Provodi li policija represiju nad novinarima?

Širimo činjenice
  • 25
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U javnosti je izbio “skandal” kad su dvojica policajaca došla u redakciju portala Net.hr i tamo provjerila identitet njihove novinarke Đurđice Klancir. Mediji su se odmah raspisali o policijskom teroru i sprezi policije i politike.

O čemu se zapravo radilo?

Sisačko-moslavački župan se osjetio uvrijeđenim zbog tekstova koje je novinarka napisala o njemu i odlučio ju je tužiti, privatnom tužbom, zbog “duševnih boli”. Angažirao je odvjetnika i dao mu svoju punomoć da ga zastupa u konkretnom slučaju. Kako bi tužba imala sve potrebne elemente, odvjetnik je morao imati i točan identitet novinarke. Ime i prezime, adresa  i slično. Sudski procesi su uvijek osjetljiva stvar, pa je potrebno imati točne podatke. Odvjetnik je poslao osnovne podatke o Đurđici Klancir, koje je imao policiji i policija je pristupila utvrđivanju identiteta.

Je li to u nadležnosti policije?

Jest. Zakon o policijskim postupcima i ovlastima definira u kojim slučajevima se provjerava identitet osobe. Članak 30.  opisuje pod kojim okolnostima i tko može zatražiti takvo postupanje policije. Točka 11. kaže da to mogu biti državne institucije, pravne te fizičke osobe u slučajevima da je osoba kojoj se provjerava identitet povrijedila neko njihovo pravo. U ovom slučaju, vjerojatno, dostojanstvo ili nešto tomu slično.
Dodatno, Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika u članku 50. kaže:  “Policijski službenik će provjeriti identitet osobe na zahtjev službenih tijela državne uprave, pravnih ili fizičkih osoba ukoliko je povrijeđeno neko njihovo pravo. U slučaju sumnje da se radi o namjeri zlouporabe osobnih podataka, policijski službenik će provjeriti identitet osobe, ali podatke neće priopćiti podnositelju zahtjeva već će ga uputiti da te podatke zatraži pisanim, obrazloženim zahtjevom od nadležne ustrojstvene jedinice policije. “

Iz ovih dvaju propisa jasno je da je policija imala pravo postupati po zahtjevu ili zamolbi odvjetnika.

Dodatno, u intervjuu na televiziji N1 načelnik Uprave policije, Josip Bukvić, je pojasnio okolnosti koje su dovele do ovog slučaja.Između ostalog, po njegovom nemuštom objašnjenju, vidljivo je da postoji način na koji se određuje je li zahtjev odvjetnika ili nekog drugog osnovan ili ne. Čak i u slučaju mogućnosti zlouporabe podataka policija će provjeriti identitet, ali neće dostaviti podatke tražitelju već ga upućuje na traženje pismenim putem s detaljnijim objašnjenjem o zahtjevu.

Medijske manipulacije i izigravanje žrtve

Fotografija koju sam postavio kao prilog ovom tekstu je screenshot s intervjua na televiziji N1. Natpis je “Policijski upadi u redakcije”. Činjenica je da nije bilo više “upada” nego samo jedan dolazak u jednu redakciju. Upad policije malo drugačije izgleda. Čista manipulacija N1 televizije.

Osim toga, prema novinarki policija nije postupala. Provjera identiteta nije represija, a eventualne probleme novinarka nema s policijom već sa Sisačko-moslavačkim županom, Ivanom Žinićem.

Je li policija morala doći u redakciju? To je teško reći s informacijama kojima sad raspolažemo, ali činjenica je da je novinarka u javnosti poznata pod imenom Đurđica Klancir, ali to joj zapravo nije puno ime. Puno ime joj je Đurđica Klancir – Ladišić i po policiji oni to nisu mogli utvrditi samo po svojoj evidenciji. Ispada da novinarka u javnosti krije svoje puno ime.

Svjesni ste da policija ima vašu fotografiju u svojoj evidenciji, zar ne? Ako ste radili osobnu iskaznicu, onda je u policiji i vaša fotografija. Fotografija mora biti stara najviše pet godina. Onda je, kao, važeća. Ako je starija, ne vrijedi. Policiji, očito, nije pomogla fotografija i procijenili su da moraju ići na radno mjesto novinarke. Zašto ne na adresu stanovanja? To je pitanje za policiju. Možda novinarka ne stanuje na adresi na kojoj je prijavljena. Osobno sam nazočio u nekoliko slučajeva u kojima je policija dolazila ljudima na radno mjesto, noseći sudske pozive, provjeravajući identitete i obavljajući informativne razgovore. U jednom slučaju čak i s psima za traženje droge. Nijedan od tih slučajeva nije završio u medijima poput ovoga. Znači li to da su novinari svete krave?

Kontroverze

Poznanstvo i sprega policijskog načelnika i župana može, ali i ne mora biti kontroverzno. Možda skupa muljaju, a možda se samo poznaju kao župan i prvi pendrek županije. U tome onda ne mora biti ništa nezakonito.
Isto tako riječ je o postupanju policije u novinskoj redakciji par dana nakon što se novinari bune na prosvjedu o tome da su maltretirani u Hrvatskoj.   A zanimljiva je i činjenica da policija ima program koji ne može otkriti Đurđicu Klancir u evidenciji, osim ako nije upisano njeno puno prezime. Ovdje je kontroverza što je moguće da je program izradio rođo ili član neke od posebnih partija.

Zaključak

Najvjerojatnije je da nee provodi policija represiju nad novinarima. Moguće je, ali nije sasvim sigurno. Kad je riječ o policiji uvijek valja biti oprezan. No, sigurno je da novinari provode represiju nad policijom. Trenutno. Novinari glume, po tko zna koji put žrtvu i viču “vuk”, sve u cilju kako bi kapitalizirali prosvjed od prije neki dan. Policija je radila svoj posao. Jesu li mogli to napraviti i na neki drugi način je otvoreno pitanje. Ali u svakom slučaju nije neuobičajeno da policija dolazi na radno mjesto utvrditi identitet ili nešto slično. Čitava priča o tome je manipulacija. Svaki dan se otkriva ili sakriva neki drugi podatak, a sve kako bi se priča duže vrtjela u javnosti.

Jedini rezultat svega je da će Hrvatska na ljestvici slobode medija, koju će raditi “neutralne” međunarodne organizacije, pasti za par mjesta. A to i nije toliko strašno. Uglavnom, čitava priča za nas, obične ljude, nije bitna. To je klasičan sukob između političke elite na jednoj strani i novinarske elite na drugoj. Međusoban sukob dviju privilegiranih grupacija.

Možda nas, građane i seljake,  puste na miru.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom.

 

Facebook komentari