Turska, Kurdi, Trump i medijske manipulacije

Širimo činjenice
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U Hrvatskoj javnosti se pojavila vijest o još jednoj Trumpovoj “bizarnosti”. Ovaj put je riječ o izjavi da Kurdi nisu pomogli SAD-u u Drugom svjetskom ratu, pogotovo prilikom iskrcavanja na Normandiju. Zato se Trump pita, zašto bi Amerika sada pomagala Kurdima u njihovoj borbi protiv Turske. U javnosti bi se moglo zaključiti da je zbog Normandije i činjenice da Kurdi 1944. godine nisu pomogli Amerikacnima, Trump odlučio kazniti Kurde i uskratiti im američku pomoć 75 godina poslije. U 2019. godini.

“Predsjednik klaun”

Naravno, ovakva argumentacija i ovakvo predstavljanje Trumpove izjave i kompletne politike, prikazuju američkog predsjednika kao kompletnog luđaka, neznalicu i klauna. Skoro poput Stipe Mesića dok je bio predsjednik, samo što je Mesić “znao” povijest i politiku, ali je pričao viceve, dok Trump valja gluposti na dnevnoj bazi.

I sve bi bilo dobro, da mediji i ovaj put nisu namjerno iskrivili riječi i izvrnuli kontekst kompletne politike Donalda Trumpa, a ujedno i sasvim krivo predstavili situaciju na Bliskom Istoku.

Što je Trump zapravo rekao?

Ako pogledate gornji video s “uglednog” Guardiana vidjet ćete da je Trump zapravo navodio argumente napisane u jednom članku.

“Sada se Kurdi bore za svoju zemlju, samo da to razumijete. Oni se bore za svoju zemlju i kako je netko danas napisao u vrlo, vrlo, moćnom članku, oni nam nisu pomogli u Drugom svjetskom ratu, nisu nam pomogli u Normandiji, npr. Spomenute su različite bitke…ali bili su tu da nam pomognu svojom zemljom, i to je sasvim druga stvar. Dodatno, potrošili smo ogroman novac pomažući Kurdima streljivom, oružjem, financijski, plaćama…sa svim tim što sam rekao, mi volimo Kurde.(…) Ponovljam, oni se bore jako dugo…to je je kao Izrael i Palestinci, ok? Možda je samo jedna razlika – njihova mržnja je još i veća.”

O čemu se radi?

Članak na koji se Trump poziva i koji navodi Normandiju i druge bitke kao primjer možete pročitati ovdje. “Kritičari su u šoku dok Trump drži obećanje da više neće biti ratova” kaže naslov članka koji je napisao bivši američki vojnik i stand-up komičar, a sadašnji novinar, Kurt Schlichter. U članku navodi ono što konzervativna Amerika već dugo osjeća i što već dugo ne želi: “ne želimo biti svjetski policajac”.

“Konzervativci poput mene još uvijek o sebi misle kao o jastrebovima, ali nakon gorkih iskustava naučili smo biti jastrebovi samo kada je američki interes direktno ugrožen. Nismo mi golubice. Samo ne želimo prolijevati krv naših vojnika dok to nije nužno potrebno. Elite ne moraju voljeti naš stav, ali u konačnici nisu elite one koje pokapaju svoje sinove i kćeri, muževe i žene. Mi smo ti. “

Ovakav stav je posljedica sve većeg broja ratova i intervencija koje su SAD imale nakon završetka Hladnog rata. U većini ratova američka javnost nije dovoljno ni upoznata s razlozima ratova. Zašto su, npr. Amerikanci bombardirali Srbiju? Koji je njihov interes bio u tome? Zašto su napali Irak? A ako spominjem Irak, gdje je to oružje masovnog uništenja koje je Saddam Husein imao kod sebe? Ništa nije nađeno, a “razlog” zbog kojeg je Amerika ušla u rat u Iraku je bilo upravo oružje masovnog uništenja. Demokracija? Ma da…

Takve stvari, kao i ogromni troškovi koje SAD ima u tim ratovima, navele su konzervativce na oprez prilikom stupanja u ratove. Trump je američke ratove nazvao “beskrajnima i besmislenima”, bez cilja, bez strategije završetka. I otkako je on postao predsjednik, a ima tome već skoro 3 godine, SAD nije pokrenuo nijedan novi rat. Mada je bilo prilike, posebno s Iranom.

“Kurdi su pomogli uništititi ISIS, istina. Također je istina da bi se Kurdi ionako borili protiv ISIS-a, budući da su psihokalifat imali u susjedstvu. Budimo iskreni – Kurdi nisu bili s nama u Normandiji, Inchonu, Khe Sahnu, ili Kandaharu. Sirijski Kurdi su ratovali s nama u svojoj zemlji jer smo dijelili isti interes u uništavanju glavosječkog freak showa, ISIS-a. Uz to, svi Kurdi nisu isti. PKK – Kurdistanska Radnička Partija – je gomila komunističkih terorista koji se s Turcima bore dugo vremena. Ti crvendaći nisu naši prijatelji…”

Autor članka je vrlo jasno naznačio nekoliko stvari o kojima konzervativna Amerika već duže vremena govori. Ratovi koji se vode u zadnje vrijeme su bespotrebni, nemaju kraja, nemaju cilja. Samo osiromašuju Ameriku, odnose ljudske živote, pogoduju jedino Kini i vojnoinduistrijskom kompleksu u SAD-u.

Osim toga, protiv koga bi se Amerikanci zapravo borili u Siriji? Protiv Turaka s kojima su u istom vojnom savezu, NATO-u? Tko je Amerikancima veći saveznik, Kurdi ili Turska. Ako su im i jedni i drugi saveznici, ne bi li bilo logično pustiti ih da se međusobno obračunaju?

Svi ti argumenti zapravo pogoduju Trumpu koji je u predizbornoj kampanji obećavao da neće više biti bezglavog ulijetanja u ratove koje ne znate kako završiti. Zato nije ni čudo da je Trump skoro doslovce citirao autora članka u svojoj argumentaciji zašto Kurdima daje košaricu.

Zaključak

Da se razumijemo, nisu hrvatski mediji krivi, izvorno, ovakvom pokrivanju vijesti o Trumpu, a time i o današnjoj Americi. Oni samo prepisuju. Pravi izvor zagađenja dolazi od samih američkih medija kojima je stalo prikazati Trumpa kao luđaka i manijaka, nesposobnog političara koji se manipulacijom našao na čelu najmoćnije zemlje svijeta. Istovremeno, prava manipulacija je ona njihova. Kad Trump okrene leđa Kurdima napada ga se zbog toga. Da je Trump okrenuo leđa američkim saveznicima Turcima, mediji bi ga i zbog toga razapeli.
Ako Trump zatraži reviziju ugovora s Iranom, nastane hajka i opisivanje njega kao luđaka koji svima nama prijeti nuklearnim ratom. Kad kaže da nije u redu pobiti 100 Iranaca zbog rušenje hrpe plastike i željeza, mediji ga napadnu da je kukavica i da ne misli na američke interese.

U najnovijoj krizi je zanimljivo izvještavanje CNN-a. U SAD-u CNN je konstantno protiv Trump. Tako zadnji potez proglašavaju izdajom Kurda, ostavljanju jadnih Kurda na milost i nemolost krvoločnim Turcima i slično. Otprilike tako. Istovremeno CNN ima svoju podružnicu CNN Turska. Što mislite kako su Kurdi opisani u njihovom izvješćivanju?

Sigurno nisu opisani kao bespomoćne žrtve. Možemo se kladiti.
Isti je vlasnik CNN-a u SAD-u i CNN-a u Turskoj, međutim izvješćivanje je dijametralno suprotno.

Takvo izvješćivanje, u kojem je bitno da su novinari stalno protiv Trumpa, ili nekoga i nečega, bez obzira koju pozicija taj zauzima, ne doprinosi razumijevanju situacije. To je čista manipulacija.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom


Facebook komentari