Je li Boris Miletić zabranio vojnim zrakoplovima let nad Istrom?

Širimo činjenice
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hina je obavila intervju s predsjednikom IDS-a, Borisom Miletićem, a neki medji su iz tog razgovora izvukli tezu da ratni zrakoplovi neće  nadlijetati Istru. Intervju su prenijeli portali N1 i Priznajem.hr. N1 je postavio naslov “Boris Miletić: Ratni zrakoplovi neće nadlijetati Istru“. Portal Priznajem.hr je postavio naslov “MILETIĆ UMISLIO DA JE ISTRA DRŽAVA: ‘Ratni zrakoplovi neće nadlijetati Istru’ “.
Osim naslova, portal Priznajem.hr na početku članka kaže:
“Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić potvrdio je u razgovoru za Hinu kako ratni zrakoplovi ipak neće nadlijetati Istru nakon nedavne najave kako se bivši vojni aerodrom kraj Pule namjerava ponovno aktivirati u vojne svrhe.”

Iz ovog bi se dalo zaključiti kako Boris Miletić određuje tko će letjeti nad Istrom, te da Istra i njihova vlast sebe mogu izuzeti iz hrvatskog zračnog prostora. Međutim, nije tako.

Što je Boris Miletić zapravo rekao?

“Reagirali ste na najavu kako se bivši bojni aerodrom kraj Pule namjerava ponovno aktivirati u vojne svrhe. U kojoj je to fazi te ima li šanse zaustaviti taj proces?

Uspjeli smo riješiti taj problem nakon sastanka koji smo župan Flego i ja održali s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Krstičevićem na kojem nam je jasno i decidirano rečeno da se vojni borbeni zrakoplovi neće vratiti u Pulu. Militarizacija Pule i Istre nije opcija i mi ćemo se boriti protiv toga na sve moguće načine. U skladu sa Strategijom o nacionalnoj sigurnosti Ministarstvo će ipak zadržati određene objekte na tom području kako bi vojska bila prisutna u čitavoj zemlji.”

Ukratko, Miletić nije rekao ništa od onog što bi se dalo zaključiti iz naslova na portalima N1 i Priznajem.hr.

Zaključak

Naslovi na oba portala, te uvod u članak na portalu Priznajem.hr su sasvim lažni i netočni. U intervju je jasno da Miletić ne govori o borbenim zrakoplovima, već o upotrebi bivšeg vojnog aerodroma, koji je MORH odavno otpisao. On upotrebljava floskule poput “demilitarizacija Istre” i “borba protiv militarizacije”, ali on o tome ne odlučuje niti se njega išta pita. Stvar je jednostavna: u Hrvatskoj vlada Vlada. I dan danas nad Istrom lete borbeni zrakoplovi HRZ-a, stari MIG-21. Letjet će i F-16. A nad Istrom lete i borbeni zrakoplovi naših saveznika. Potreba za većom ili manjom prisutnošću vojske u Istri ili nekom drugom dijelu Hrvatske je stvar nacionalne sigurnosti i teritorijalnog integriteta i mijenja se sukladno sigurnosnim situacijama. Trenutno je ovako kako je. A IDS-ove floskule su samo parole za dobivanje političkih poena. Ništa više. Čemu služe ovakvi naslovi nad korektnim i točnim člancima? Samo privlačenju čitatelja (clickbait) i uznemiravanju javnosti.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Facebook komentari