Dana Loesch – Večernjakova “kraljica oružja”

Širimo činjenice
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nedavna pucnjava u školi koja se dogodila na Floridi je u SAD-u (opet) otvorila raspravu o zabrani oružja, pooštrenju pravila za kupnju oružja i o svemu ostalome vezanome uz oružje. Idući tjedni će biti prepuni rasprava u SAD-u o tome, jer se pripremaju i protesti u Washingtonu. Naravno, uvijek kad je takva tema u pitanju, laži, manipulacije i teorije zavjera su prisutni u javnosti.
Mediji u Hrvatskoj baš i ne prenose događanja preko bare. A kada se to i dogodi, obično to naprave netočno ili površno.
Najnoviji primjer takvog informiranja je članak u Večernjem listu pod naslovom Kraljica oružja u SAD ‘lijepa i ubojita vještica Dane Loesch'”. Ni u članku ni u naslovu nije jasno na kakvo se ludilo misli. Je li ludilo masovno ubojstvo? Ili je ludilo sama Dana Loesch. Po čemu je ubojita? Nekoga je ubila?

Tko je Dana Loesch?

Dana Loesch je nekad bila novinarka, blogerica, voditeljica, medijska osoba. Danas je glasnogovornica NRA (National Rifle Association).  NRA je udruga koja u javnosti i u politici promiče obranu Drugog amandmana američkog ustava. Drugi amandman kaže da svaki građanin ima pravo i slobodu posjedovati oružje. Vrlo liberalna ideja koja svoju povijest ima još u doba američke borbe za neovisnost. Jer vlast ili država može postati nasilna i diktatorska, a dužnost pojedinca je da obrani svoju slobodu i ustane protiv takve vlasti. Čak i oružjem. I to je glavni argumenzagovornika prava na oružje.  NRA je najstarija udruga u SAD-u i postoji još od 1871. godine. Financira se većinom donacijama i članstvom. Zaštita Drugog amandmana im nije jedina aktivnost. Udruga je jako aktivna i u edukaciji ljudi o oružju i rukovanju s oružjem.
Budući da su aktivni i u lobiranju, da su aktivni i u javnosti, medijima, svaki put kad se dogodi nekakva masovna pucnjava u SAD-u, udrugu se proziva kao krivce i one koji snose odgovornost za takvo stanje. I to se događa mada nijedan od ubojica u tim masovnim pucnjavama nije bio član NRA.  Ovu činjenicu ne spominje ni članak u Večernjem.  Večernji “citira” Danu Loesch koja kaže : “Nećemo preuzimati odgovornost za nešto s čime nemamo nikakve veze.” A onda pišu: “Zbog takvih stavova mnogi je smatraju vješticom, pa su je okupljeni ispratili povicima ‘spalite je.’ ” Ni spomena u Večernjem je li Loeschina tvrdnja istinita, ni zašto izaziva toliko bijesa.

Što je netočno i nepotpuno u članku?

“Većina medija voli masovne pucnjave. Ne kažem da vole tragedije, ali vole kada im skače tiraža. A uplakane majke dižu prodaju novina – izjavila je Dana Loesch u govoru u sklopu konferencije Konzervativne političke akcije i, naravno, odbacivši odgovornost NRA za nedavni pokolj na Floridi.”
Naravno da je odbacila odgovornost NRA jer udruga ni na koji način nije odgovorna za pucnjavu u školi. Osim toga, Dana Loesch je izjavila kako su ” uplakane bijele majke zlato za tiražu.” Kompletan njezin govor možete pogledati na videu ispod.

Večernji propušta uvidjeti srž njene izjave. Bijele majke su uplakane zbog žrtava masovnih pucnjava, ali crne majke su svakodnevno uplakane jer njihova djeca ginu svakodnevno u pucnjavama, pljačkama, sukobima bandi. A mediji o tome ne izvještavaju. Zašto je to ona uopće spomenula? Većinom zato jer u gradovima kao što je Chicago vladaju Demokrati, a svojom politikom nisu uspjeli smanjiti broj zločina. Naprotiv, broj ubojstava raste, a broj žrtava i počinitelja je najveći među crnačkom populacijom. Veći nego što je njihov udio u ukupnoj populaciji. Mediji, nekako, oko toga ne dižu graju. Percepcija javnosti je da su Demokrati za veću kontrolu naoružanja, zato čitava stvar postaje politički obojena.
Večernji piše i kako je izjavila:” Nije naš posao da pratimo znakove za uzbunu ili izvještaje država o provjeri kupaca oružja.” I da su je zbog toga mnogi napali. Može se zaključiti kako Večernji smatra da je njezina izjava loša ili netočna. Ali njezina izjava je istinita jer NRA je civilna udruga koja nije zadužena za provođenje zakona. I ne može to napraviti. Za to postoje državni organi. Koji su, kako se sve više doznaje, zakazali.

“Najviše ih je pogodilo kada je mrtva-hladna izjavila o floridskom krvniku Nikolasu Cruzu ‘da ne vjeruje da se taj luđak uopće mogao dokopati vatrenog oruzja’.” Ovim se implicira kako Loesch ne vjeruje da se ubojica uopće dokopao oružja. Što nije istina. Njezina izjava je da ne vjeruje kako bi se  “luđak” trebao dokopati oružja. I to ne samo taj već bilo koji.

“Očito po onoj kršćanskoj “tko se mača laća, od mača i pogiba”, Loeschovoj se dogodilo da se i sama našla na udaru anonimnih prijetnji, pa se lani sa suprugom i sinovima morala presliti u drugi dom.”  Sad znamo da Večernji podupire i prijetnje smrću i slične stvari. Jer kako drugačije protumačiti ovu rečenicu. Dobila je što je zaslužila?

Zaključak

Čitav članak je napisan vrlo neprofesionalno. Iz konteksta se vade izjave, koje onda imaju sasvim drugo značenje. Uopće se ne objašnjava što se zapravo događa u SAD-u. Čitatelj ne dobija nikakvu informaciju. Samo članak o nekakvoj, očito, “luđakinji”. Bez ikakvog objašnjenja zašto Dana Loesch i slični njoj imaju mišljenje kakvo imaju i zašto su neki protiv njih. Takvo pisanje u hrvatskim medijima je sve češće, posebno kad je u pitanju situacija u SAD-u.
Takvim “informiranjem” hrvatski čitatelj ostaje bez prave informacije.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na  info@dubokavoda.com.

Facebook komentari