Po Jutarnjem listu, Trump je luđak koji će za par dana gurnuti svijet u totalni kaos

Širimo činjenice
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ako ikad pročitate bilo kakav članak na portalu Jutarnji.hr ili u Jutarnjem listu o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, odmah ćete primijetiti da tu ne cvijeta neka ljubav. Baš suprotno. U člancima se američkog predsjednika opisuje kao nestabilnu i polu ludu osobu, manijaka koji gura svijet na rub kaosa, a jedino što ga sprječava da ne lansira rakete s nuklearnim bojevim glavama su neki njegovi savjetnici i ministri. U zadnje vrijeme hrvatski mediji spominju sve više američkog ministra obrane Jamesa Mattisa. Kao normalnog čovjeka koji drži Trumpa na uzici. Mada mu je nadimak “Mad Dog”, Bijesni Pas.

Ništa bolja situacija nije ni u drugim hrvatskim medijima. U nekoliko navrata sam pisao o medijskim manipulacijama s Trumpom. Možete pročitati članke ovdje, ovdje, ovdje ovdje. Kratko rečeno, članci o Trumpu su većinom netočni, prepisani i nepotpuni. Najnoviji manipulativni uradak na portalu Jutarnji.hr je “TJEDNI NAS DIJELE OD TRENUTKA KADA BI SVIJET MOGAO UTONUTI U KAOS Na pomolu slom ključnog sporazuma kojim je jednom već izbjegnut sukob većih razmjera”.
Sam tekst je djelo HINA-e i u njemu se ne može naslutiti zašto bi Trump bio protiv sporazuma s Iranom. Navodi se da on smatra da je to najgori sporazum ikad ali objašnjenja toga nema. Iranski predsjednik Hassan Rouhani tvrdi da je Trump nestručan da bi mogao dati svoje ocjene o sporazumu i da sve promatra kroz novac. Dalo bi se zaključiti da je Rouhani atomski fizičar i da mu nije stalo do novca. Uglavnom, članak je malo veća papazjanija iz koje nije jasno o čemu se radi. Naslov je još gori, senzacionalistički, namijenjen zastrašivanju publike i stvaranju panike. Djelo je uredništva Jutarnjeg.hr.  Fotografija koja ide uz članak, s Trumpovim licem koji odaje nekakav bijesni izraz, otvorena usta…baš ne djeluje da je normalan. Da bi razbistrio malo nedoumice, pokušat ću pojasniti o čemu se zapravo radi.

Screenshot

Zašto Trump smatra da je sporazum s Iranom loš?

Washington Post je još prije nekoliko mjeseci objavio članak u kojem pojašnjava Trumpove zamjerke sporazumu s Iranom. Pojasnili su i u kojim zamjerkama Trump griješi i u kojima je u pravu. Nekoliko je Trumpovih zamjerki:
1. SAD plaća 150 milijardi dolara Iranu kako ne bi razvijao nuklearno oružje;
2. ugovor ne sprječava Iran da razvija balističke rakete;
3. inspektori za nadzor razvitka nuklearnog naoružanja nemaju pristup svim lokacijama i ne mogu do kraja nadzirati poštuje li Iran sporazum;
4. neki dijelovi ugovora i obaveze Irana nisu stalne već su samo privremene (do 2025. godine), što ne sprječava Iran da razvije nuklearno naoružanje nakon toga;
5. Iran ne poštuje “duh sporazuma”, tj. podržava Assada u Siriji, neke druge grupe u drugim državama, ukratko, sukobljuje se s Amerikancima i njihovim saveznicima u drugim državama.

Ovo su neki od razloga zbog kojih Trump želi razmisliti i promijeniti ugovor s Iranom. Najvjerojatnije tako da bi se ugovor nadopunio i kako bi se dobili bolji uvjeti za SAD.  Naravno, ovi razlozi nisu objašnjeni ni u HINA-inom članku, niti u naslovu Jutarnjeg.hr.

Panika

Trump neće napasti Iran. Nigdje se ne govori o tome. Dok on govori o sporazumu s Iranom, najčešće govori o sankcijama. Do sada, Trump nije pokrenuo niti jedan novi rat. Baš naprotiv, sa Sjevernom Korejom se ide u pregovore (što se nije radilo desetljećima), ISIS je uništen u Iraku, a američkih vojnika tamo gotovo da i nema, smanjuje se vojska u Afganistanu, a bila je namjera i povući se iz Sirije (prije nego je Assad, navodno, upotrijebio kemijsko naoružanje).  Ako mu ovo sve uspije realno bi bilo očekivati i Nobelovu nagradu za mir. Ako ovako nastavi.
Iz te perspektive valja gledati i sporazum s Iranom. Prijetnje, glumljenje luđaka (dobro dođe), pritisci, uskraćivanje novaca i redefiniranje postojećih ugovora,  su način na koji Trump pregovara. Mjesta za paniku nema.

Zaključak

Ovaj članak, djelo HINA-e i Jutarnjeg.hr, je nepotpuna informacija sa senzacionalističkim naslovom usmjerenim na širenje panike. U samom članku se ne objašnjavaju ni stavovi SAD-a, ni Francuske, ni Njemačke. Navodi se da su jedni protiv, drugi za, ali nikakvih objašnjenja nema. Članak, u binomu s naslovom, izaziva strah. Planetom vladaju luđaci koji će nas sve pobiti. A najveći je Trump. Napast će Iran i izazvati nuklearni rat i kaos. A vjerojatno je sve to zbog nafte.

Nažalost, mediji su nam takvi.

 

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Facebook komentari