Medijske manipulacije o Vukovaru

Širimo činjenice
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Svake godine, dok Hrvatska obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, u javnosti se pojave neke “nove” informacije o događajima iz 1991. Pogotovo onima koji su se zbivali oko Vukovara. Je li Vukovar mogao biti spašen i obranjen? Je li se moglo probiti i pomoći obrani? Što je učinilo hrvatsko državno vodstvo na čelu s Predsjednikom? Kolike su žrtve Vukovara? Koliko je bilo branitelja i koliko su štete, ljudske i materijalne nanijeli neprijatelju? Sve to se propitkiva u hrvatskoj javnosti. I postoje različite teme i dileme, pa i trileme. A najzanimljivije u svemu je što odgovori na većinu tih pitanja postoje. Napisane su knjige o Vukovaru, otkriveni arhivi, vojni, policijski, državni, predsjednički…ali i dalje se vrše manipulacije.

Manipulacija portala Express.hr

Najnovija manipulacija je ona portala Express.hr. Znam, neki od vas će reći da Express.hr nije ozbiljan portal. Ali to nije važno. Važno je kojim se temama bavi. A tema Vukovara u 1991. godini je ozbiljna tema.

Članak koji je portal objavio nosi naslov “Dramatična snimka: Vukovar pred padom, a Tuđman spava”. Članak nije potpisan, tj. navodi se kao autor sam portal. Znači, redakcija portala. Objavljen je 17. studenog 2018. godine. Sam naslov bi trebao sugerirati čitatelju da će čuti dramatičnu snimku, da je u vrijeme pada Vukovara, predsjednik spavao i da ga uopće nije bilo briga za Vukovar. To je idući zaključak. Znate ono, vojnik na straži, zaspao, a neprijatelj napao. To je vrlo logičan zaključak koji bi se mogao izvući iz samog naslova članka. Osim toga, moglo bi se zaključiti i da se Vukovar mogao obraniti ili spasiti, samo da državni vrh nije spavao i da su bili aktivniji u obrani Vukovara.

U samom članku se prikazuje transkript razgovora Mile Dedakovića Jastreba, zapovjednika obrane Vukovara, s pomoćnikom predstojnika Ureda predsjednika, Robertom Travašem.  To je  pomoćnik Hrvoja Šarinića. U razgovoru Dedaković traži Predsjednika na telefon, a Travaš kaže da je Predsjednik otišao prije sat vremena. Dedaković pita jel ga može dobiti, a Travaš kaže nek mu kaže zašto ga treba pa će ga oni probuditi. Dedaković objašnjava da je Vukovar pred padom i da bi htio čuti što Tuđman misli o tome. Travaš ga pita želi li da oni probude Tuđmana, ali Dedaković se ne izjašnjava. Travaš ga obavještava da je Predsjednik upoznat s izvješćem koje je Dedaković poslao, da je isti dan upućeno pojačanje od 400 ljudi za Vukovar, što ne zadovoljava Dedakovića. Njemu je to malo, niti jedna bojna.

Budući da Tuđmana nema u uredu, i ne mogu s njim stupiti u vezu, dogovaraju se da Tuđmanova tajnica nazove Dedakovića. Nakon toga, čitamo kako neka žena razgovara s Travašem. Njezin ton djeluje dosta autoritativno. Ispituje Travaša o pozivu za Predsjednika, na što on kaže da je poziv preusmjeren na ministra obrane, Šuška. Moglo bi se zaključiti da je ta žena tajnica predsjednika, ali onda čitamo kako ona pita Dedakovića želi li razgovarati s Travašem. Očigledno je ta gospođa u uredu kod Dedakovića, a ne u predsjedničkom uredu. Nakon kraćeg dogovora, Dedaković uzima liniju i pita: Znači predsjednik neće da razgovara sa mnom?
Travaš mu na njegovo inzistiranje ne može odgovoriti. Kaže da je poziv koji je on imao prema Tuđmanu usmjeren prema ministru obrane. Jer je on zadužen za obranu.

“Jastreb: Gospodine, tko je to vama rekao da se Šušak meni javi?

Travaš: Rekao je gospodin Hrvoje Šarinić, predstojnik Ureda.

Jastreb: Znači on je odlučio da predsjednik ne treba sa mnom razgovarati?

Travaš: On je rekao da je razgovarao s predsjednikom i da je tako odlučio.”

Iz ovog dijela se ne može zaključiti tko ne želi da Tuđman razgovara sa Dedakovićem. Je li to Šarinić ili Tuđman osobno.
Nakon pozdrava razgovor završava. Express.hr navodi da će drugi nastavak donijeti sutra. Na obljetnicu pada Vukovara. I objavili su, ali ne nastavak već sasvim novi članak s transkriptima novih razgovora. Pitanja iz prvog članka su ostala neodgovorena. Ostala su visjeti u zraku. Gdje je Tuđman? Zašto ga ne bude? Spava dok Vukovar pada. Kakav je to predsjednik i kakva je to briga za vlastitu vojsku i vlastite ljude?

Ono što Express.hr nije napisao

Snimke i telefonski razgovori Mile Dedakovića s državnim vodstvom nisu nepoznanica i o tome se zna desetljećima. Javno su i objavljeni i njima se već i ranije manipuliralo. Možete primjer vidjeti i na snimci ispod.

Video je odgovor na reportažu koju je objavio HRT na 20. obljetnicu pada Vukovara. Autor reportaže je Hrvoje Zovko, sadašnji predsjednik HND-a. Objavljena je u “Dnevniku” čiji je urednik tada bio Zoran Šprajc, današnji urednik “RTL direkta”. Inače, sličnu reportažu je objavio i “RTL Danas”, dan prije nego HRT. Budući da je RTL privatna televizija nije bilo reagiranja na te konstrukcije, ali na HRT-ove jeste. Neki članovi Programskog vijeća HRT-a nisu bili zadovoljni montiranjem i iskrivljavanjem smisla razgovora, pa su reagirali, a isto su učinili i neki gledatelji. U konačnici, nije bilo nikakvih posljedica ni za novinara Zovka, ni za urednika Šprajca.

Članak na Express.hr portalu ne navodi, niti objašnjava kada su razgovori vođeni. Sugerira se da su vođeni malo prije pada Vukovara. Naslov: “Dramatična snimka: Vukovar pred padom, a Tuđman spava” sugerira upravo to. Međutim to nije sasvim sigurna informacija. Ono što je pouzdano jest da su razgovori snimljeni nakon 11. listopada 1991. jer nakon toga datuma Mile Dedaković nije više u Vukovaru. I to je, također, ono što je prešućeno. Naime, kako bi se bolje organizirala obrana, posebno logistički, i kako bi se koordinirali pokušaji proboja, Mile Dedaković je preseljen u Vinkovce, a u samom Vukovaru je ostao njegov zamjenik, Branko Borković. Podnaslov u članku je ” Iz Vukovara su zvali upomoć, ali se nitko nije usudio probuditi predsjednika Tuđmana” . Budući da se Dedaković nije nalazio u Vukovaru, već u Vinkovcima, sam podnaslov je netočan. Nisu iz Vukovara zvali u pomoć, već su razgovori vođeni iz Vinkovaca. Isto tako, i iz samog članka je vidljivo da je i Travaš voljan probuditi predsjednika Tuđmana, ali je problem tehničke prirode (nema linije) i problem s ovlastima, budući da je njemu njegov šef, Šarinić, naložio da Dedakovića preusmjeri na Šuška.

Cjelovite snimke

Na videu ispod možete čuti kompletan razgovor između Travaša i Dedakovića, koji je opisan u članku koji prenosi Express.hr. Razgovor počinje na 12.39. minuti i završava na 15.45. minuti.

U razgovoru ima nekih dijelova koje Express ne prenosi, ali koji nisu toliko važni. U 16.30 minuti se može čuti kako ženski glas kaže “Nemojte snimati, šušti…”. Uglavnom bi se po snimkama moglo zaključiti da su razgovori snimani sa Dedakovićevoj strani linije. Jer glasovi Dedakovića i žene koja je u njegovom zapovjedništvu su čistiji nego glasovi njihovih sugovornika, međutim to ne mora biti točno. Svi koji su razgovarali bili su svjesni da neprijatelj sluša. Dakle, postoji mogućnost da je razgovore snimio KOS, kontraobavještajna služba JNA. U 18.05. minuti počinje razgovor između žene u Dedakovićevom zapovjedništvu i Roberta Travaša. Može se doznati da je Travaš ranije zvao Dedakovića, a sad je ovo uzvraćeni poziv. Svi pozivi su usmjereni preko obavješatajnog centra (vjerojatno centra za obavješćivanje)  i nisu direktni. Razgovor završava u 20.15. minuti. I to je i kraj Expressovog članka.

Međutim…

…priča tu ne završava. Kako bi bilo jasno što se događa, želi li Predsjednik razgovarati s Dedakovićem, moramo slušati snimke i dalje. Idući razgovor koji se čuje je s ministrom Šuškom. Razgovara se o topničkom streljivu i NORA-ma. Očito je Šušak zadužen za nabavku oružja iz inozemstva, ali ima problema s nabavkom. Svjestan je da će Vukovar pasti, o tome je razgovarao s Predsjednikom, možda se može poslati nešto ljudi, s naoružanjem (40 mitraljeza i 1000 M-48 ). Što je nedovoljno i slabo naoružanje. Razgovor se dalje odvija oko naoružavanja i pojačanja za Vukovar, problemi su s koordinacijom pomoći, ali i s nedostatkom streljiva i naoružanja. Pogotovo topničkog. Nakon tog razgovora se odvija novi razgovor s izvjesnim Mijatovićem. Preko njega se pokušava doći do Tuđmana. Mada je razgovarao sa Šuškom, Dedaković želi razgovarati s Tuđmanom. Mijatović kaže da je on manji kotačić u sustavu i da mu ne može pomoći. Ali će se potruditi. I jest. Mijatović je doznao broj Hrvoja Šarinića i od 36.45. minute možemo čuti razgovor Šarinića i Dedakovića.

Iz razgovora doznajemo da je Šarinić odlučio da Dedakovića spoji sa Šuškom a ne Tuđmanom, budući da bi Šušak situaciju mogao bolje riješiti. Dedakoviću treba naoružanje i streljivo  a Šušak ih nabavlja. Ali Dedakoviću trebaju i ljudi, a on smatra da bi probleme koje ima mogao najbolje riješiti osobno predsjednik. U idućim snimkama može se čuti Dedakovićev razgovor, opet, s Tuđmanom.

Zaključak

Čitajući samo članak na Express.hr moglo bi se zaključiti da Predsjednik i tadašnja vlast nisu nimalo zainteresirani za spas Vukovara niti bilo kakvu pomoć Vukovaru. Ali ono što Express ne objavljuje nam daje dodatne informacije. Pogotovo kompletni razgovori koji nam danas pokazuju s kakvim problemima se suočavao Dedaković u organiziranju i obrane i proboja. Očita je slaba organizacija obrane, nedostatak streljiva i oružja, nabava u inozemstvu ide sporo, valja se prisjetiti da je Hrvatska tada imala embargo na uvoz oružja. A očiti su i problemi s ljudima, od poslušnosti do dostupnosti dovoljnog broja ljudi.

U takvoj situaciji, doznajemo, Predsjednik osobno inicira razgovore s Dedakovićem. To je inače neobično. U budućim akcijama i operacijama, tijekom operacija, Tuđman nikad nije razgovarao direktno s pojedinim zapovjednicima. U vojsci postoji hijerarhija i sustav vođenja i zapovijedanja koji Vrhovnika smješta na vrh vojne piramide. Vojskom i vojnim operacijama zapovijeda vojni stožer (u ovom slučaju general Antun Tus), a personalnu i materijalnu problematiku rješava ministar obrane. U ovom slučaju, 1991. godine, situacija nije bila normalna, pa su se i uloge pomiješale. Zato je i Tuđman mislio da mora osobno kontaktirati Dedakovića.

Sve te činjenice Express.hr ne objavljuje. Objavljuje samo djelomičan razgovor, samo dio. Takav razgovor potkrepljuje njihov naslov. Budući da su ove činjenice već široko poznate, da su se cjelokupni transkripti već objavljivali, pa se čak i nalaze na YouTubeu, čudno je zašto Express.hr odlučuje objaviti ovakav članak.

Zbog čega bi hrvatski portal, dan uoči obljetnice pada Vukovara, objavljivao manipulacije o povijesnim događajima, usprkos dokazima koji javno postoje i kažu suprotno? Uostalom, zašto bi mediji svake godine ponavljali istu priču, mada su činjenice poznate?

Ovaj slučaj nije jedini. I ovakve manipulacije neće stati. Čim vrijeme više odmiče i prolazi, više se manipulacija javlja i više će se o njima pisati.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom.

 

Facebook komentari