Je li Hrvatska ustaška država?

Širimo činjenice
  • 40
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U javnosti se često mogu čuti izjave nekih javnih osoba i političara kako Hrvatska “klizi prema ustaštvu”, kako se provodi “ustašizacija”  države, kako “ustaška zmija” ne spava  i slično. Neke stranke, neke osobe i neke udruge često se proglašava ustašama, “ustašoidima”, “filoustašama” i kojekakvim drugim maštovitim izrazima. Rijetko kada ti koji govore o “ustašizaciji” navode i razloge zašto to govore. Primjere ne navode. Predstavnici Srba u Hrvatskoj ponekad znaju navesti neke razloge, npr. pisanje u medijima, grafiti po zidovima i slično. Zato je rijetkost i pravo osvježenje da netko napokon navede neke priloge tezi o “ustašizaciji” Hrvatske ili o povezanosti RH i NDH. To je nedavno napravio portal Telegram.hr. Hvalevrijedan potez. Međutim sam članak na portalu je više manipulacija podacima nego što je nekakav argument. Pogledajmo zašto. Telegram.hr navodi tri razloga za povezanost današnje Hrvatske i NDH.

Hrvatska i danas isplaćuje mirovine ustašama

Hrvatska danas isplaćuje mirovine pripadnicima Hrvatske domovinske vojske od 1941-1945. To je naziv za one ljude koji su se u Drugom svjetskom ratu borili na strani NDH.

Tablica mirovina isplaćenih po posebnim propisima

U tablici se može vidjeti kome se sve isplaćuju mirovine po posebnim propisima. Bivših vojnika NDH ima 6076 s prosječnom mirovinom od 2333,92 kune. Tablica je dio statističkog izvješća HZMO-a za 2017. godinu. Dakle istina je da se mirovine “ustašama” isplaćuju kako navodi Telegram.hr. Što je neistina? Neistina je da se tu radi o ustašama. Bez temeljitije provjere nemoguće je znati koliko tu ima bivših ustaša, a koliko ima drugih vojnika NDH koji nisu bili ustaše. Naime, vojska NDH se sastojala od nekoliko oružanih sastavnica, od kojih je samo jedna bila zvana “Ustaše”. Radilo se o Ustaškoj vojnici.  Dakle, nisu svi vojnici NDH bili ustaše. NDH je tijekom svojeg postojanja vršila na teritoriju kojeg je kontrolirala mobilizaciju pričuvnih postrojbi. Vršila je i novačenje mladića za vojni rok. Svaki muškarac određene dobi imao je obvezu služenja vojnog roka. Dok se za pripadnike Ustaške vojnice smatra da su dobrovoljno pristupali u njene redove, pripadnici Domobranstva i redovne vojske nisu dobrovoljno pristupali već su imali zakonsku obavezu. Neki su i prisilno mobilizirani. Jedan od razloga zašto se smatra da je Domobranstvo bilo neučinkovito u Drugom svjetskom ratu je upravo ta kombinacija slabog morala i nemotiviranosti.

Što bi bila obveza današnje Hrvatske prema tim ljudima? Po članku na portalu Telegram.hr, ništa. Hrvatska im ne bi trebala davati mirovine. Ako im dajemo mirovine onda to današnju RH povezuje s nekadašnjom NDH. Sudeći po Telegram.hr. Podsjetimo, inicijativa i zakonski prijedlozi po kojima se i danas isplaćuju mirovine pripadnicima vojske NDH su doneseni u vrijeme dok je u Hrvatskoj bio na vlasti predsjednik Tuđman. On je bio partizan i ratni protivnik tih istih nekadašnjih vojnika NDH. Zanimljivo je da on to nije smatrao povezanošću RH s NDH, ali današnji mladci iz “Telegram redakcije” smatraju. Neki se uvijek nađu papskijima od Pape. Logikom Telegrama je RH povezana i s jugoslavenskim režimom, jer i službenicima SFRJ i JNA se isplaćuju mirovine.  I tako dalje ide logika ovog argumenta. Taj argumenat o “ustašizaciji” Hrvatske je nikakav jer onda je i današnja Italija ona Mussolinijeva, fašistička, Njemačka je nacistička i tamo vlada nacifikacija države, a čitav niz država u Europi su zapravo fašističke i nacističke.

Možda ne bi bilo pametno financirati udrugu koja negira Jasenovac

Ministarstvo hrvatskih branitelja godišnje financira razne projekte koje provode različite udruge. Po imenu ministarstva moglo bi se zaključiti da se tu rad samo o udrugama branitelja i sličnima, ali ne. Radi se i o udrugama koje se bave i Drugim svjetskim ratom, pa tako Ministarstvo financira i projekte Saveza antifašističkih boraca, pa i projekte Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.  Društvo je osnovano kako bi “ustanovilo što realniju sliku događaja u Jasenovcu od 1941. do 1945., kao i nakon 1945. godine”. Glavne teze osnivača Društva je da logor Jasenovac u doba NDH nije bio “logor smrti”, da ljudi nisu dopremani u Jasenovac kako bi ih se istrijebilo, već da je to bio sabirni logor. Po tome bi Jasenovac bio sasvim drugačiji tip logora od, npr Auschwitza . Isto tako, Društvo nastoji dokazati i da je logor postojao i nakon 1945. godine, da su u njemu komunističke vlasti Jugoslavije držale zatočenima svoje političke i druge protivnike. Dakle, Društvo ne negira Jasenovac, već nastoji predočiti i druge dokaze o Jasenovcu, od kojih su neki do sada bili sasvim nepoznati, ali nastoji i povesti raspravu o naravi i povijesti Jasenovca. Jer oko logora Jasenovac do današnjih dana postoje prijepori i kontroverze, da ne govorimo o tome da je to danas i političko pitanje. Čak se i broj žrtava u Jasenovcu koristi u dnevno političke svrhe i manipulacije. Telegram.hr u svojem članku ovu udrugu naziva proustaškom samo na temelju javno objavljene želje da preispita ono što znamo do sada o logoru Jasenovac. Usput, Ministarstvo hrvatskih branitelja je Društvu dodijelilo 50 000 kn za financiranje jednog projekta. Po Telegramu, to je dovoljno za ocjenu da je Hrvatska opasno blizu ustašizaciji.

Ustaški pozdrav je kod nas nerijetko sasvim OK

“Za Dom spremni” jest ustaški pozdrav, koji su oni izmislili (navodno sam Ante Pavelić) i koji se nastojao koristiti u NDH. Korišten je u službenoj korespodenciji, a nastojalo ga se uvesti i u kompletno društvo. Valjda umjesto “dobar dan”. Međutim, u Domovinskom ratu je pozdrav korišten kao geslo HOS-a, kao geslo HSP-a, a preko HOS-a i njihovog grba je uveden i u neke postrojbe HV-a. Korišten je i u pjesmama. Danas se koristi kao dio grba udruga HOS-a. Isticanjem ratne zastave HOS-a, ili grba u javnosti, pa čak i izvikivanjem pozdrava u javnosti, vrlo vjerojatno ćete dobiti prekršajnu prijavu.  U takvim uvjetima, dok te država može kazniti za izricanje određenog pozdrava, reći da je to u Hrvatskoj “nerijetko sasvim OK” znači ignorirati stvarnost i činjenice. Povezanost dosadašnjih hrvatskih vlada s ovim pozdravom je jednostavno nepostojeća. Trenutna povezanost države Hrvatske s pozdravom “Za Dom spremni” je također nepostojeća. Naravno, u društvu, među ljudima, pozdrav će i dalje nailaziti i na simpatije i na protivljenje.

Zaključak

Da je članak sa portala Telegram.hr bilo moguće pročitati nekome u Hrvatskoj krajem 80-tih godina prošlog stoljeća, taj bi vjerojatno rekao da je članak objavljen u listu “Politika”, službenom glasilu režima Slobodana Miloševića. Jer upravo takvi ili slični su bili članci u srpskim dnevnim i tjednim glasilima u to vrijeme. Danas, u hrvatskom javnom prostoru, nije jasno čemu takvi članci služe. Nekad su služili za izazivanje straha među srpskim pučasntvom u Hrvatskoj, za izazivanje mržnje, za destabilizaciju hrvatskih republičkih vlasti. Danas je teže odgonetnuti zašto “Telegram redakcija” piše ovakve lažne i manipulativne tekstove. Jer o tome se ovdje zapravo radi.
Čudno je kako u članku nisu potegnute neke druge sličnosti između RH i NDH. Na primjer, naziv valute, kuna. Ime koje je izmislio Ante Pavelić i koje je on uveo čak i za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, a poslije i u NDH. To bi vjerojatno bilo točnije od ovih “argumenata” koje Telegram.hr navodi u svom članku. Ali…vlasnik portala Telegram.hr isplaćuje plaće svojim novinarima i “redakciji” u kunama. Time definitivno promovira ustaštvo i provodi “ustašizaciju” portala.

Ma, šalim se, naravno.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

 

 

Facebook komentari