešto. To je normalna i očekivana reakcija poslodavca na zahtjev radnika.

Ali, kažu neki, ako se nema para za profesore, za našu djecu, za našu budućnost, kako to da se ima za one iz prošlosti, branitelje, koji su nam stalno opterećenje na proračunu? Kako to da vlada ima za branitelje milijarde, a nema par milijuna za profesore? Pa jednostavan je način kako doći do para: uzmimo braniteljima i dajmo profesorima. Problem solved.

Na društvenim mrežama se često nakon takvih “prijedloga” povede rasprava: kako bi reagirali branitelji? Koliko bi se onda šatora podiglo, kako bi prošao Josip Đakić i tako dalje. Većinom su to špekulacije, a da bi se točno doznalo kako bi branitelji reagirali, treba otići u prošlost.

To smo već jednom napravili

Opet se moramo vratiti u prošlost. Srećom, nećemo daleko. Ni u 91. a ni u 41. , već u 2009. godinu. Ako se sjećate, tada nam j ena vrata pokucala kriza. Nije bilo novaca, a vlada je smanjivala proračun i uzimala na sve strane. Pa tako i braniteljima. Uveden je i tzv. “krizni porez”, narodski nazvan “harač”, a braniteljima se uzelo u nekoliko navrata. Za to je osmišljen i sasvim novi zakon donešen 02.06.2010. godine, Zakon o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju.

Zakonom je vlada Jadranke Kosor (HDZ) smanjila sve mirovine veće od 3500 kuna. Smanjenje je iznosilo 10%, a odnosilo se na niz kategorija, a ja ću ovdje nabrojiti samo one braniteljske:

1. invalidi DR-a i članovi obitelji poginulih (osim 100% invalida DR-a);

2. vojne, policijske i mirovine čuvara u zatvorima (najveći dio njih su branitelji);

3. mirovine invalida HVO i obitelji poginulih pripadnika HVO-a.

Osim njih smanjena je mirovina i partizanima, domobranima, časnicima JNA, Budimiru Lončaru, akademicima HAZU-a, itd…

I onda opet, pa izmjene i dopune…

Kako to obično biva u Hrvatskoj sa zakonima, zakonodavac (političari) shvate da su malo prenaglili. U ovom slučaju nešto više od godinu dana im je trebalo doći iz guzice u glavu da promijene Zakon i djeci poginulih roditelja (oboje) vrate “mirovinu” na iznos koji je bio prije smanjenja. Ne znam što ih je na to natjeralo, možda su se malo posramili nakon nekog vremena, ali čisto sumnjam.

Budući da to nije bilo dosta, vlada Zorana Milanovića je 2014. godine uzela još 10% mirovine invalidima DR-a i obiteljima poginulih branitelja. To se odnosilo samo na mirovine veće od 5 000 kuna . U zakonu je navedeno da se zakon “prestaje primjenjivati kada će realni rast bruto društvenog proizvoda u svakom od tri prethodna uzastopna tromjesečja prema podacima Državnog zavoda za statistiku iznositi najmanje 2,0% u odnosu na isto tromjesečje prethodne kalendarske godine i ako je deficit državnog proračuna Republike Hrvatske u istom razdoblju manji od 3%. “.

Nakon 3 i pol godine primjenjivanja tog zakona, vraćene su mirovine na staro, ali samo za invalide DR-a i obitelji poginulih kojima je uzet onaj iznos iznad 5 000 kuna. Ostale mirovine su ostale na istoj razini kao i prije, osim što se sve mirovine u RH dvaput godišnje “usklađuju” s nekakvim koeficijentima.

Zanimljivo je napomenuti da ni vraćanje tih 10% oduzetih mirovina invalidima nije moglo proći bez medijskih manipulacija. Pa tako Večernji list piše Vlada diže povlaštene mirovine 10 posto”, a N1 “Od 1. rujna 10 posto veće povlaštene mirovine iznad 5.000 kn” što je čista manipulacija, jer se ne radi o podizanju mirovina već o vraćanju na staro. Na isti način su i 24sata manipulirala sa saborskim mirovinama.
Slično je objavio i portal net.hr.

Zaključak

Manipulacije oko braniteljskih mirovina i uzimanja braniteljima i davanja profesorima su samo obične manipulacije. Namjena im je stvaranje antagonizma prema braniteljima s jedne strane, ali ujedno i prema učiteljim i profesorima s druge strane.
Uzimati jednima i davati drugima najčešće stvara podjele u društvu, a rađa i negativne osjećaje jednih prema drugima. Ako imate više od jednog djeteta onda znate kako taj princip funkcionira. Ali to i nije toliko problem, koliko je problem da je to prelijevanje iz šupljeg u prazno. Uostalom, profesori, kad bi vlada uzela braniteljima, bi dobili samo mrvice. Lavovski dio kolača bi otišao na financiranje državnog aparata koji guta samog sebe. To se vidjelo i u ovim slučajevima. Nisu provedene reforme, a oduzetim novcima se samo kupovao socijalni mir u vrijeme krize. Višak radnika u državnoj upravi, pa čak i u obrazovanju, nije korigiran, otkaza nije bilo, a zapošljavanja su se provodila unatoč zabrani zapošljavanja u državnim službama. Neke agencije su se ukinule, ali neke nove su se osnovale.

Business as usual.


Dakle, sve ovo što se predlaže kao novost, reforma, revolucija, je u biti već viđeno. I nije dalo rezultata. Poanta je u tome da se samo predlaže kako bi se zamutila voda i jedna ili druga skupina prikazale kao problematične za društvo.
Ali priča još nije gotova. Neki smatraju da je dosadašnjim postupanjem vlada prekršen zakon, tj. da nije do kraja poštivan i traže isplatu naknade za godinu i pol dana oduzimanja mirovina. Poznavajući naše sudstvo i DORH, vlada će izgubiti spor a troškovi i zatezne kamate i sve ostalo će ići na teret poreznih obveznika.

Ali nije to ni toliko strašno. Ima i gorih stvari.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom
Facebook komentari