Lažna informacija o oštećenom spomeniku poginulim redarstvenicima u Borovu Selu

Širimo činjenice
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U proteklih nekoliko dana po nekim portalima, blogovima i najviše po društvenim mrežama, širi se fotografija oštećenog spomenika poginulim redarstvenicima u Borovu Selu.
Riječ je o ovoj fotografiji:

Izvor: Facebook stranica Udruge veterana DR – Rab

Fotografiju su prenijeli i neki blogovi poput Hrvatskoobrambenostivo.com . Također, fotografija se pojavila i na društvenoj mreži Twitter.

 

Informacija se pojavila 20. studenog 2018. godine i vrlo brzo se proširila društvenim mrežama, međutim ne i među većim portalima. Ni policija nije izdala neku informaciju o tome da je 20. studenog, kako neke objave sugeriraju, oštećen spomenik u Borovu selu. Naravno, može biti da policija želi prešutjeti neke stvari, ali svejedno…čulo bi se nekako.

Zato sam provjerio informaciju.

Zaključak

Je li neka fotografija lažna ili ne, danas je vrlo jednostavno provjeriti. Na vašem mobilnom telefonu otvorite sliku. Zadržite prst malo duže na fotografiji i pojavit će vam se izbornik (ne Dalić) koji će vam ponuditi nekoliko opcija. Jedna među njima je i da potražite sliku na Googleu. Guglajte fotografiju.

Rezultat? Fotografija je autentična. Spomenik je stvarno oštećen, ali 2012. godine. Čak je i krivac pronađen, za divno čudo.  Dakle, čitava panika oko navodnog uništenja spomenika je lažna. Još jedan dokaz da fotografija nije iz sudenog 2018. je to što je možete naći i na ovoj adresi iz svibnja 2018.

Što je cilj ovakvih objava i informacija? Provokacija. Stvaranje negativnih osjećaja. U ovom slučaju prema Srbima i Miloradu Pupovcu (sudeći po nekim objavama) i pritisak na Vladu RH. Doduše, stara poslovica kaže da su u laži kratke noge.

Iznenađujuće je da niti jedan medij nije prenio ovu fotografiju, mada često prenose lažne vijesti. Ovaj put su provjerili. Aleluja.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom.
Facebook komentari