Je li to upravo CNN zabio nož u leđa Fox Newsu?

Širimo činjenice
  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Prije par dana napisao sam tekst o novinarskom prosvjedu i apsurdima njihovih “zahtjeva”. Jedna od stvari koje sam tada napisao je da su hrvatski novinari razjedinjeni. I to toliko da su skloni jedni drugima podmetati noge i zabijati nož u leđa. Naveo sam i dva primjera. Jedan je HND-ova “zgroženost” prijedlogom vlade da predsjednica konkurentske novinarske udruge, Katja Kušec, uđe u Vijeće za elektroničke medije. Drugi primjer je bio likujući članak na portalu Telegram.hr kad su neke lokalne televizije dobile zabranu emitiranja zbog “Bujice”. Kao komentar na to sam napisao i:
“Prava novinarska solidarnost. Samo u Hrvatskoj. U SAD-u su novinari Foxa čvrsto stali iza kolegice s CNN-a kad su joj iz Bijele Kuće zabranili pojavljivanje u Bijeloj Kući.

Međutim, stanje u SAD-u se upravo promijenilo.

CNN vs Fox News

U SAD-u, mediji većinom naginju lijevo, što znači da glavni mediji podržavaju većinom demokrate. I to nije nikakva tajna, i to nije nevidljivo. Dovoljno je pogledati pogledati političke emisije na CNN-u ili MSNBC-u. Možda neki od tih novinara i ne podržavaju toliko Demokrate, ali definitivno svi mrze Donalda Trumpa. Kad kažem “mrze”, to kažem jer ne znam kako drugačije objasniti to što oni rade. Nekad se je Barrack Obama zalagao za strože uvjete imigracije i nitko se nije bunio. Danas kad to kaže Trump, dočekaju ga na nož. Jedina televizijska kuća koja podržava Trumpa je Fox News, a neki od njihovih novinara čvrsto stoje na Trumpovoj strani. Doduše ne po svemu, ali po pitanju poreza, gradnje zida i imigracije i pitanja pobačaja i socijalizma, tu su negdje.

Zato je i New Yorker objavio članak u kojem postavlja pitanje je li Fox News postao propagandno sredstvo Bijele Kuće i Trumpa.  Sasvim dobro pitanje, doduše nitko ne postavlja pitanje čiji su propagandni alat drugi mediji.

DNC odbio Fox News

I sad nastaje čitava priča. 2020. godine, predsjednički su izbori. Jedan od kandidata, na republikanskoj strani, bit će Donald Trump. Na strani demokrata ima više kandidata, zato će oni održati preliminarne izbore unutar demokratske stranke. To je vrlo bitno, a kampanje se vodi kao u “pravim” izborima. Na televizijama se prenose predsjedničke debate, a ove godine je Demokratska stranka odlučila da neće dopustiti da Fox News uređuje niti jednu od debata. Njihovi novinari neće sudjelovati na tome. To vam je slično onome kad je Gordan Maras izbacio novinare HRT-a s presice, ili još bolji primjer, kad je udruga “U ime obitelji” zabranila nekim medijima dolazak na proslavu uspješnog referenduma o braku.

U svojem prošlom tekstu napisao sam da su novinari u SAD-u solidarni, pogotovo kad se radi o političkim pritiscima. I naveo sam primjer CNN-ove novinarke koja je dobila izgon iz Bijele Kuće. Slično se dogodilo i još jednom CNN-ovom novinaru. U oba slučaja Fox News je stao u obranu CNN-ovih novinara napadajući Bijelu Kuću. U ovom sadašnjem slučaju CNN nije učinio isto.

CNN-ov novinar Brian Stelter, koji bi se mogao nazvati i glasnogovornikom glavnog urednika CNN-a, nije izravno odobrio odluku Demokratske stranke, ali je nije ni napao. Umjesto toga se složio s člankom iz New Yorkera, dodajući da se političare Demokratske stranke “dehumanizira” u emisijama Fox Newsa.

Promjena ponašanja

Dok sam pisao članak o novinarstvu u Hrvatskoj nisam mislio da bi se nešto slično moglo dogoditi i u SAD-u. Ali čini se da to više nije tako, da se stvari koje se događaju tamo, događaju i kod nas, a čak i obrnutu.

Amerikanci bi se ozbiljno trebali zabrinuti. Nastupilo je pohrvaćivanje Amerike.

 

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom.
Facebook komentari